FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
cat de pertinent ne evaluam sculele?!

 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Cafenea
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
robertss



Conectat la: 31 Mar 2004
Mesaje: 54

MesajTrimis: Lun Iun 07, 2004 8:29 pm    Titlul subiectului: cat de pertinent ne evaluam sculele?! Raspunde cu citat (quote)

am tot citit multe pareri vis-a-vis de cat dai si cat face un aparat sau altul; multe pareri, firesc, foarte impartite, dar cel mai mult m-a frapat faptul ca nimeni nu are idee ca valoarea relativa este un concept foarte bine pus la punct si se aplica efectiv in orice domeniu si cu privire la orice lucru (e chiar un domeniu al axiologiei care se ocupa de asta)
pt cine are putina rabdare sa parcurga urmatoarele, voi incerca sa fiu cat mai concis cu putinta, astfel incat sa nu fiu nici criptic.
fiecare om, la nivel conceptual (cat poate sa isi dea seama) are intr-o anumita perspectiva sau privitor la un lucru o anumita arie de comprehensibilitate si o anumita scala diferentiala (rezolutia in care poate cuantifica respectiva perspectiva; aceasta este o lege universal valabila indiferent de sistemul de referinta sau de individ (se aplica perfect si subiectivitatii)
pe limba noastra, romaneasca: cand percepi un lucru, urmarind sa evaluezi o caracteristica a sa, poti sa conceptualizezi o plaja de valori pt aceasta: de ex, o dimineata este frumoasa (maximul pe care ti-l poti reprezenta sa zicem - extraordinara) pana la nasoala (minimul sa zicem - catastrofala); intre maximul si minimul posibil de conceput exista o scala de cuantificare formata din 'nshpe trepte in care putem noi grada evaluativ lucrul la care privim. exista o mare similitudine cu sistemul de masura in decibeli, acesta fiind de fapt o derivata simplificata a sistemului mama de care vorbesc.
deci, de fiecare data cand evaluam un lucru/aspect/element oricare ar fi el, noi il concepem ca luand o valoare relativa la puterea noastra de proiectie. cei care au experienta in domeniul respectiv, au o evaluare mai exacta (au o arie mai mare - concep in limite mai largi - si claseaza valoric pe o scara mai deasa, cu mai multe trepte - deci o rezolutie mai buna) - ex: degustatorii de vinuri sau medicii sau sunetistii.

acelasi sistem se aplica si referitor la bani! pt fiecare, in particular, la un anumit moment dat, exista o perspectiva conceptula a valorii banilor, orice suma putand fi ierarhizata chiar independent de masura numerica corespunzatoare: ex: un prieten al meu afirma acum cativa ani ca pt el tot ce trece de 10.000$ inseamna infinit! si avea perfecta dreptate. el putea localiza o suma oarecum in felul urmator: cativa centi inseamna derizoriu, cativa $ - putin, cateva zeci - semnificativ, cateva sute - mult, mii- foarte mult, aproape de orizontul lui de manipulare conceptula, ca 10.000 si peste sa treaca de acesta - infinit) e un exemplu gregar, dar el functioneaza pt oricine. pt altul, poate pana la 10.000 inseamna derizoriu, neavand rezolutie valorica sub aceasta suma, pt care nu conteaza ca un lucru costa 1$,10$,100$,1000$ sau chiar 10.000$ - la fel cum pt noi nu conteaza ca un lucru costa 1ban, 10 bani, 100bani, un leu sau 10 lei
poate de la cateva mii incepe sa conteze si sa ne sinchisim de valoarea ei - ceea ce nu este valabil sa zicem pt un cersetor - 1000lei insemna ceva!!

sper ca m-am facut inteles pana acum.

indreptandu-ne acum sa zicem spre domeniul de profil de aici, privim o boxa care are pret pe ea 500$; unul dintre dvs vine si se uita la ea, o studiaza, o asculta si strange diferite pareri despre ea - toate converg spre o localizare dpdv valoric pe o scala a boxei respective; astfel, in comparatie cu tot ceea ce a ascultat la viata lui si cu tot ceea ce isi inchipuie ca mai poate fi (se face o incercare abstracta de extensie a limitelor ariei de conceptualizare - e un reflex cognitiv) el cunatifica mental valoarea boxei. daca ar fi posibil, pt usurare, ar pune alaturi toate boxele ascultate si ascultabile si dupa o amanuntita examinare le-ar aseza pe o scala valorica - atunci am observa ca ar grupa totalul de boxe in clase de valoare (trepte ale scalei) care cuprind boxe intre care practic nu poate face distinctie valorica; veti fi surprinsi sa descoperiti ca nu vor fi foarte multe clase (trepte) - omul de rand de-abia daca are o rezolutie de , sa zicem 5 trepte (1.difuzor de radio cu ceas 2.de casetofon ordinar cu leduri 3.combina sony/aiwa/etc cumparata de la supermarket 4.boxe zdravene, la aprox 300$ si maxim 5.boxe de oricate mii de $). apoi e clasa pasionatilor care sa zicem ca deosebesc 5 la patrat trepte ( la fiecare clasa de mai inainte deosebesc 5 nivele) = 25 trepte valorice. apoi sa zicem ca exista cei mai tari si cei mai profesionisti si mai audiofili de pe pamant - ei deosebesc cat cat primii la a puterea a treia = 125 trepte - veti fi surprinsi ca urechile voastre cu maxim efort nu va ajunge la o asa performanta (rezolutie), dar in fine... tot ce poti face cand evaluezi o boxa, fiind al mai tare expert, este sa o plasezi pe o scala de 125 trepte - garantat e utopic de mult, dar in fine - totusi este o rezolutie foarte-foarte mica!

apoi vine evaluarea pretului ( a valorii banilor, pt fiecare in parte, de fapt) - pt fiecare suma de 500$ este evaluata/scalata - aici rezolutia este de cele mai multe ori mult mai mica - se face o scala aprox logaritmica unde suma derizorie scazuta din suma medie (adica, cu indicele de acceptabilitate maxim, gen cat esti dispus sa dai in medie pe o boxa) de obicei reprezinta mai mult de jumatate din aria de conceptualizare, in extremis jumatate sa zicem - deci, facand fiecare socoteala sa, vom observa ca pana la 500$ de-abia daca scalam vreo 10-20 trepte valorice, deci in total putem scala 40-50maxim.

acum avem o scala a valorii banilor si alta a valorii boxei vizate, bineinteles, pt fiecare in parte! o valoare din 125 valori discrete pt boxa si o valoare din 50 pt cei 500$ care trebuie sa-i dam pe ea. odata evaluata suma, luam in considerare de obicei doar o treapta, maxim doua in sus si in jos (suntem dispusi sa crestem semnificativ suma de bani cu maxim 2 trepte) sau sa o scadem (mai putin visatorii la chilipiruri utopice) si ne indreptam spre cateva nivele de boxe din jurul expectabilitatii noastre. nu vreau sa ma bag mai adanc in problema pt ca e mult prea intima, dar precum se vede, nu e loc de prea multe fineturi - practic evaluare si alegerea noastra este o grosolanie evidenta.

ce se poate intelege din ceea ce am zis, pt cei care inca n-au facut-o:
1) daca o boxa costa 500$ si noi o evaluam sa zicem ca buna pt pretul ei - isi merita banii, atunci boxa care costa dublu - 1000$ de-abia daca o clasam cu 2 trepte mai sus (considerand ca isi merita si ea banii dpdv al nostru), cea care costa in continuare dublu (2000$) inca doua clase - avem foarte putine trepte de valorizare!!! - garantat, in sus rezolutia scade mult: o boxa de 4000$ nu o putem deosebi nici ca pret, nici ca sunet de una de 8000$ sau una de 8000$ de una de 16000$ si asa mai departe, la fel cum un difuzor de 6500lei dintr-un ceas cu radio nu il putem deosebi de unul de 13000lei din alt ceas cu radio... - asta inseamna ca fina valorizare, chiar si ca raport de pret este pura speculatie si parere arbitrara (dupa o fictiva resetare a memoriei fiecaruia, valorizarea cea ,,fina" ar fi surprinzator de diferita)

2)cand un lucru isi merita banii, isi merita de fapt banii pe care i-am da noi pe el!!! - daca ai 5mil$ pregatiti pt scule, o boxa de 15000$ ti-e tot una ca pret cu una de 7500$ sau de 25.000$, nemai vorbind de cele din gama de pret cu mult mai putine zerouri

asta pt ca valoarea banilor, ca si cea a boxelor poate lua putine valori in mintea noastra - nu avem o prea buna rezolutie valorica, perceptula sau conceptuala, deci toata dezbaterea este pura literatura. aici am luat cazuri extreme de rezolutie, pe care in mod practic nimeni nu le atinge. dieferente se pot face decat cu aparate de masura; sunt singurele care se pot orienta mult mai rezolutiv acolo unde omul de-abia daca orbecaie. ganditi-va numai in domenii ,,delicate" ca cel al cablurilor boxe/interconect, al calitatii inregistrarii CD-urilor, etc. nici nu vreau sa ma gandesc daca exista rezolutie reala in acele cazuri!!!

de aceea sunt unii oameni de pe acest forum care, in urma experientei, mai lasa din avantul pasoptist al evaluarii subiective si renunta la metafore in favoarea masuratorilor (vezi DJDNA & co). surprinzator poate, dar stiinta psihologiei le da dreptate ,,inginerilor". intr-adevar, omul si creierul sau au capacitati nebanuite, printre acestea la loc de cinste fiind aceea ca isi pot da seama de limitele proprii!!!

_________________
multi se tot intreaba de ce timpul trece mereu in defavoarea omului? ...pt ca acesta ori se grabeste, ori trage de timp - CGYoung
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
Mitica
Reclamagiu





MesajTrimis: Lun Iun 07, 2004 8:29 pm    Titlul subiectului: Mitica

Sus
goodolddog



Conectat la: 04 Mai 2004
Mesaje: 2058

MesajTrimis: Lun Iun 07, 2004 10:00 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Mai intervine si faptul ca (daca este sa lasam la o parte exemplele de scule gaunoase cu preturi astronomice), in multe domenii, pe masura ce calitatea (chiar si masurata obiectiv) creste, pretul tinde sa creasca mult mai repede, LA UN MOMENT-DAT ajungandu-se ca pentru diferente mici de calitate sa se plateasca diferente mari de pret. Acum, fiecare decide care este pentru el acel moment-dat .... deci cit de mult suntem dispusi sa platim o anumita crestere calitativa (uneori mica, si sa admitem de dragul subiectului ca obiectiva).
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
robertss



Conectat la: 31 Mar 2004
Mesaje: 54

MesajTrimis: Lun Iun 07, 2004 10:08 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

asa este!
astfel apar opinii de genul: ,,pai cum poti sa compari X cu Y! X il e clar mai bun decat Y!" cand de fapt ele difera printr-un element minor, de multe ori, chiar nesemnificativ dpdv al calitatii... de cele mai multe ori acest element fiind... pretul!

_________________
multi se tot intreaba de ce timpul trece mereu in defavoarea omului? ...pt ca acesta ori se grabeste, ori trage de timp - CGYoung
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
goodolddog



Conectat la: 04 Mai 2004
Mesaje: 2058

MesajTrimis: Lun Iun 07, 2004 10:18 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Very Happy eu sunt un picutz mai tolerant si pot sa spun doar ca diferenta aia (care sa admitem - de dragul discutiei - ca exista efectiv si poate fi chiar simtita de unii) are valoare pentru unii si pentru altii nu are - ca pina la urma aprecierea este subiectiva.

eu nu mi-am propus sa-mi aleg scule cu osciloscopu' - desi e clar ca aparatu' ala e mult mai obiectiv decat mine Wink - dar mi-e clar ca fie si numai diferentele inerente intre sistemele noastre auditive (si me refer la diferente in sens de varietate NU de bine si rau) nu ne vor conduce pe toti catre aceleasi aprecieri intr-o situatie data.
personal ma bucur ca este asa. altfel ar fi cam monoton, nu?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Zamby



Conectat la: 12 Noi 2003
Mesaje: 749
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Mar Iun 08, 2004 9:32 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Rezumand ceea ce vrea sa spuna robertss, fiecare dintre noi are un sistem de referinta si un sistem de valori propriu. Aceste sisteme sunt afectate de factori obiectivi si subiectivi, care la randul lor pot fi interni si/sau externi.

In aceste sisteme de referinta sunt cateva componente universale:
- costul (ne permitem sau nu un anumit obiect)
- estetica (ne place sau nu cum arata obiectul respectiv)
- functionalitatea (face sau nu face ceea ce ne asteptam de la el)
- performantele (este suficient de performant dpdv tehnic pentru ceea ce ne dorim)
- reprezentativitatea (ne caracterizeaza sau nu obiectul respectiv)
- eficienta (un factor mai putin universal, raportul dintre intrari si iesiri sau raportul cost/performanta)

Acestea fiind zise, este clar ca fiecare dintre noi evaluam intr-un mod unic un anumit obiect (intamplare, eveniment, etc). Si este la fel de clar ca suntem influentati mai mult sau mai putin subiectiv de cei din jurul nostru, care la randul lor au propriul sistem de referinta si valori.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul MSN Messenger
goodolddog



Conectat la: 04 Mai 2004
Mesaje: 2058

MesajTrimis: Mar Iun 08, 2004 11:08 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Cred ca exista o delimitare oarecum subtila la nivelul a ceea ce platim efectiv.

De exemplu unii pot sa se decida sa plateasca un premium pentru ca lor li se pare ca senzatia auditiva creata merita banii. listening

Altii pentru ca scula merita banii Twisted Evil (din diverse ALTE motive)

Aici e analiza interesanta ...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
hellrider



Conectat la: 13 Mai 2004
Mesaje: 154
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Mar Iun 08, 2004 12:17 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Mai exista si aceia care au norocul sa dea peste boxa care "rezoneaza" cel mai bine cu personalitatea lui. Si atunci nu mai conteaza ca boxa e scumpa sau ieftina, ca e de firma sau nu. Pe viitor va cauta la boxe aceleasi caracteristici si, din nou, nu vor mai conta aceste "detalii".
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Cafenea Data este GMT + 3 Ore
Pagina 1 din 1

 
Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community