FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
Akai GX-4000D
Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatorul

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Vintage
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
usernamex

Conectat la: 03 Dec 2005

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 12:03 pm    Titlul subiectului: Akai GX-4000D Raspunde cu citat (quote)

Urmand in principal sfaturile lui EinarN (caruia ii multumesc si aici), m-am indreptat spre achizitionarea unui Akai
(mult timp inainte am mai avut Rostov 105-S si de curand un alt Rostov 105).

Pana la urma acesta a fost un GX-4000D.
Un argument important au fost benzile incluse (peste 150, dintre care am avut timp sa testez vreo 15 - toate in stare neasteptat de buna)

Motivele achizitiei:
- benzile pe care le aveam dinainte
- curiozitatea de tip audiofil Smile
- nostalgia Smile

Interventii (pe scurt):
- curatire
- ungere
- inlocuire beculete VU
- inlocuire curea contor

Rezultat (in afara de ce se vede in poze):
- Un sunet frumos...DA, e un sunet care nu oboseste si transmite o
stare hai sa zic speciala - sper sa nu fie prea pretentios (testele au fost efectuate si asupra factorului WAF, cu aceleasi rezultate). In casti se simte cel mai bine aceasta diferenta.
- Cu totul surprinzator, benzile se comporta neasteptat de bine
- Lipseste "ceva" in partea de inalte. Poate fi rezultatul uzurii benzilor
sau a capului? (EinarN, ce parere ai? Apropos, se poate face rost de cap de redare de rezerva?). De asemenea, tot in casti se simte un zgomot de fond care provine de la benzi.
- Ma enerveaza in continuare ritualul montarii benzii... Sad

Cam atat deocamdata. Voi reveni cu impresiile ulterioare... evident, daca
sunt persoane interesate...

Ce urmeaza:
- Derularea tuturor benzilor, pentru intretinere. Ma mai gandesc cum sa le curat preventiv.
- Sa fac rost de o rola de derulare de calitate (...poate chiar Akai?)
- Sa curat capetele mai bine si cel putin dupa fiecare 3 benzi, macar
la inceput.
- Sa fac ordine in benzi (probabil niciodata...)
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Mitica
Reclamagiu

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 12:03 pm    Titlul subiectului: Mitica

Sus
usernamex

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 12:04 pm    Titlul subiectului: . Raspunde cu citat (quote)

...uite si benzile Deutsche Welle, cu muzica progresiva Smile
Sus
DorinD

Conectat la: 18 Dec 2003

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 12:16 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Interesant, tine-ne la curent in continuare!
usernamex

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 12:24 pm    Titlul subiectului: . Raspunde cu citat (quote)

Poza urmatoare nu are legatura cu Akaiul, este strict pentru momolo.
Pentru cei curiosi, este o imagine cu un Rostov desfacut pentru curatare si
inlocuire condensatori.
Sus
momolo
Vizitator

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 12:38 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

1. NU ai motive sa cauti capete de rezerva; alea sunt pe viatza! Very Happy
2. ampliful lui de casti e bun; cred ca un integrat Toshiba; de aceea percepi mai bine zgomotul benzii in casti; este normal.
3. la modelul asta ai corectia benzii pe butoane, manual asa ca poti sa "intzepi" un pic la redare daca doresti.
4. poate inregistra foarte bine insa trebuie reglat; este simplu de reglat si permite multa manevra.
5. mecanica este problematica; motorul este foarte bun, cureaua se duce greu insa problema se afla la franele statice de pe butuci, un fel de ambreaje pe niste arcuri in forma de stea; astea trebuie sa apese nici mult nici putin; are tendinta sa infraneze stanga foarte tare spre cotorul benzii; cu cat cotorul benzii este mai mic cu atat face banda "macaroana" daca trage prea tare; daca insa trage prea putin nu ai apasare suficienta pe capete si va reda mai infundat si va trage prost; spilul este reglajul acelor stele dupa desfacerea butucilor si curatarea ambreajelor; astea au o pasla care la ora asta cred ca e imbatranita; ar merita schimbata insa tine de improvizatie ca nu se mai gasesc, normal! Iara daca se gasesc in germania costa cat nu face! Stelele arcuri le indoi usor cu un cleste, atentie sa nu crape; este material de arc dur care se sparge! Daca ii dibuiesti ambreajele din butuci alte probleme nu ai decat eventual cu turatia dependenta de frecventa retelei; pe vremuri se confectiona o alta bucsa pe axul capstanului, mai mare si astfel duceam turatia la nivel normal; frecventa la retea era mai mica de 50Hz.
6. in electronica, inafara de reglaje si ceva spray de contacte nu ai de ce sa te bagi? Este simpla si buna cu piese de calitate; lipituri bine facute, cabluri si contacte de calitate.

Este un mag ieftin si bun la banii lui; necesita insa o ingrijire periodica a mecanicii la ceea ce am spus; stelele alea cu timpul se lasa; e bine sa nu apese nici mult nici putin pe capete care insa nu se uzeaza ca sa cauti rezerve. Este mai sensibil ca alte akai'uri la jegul de banda, trebuie des curatate capetele. La inregistrare performaza mai slab ca alte modele akai cand e vorba de banda proasta cum ar fi ORWO insa daca pui banda buna nu-l mai recunosti!

Sa-l stapanesti sanatos!
Sus
momolo
Vizitator

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 12:46 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

acum am vazut si poza postata in timp ce scriam despre akai.

Trafulului tau de la Rostov ii lipseste carcasa de metal gros; toate sunt bagate intr-o carcasa cu suruburi pe saibe de plastic. Daca zici ca bazaie este posibil sa fi fost ars si vreun mester mioritic sa-l fi rebobinat; dupa cum arata asa pare....

Ramane sa vad la fatza locului.

Electroliticii, o parte din ei sunt numai pentru amplificatorul de putere audio. Eu o sa-l "upgradez" dand afara tot felul; ampliful audio zboara cu preu corector cu tot; totusi trebuie sa vad daca traful ala e bun ca nu am de unde sa gasesc altul.....

Daca tot iau Rostov....de unde am plecat si unde am ajuns! Very Happy ...Vroiam derulator insa cred ca nu ma abtin sa nu-l "operez" asa cum intentionam pe vremuri; din Rostov daca dai afara jumate din electronica, daca schimbi toti electroliticii si daca mai inventezi ceva montaje ajutatoare si modificari in principul de functionare a partii de deck, plus mufe RCA, poate iesi ceva interesant. Buba sunt capatanile insa ma tot gandeam pe vremuri sa le gasesc mecle de GX AKAI.....

Ar trebui sa facem un club al magnetofonistilor spre necazul celor prea "digitalizati" la cap! Laughing
Sus
costi,dj

Conectat la: 01 Apr 2005

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 12:47 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

am avut si eu un 4000D.....l-am dat Confused ....avea o problema care o vazusem la multe 4000D:cind mai avea vreo 25% din banda ramasa scotea un scirtiit tare enevant....probabil ambreiajale alea de pisla....si apropos de benzi:nu se exfoliaza oxidul de pe ele?..,la mine se infunda capul la 4-5 piese ascultate....ORWO... Old .. Very Happy
Sus
ampopa

Conectat la: 07 Mar 2006

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 1:04 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Salut ,
Intrebare: am si eu un GX4000D si caut curea pt contorul de banda, si becuri pt VU-metre (eventual pe cineva care sa stie sa le inlocuiasca).
De unde ai facut rost?
Al meu suna excelent, inregistreaza excelent, dar nu mai deruleaza asa bine (cauciucul de pe rolele care antreneaza rolele de banda este imbatranit).
Mi-am luat de curand un GX 636, dar nu suna asa bine ca 4000D. De fapt am benzi care suna excelent pe 4000 si destul de prost pe 636 si benzi care suna binisor pe 4000 si ceva mai bine pe 636. Presupun ca depinde si cum au fost inregistrate.
Are cineva benzi de vanzare (si inregistrate si neinregistate)?
Sus
CC

Conectat la: 25 Aug 2004

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 1:21 pm    Titlul subiectului: Re: Akai GX-4000D Raspunde cu citat (quote)

usernamex a scris:

Rezultat (in afara de ce se vede in poze):
- Un sunet frumos...DA, e un sunet care nu oboseste si transmite o
stare hai sa zic speciala - sper sa nu fie prea pretentios (testele au fost efectuate si asupra factorului WAF, cu aceleasi rezultate). In casti se simte cel mai bine aceasta diferenta.
- Cu totul surprinzator, benzile se comporta neasteptat de bine
- Lipseste "ceva" in partea de inalte. Poate fi rezultatul uzurii benzilor
sau a capului? (EinarN, ce parere ai? Apropos, se poate face rost de cap de redare de rezerva?). De asemenea, tot in casti se simte un zgomot de fond care provine de la benzi.
- Ma enerveaza in continuare ritualul montarii benzii... Sad

Felicitari pentru achizitia facuta. Daca esti multumit inseamna ca si-a atins scopul (achizitia).

"Lipsa" pe partea de inalte o simti la inregistrare, sau ai incercat doar pe benzile primite Question
De curiozitate, poti sa imi spui din ce consta restul liniei Question

PS: Ritual montarii benzii face parte din farmecul analogului Old

usernamex

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 1:23 pm    Titlul subiectului: . Raspunde cu citat (quote)

1. Curele de toate felurile se gasesc pe Maica Domnului. Eu am masurat acasa si apoi am luat mai multe curele de mai multe dimensiuni (2.000 bucata) iar acasa le-am testat si am ales-o pe cea care mi s-a parut ca nu exercita tensiune mare asupra rotitelor dar e suficienta sa invarta contorul corect.

2. Becuri am luat de 6V de la Conex. Lipiturile le-am facut f. usor (se desface capacul, iar la becuri ajungi scotand scotch-ul de pe VUmetre - nu uita sa pui altul dupa ce termini). Nu conteaza polaritatea, nu e ca la leduri cu plus/minus. Singurul lucru la cre trebuie sa fii atent este simetria pozitionarii - un bec pus mai sus cu 2 mm va face sa se vada mai luminos VUmetrul respectiv si nu e tocmai frumos...)

3. Benzi, de unde si cum??? O intrebare fara raspuns definitiv...
Eu cred ca cel mai bine este sa iti iei prietenii la verificari Smile , profesorii de muzica etc. Apropos, eu am vandut acum 2 luni 50 de benzi sigilate Orwo cu 30.000/bucata si inca imi mai dau cu pumnii in cap!!! (am aflat apoi ca benzile nu au facut probleme si s-au comportat excelent - desi e clar ca Orwo e de evitat... evaluare fusese facuta la 30.000 plecand de la ideea preconceputa ca e imposibil sa reziste mai mult de un sfert din ele la trecerea timpului).

Inca ceva, pe Covaci se gasesc la 150.000 bucata benzi mari Agfa inregistrate o singura data. Daca mai aflu de alte surse, va spun...

3. Momolo, mersi pentru sfaturi. E clar ca o sa te rog sa te uiti de aproape... Mersi anticipat.

4. Ce as vrea eu sa mai stiu este ce unsoare/vaselina recomandati pt. mecanisme etc...

5. Eu am spus si in primul topic si mai spun o data, e greu sa ai pretentii audiofile atata timp cat se folosesc benzi vechi, aparatele nu sunt noi, dimpotriva etc. Dar exista totusi un ceva in sunet pentru care merita intr-adevar, macar ca experienta, sa ai si un magnetofon... fie chiar si pentru a-ti aminti de multe lucruri... Smile

Dar odata ce il ai, e clar ca merita sa faci ce poti ca sa il ingrijesti/imbunatatesti etc...

P.S. pt Clistening Amplif AKAI si Technics, semnal trecut si prin SH-GE70 pt corectia inaltelor si scos in Eltaxuri. Inregistrare nu am facut inca, o sa fac, comparatia se va face cu 2 Denon-uri, un Sony si un Technics ca cd-playere. Benzi testate: Agfa, BASF, Sony, Orwo (doar una ca n-am mai avut curaj momentan dupa istoriile lui momolo cu fulgii) si DW.
Sus
ampopa

Conectat la: 07 Mar 2006

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 3:13 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Restul liniei se compune din: deck Sansui DX-111, deck Akai GX-65, Receiver 5.1 Yamaha HTR nu-mai-stiu-cat (l-am luat acum un an si ceva din Metro), DVD Pioneer DV 102, boxe Technics SB-CD 320.
Lipsa de inalte o simt doar la benzile primite (am primit niste benzi cu GX-4000D si am cumparat dupa aceea niste benzi ORWO de la altcineva). Nu am prea multe benzi goale, ca sa pot face experimente.

Becurile de VU-metre sunt de 9,4 V (cel putin asa mi-a spus cineva care s-a uitat un pic la el - la RadioProgresul de pe Plevnei 13, unul din putinele ateliere unde se mai uita cineva la magnetofoane), asa ca cele de 6V s-ar putea sa se arda mai repede. Usernamex, tu ai masurat tensiunea de alimentare pt becuri?
Curele, o sa caut, multumesc. Unde pe Maica Domnului, la Connex?
Benzi, ma multumesc si cu ORWO (nu am o ureche atat de sensibila). Cand eram mai mic, aveam, impreuna cu frate-miu, un Rostov si vreo 100 de benzi, din care majoritatea erau ORWO. Si se auzeau excelent.[/quote]
Sus
usernamex

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 3:34 pm    Titlul subiectului: . Raspunde cu citat (quote)

1. Nu, eu am mers pe mana lui EinarN, care mi-a spus ca sunt de 6,3V.
Oricum, chiar daca se ard, se inlocuiesc usor. A, uitasem, nu se gasesc
decat becuri cu lumina alba, desi originalele erau galbene...

2. Toate magazinele de pe langa Conex au curele.
Sus
MLGore

Conectat la: 27 Aug 2004

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 3:35 pm    Titlul subiectului: Re: . Raspunde cu citat (quote)

usernamex a scris:
1. Nu, eu am mers pe mana lui EinarN, care mi-a spus ca sunt de 6,3V.
Oricum, chiar daca se ard, se inlocuiesc usor. A, uitasem, nu se gasesc
decat becuri cu lumina alba, desi originalele erau galbene...

2. Toate magazinele de pe langa Conex au curele.

Pune becuri de 9-12V pt lumina galbena.

EinarN

Conectat la: 26 Dec 2005

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 6:46 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Hai sa lamuresc putzin "SCĪRTZĪITUL":

Īn marea parte aceste sunete NU au nimic comun cu magul ci sīnt STRICT de la benzile VECHI. Fiecare banda de magnetofon este din fabricatzie tratata cu un lubrefiant special de lunecare. Ha-i sa-i zic pe romāneste, sīnt UNSE sa LUNECE. Ei bine lubrefiantul acesta aproape insesizabil se duce de rīpa cu timpul la benzile proaste iar la benzile bune daca sīnt prost pastrate (īntretzinute).

Am vazut oameni care si-au vīndut magul pt 10 EURO la Ebay pe motive din astea si asta este o GRESCHEALA FATALA.

Benzile care-si schimba proprietatzile de lubrefiere si īncep sa scīrtzīie īn mod ordinar sīnt:

- SHAMROCK (se mai si dezlipeste de sar fulgi de magnetita facīnd din mag COCINA)
- AMPEX (standard pe role de 18 cm)
- CONCERTTAPE (e acelaschi GUNOI ca SHAMROCK sub alt nume)
- SCOTCH (se dizolva si liantul de fixare lasīnd urme ca de MUCI ALBI pe ghidaje)
- BASF DP 26 Seria de productzie 1980 - 1987 MAZGALESCHTE din cauza liantului prost cu care este lipit stratul de magnetita pe suportul de poliester.
- ORWO Tip 113 / 133 TRIPLE PLAY se dizolva de sar fulgi de magnetita si face si asta din mag COCINA.

La Magnetofoanele AKAI din seriile GX cu capete GLASS & X'TALL FERRITE HEAD nu este nevoie de cap de rezerva.
Excluzīnd faptul ca s-a pus vreun TĪMPIT cu SCHMIRGLU pe el.

Benzi folosite se recomanda actual:
Maxell UD 35 - 180
BASF DPR 26 / LPR 35 / LGR 50
TDK
AGFA PE 46
ORWO LN 122

Sīnt singurele benzi VECHI care ī-si pastreaza IDEAL proprietatzile si pot fi utilizate si azi (anul 2006) īn conditzii foarte bune de calitate. Restul.............. LA TOMBERON SI ASTA FARA MILA.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului
usernamex

MesajTrimis: Mar Mar 07, 2006 7:18 pm    Titlul subiectului: . Raspunde cu citat (quote)

EinarN, unde te uiti sa vezi ce tip de banda Orwo este?
...si mai am o intrebare: rola metalica din partea stanga, sub care se afla
rotita alba de plastic, cat de tare se strange?

Mersi.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Vintage Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatorul
Pagina 1 din 4

Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum