FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
Amenajare camera
Du-te la pagina Anteriorul  1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> DIY & Minitehnicus
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
Arha

Conectat la: 27 Sep 2006

MesajTrimis: Dum Apr 06, 2008 5:52 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Si poza:
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Mitica
Reclamagiu

MesajTrimis: Dum Apr 06, 2008 5:52 pm    Titlul subiectului: Mitica

DC080404002.jpg
 Description:
 Filesize:  97.54 KB
 Viewed:  387 Time(s)

DC080404002.jpg

Sus
Arha

MesajTrimis: Dum Apr 06, 2008 5:53 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Intr-o rama am pus doua placi de vata:

DC080404003.jpg
 Description:
 Filesize:  82.43 KB
 Viewed:  336 Time(s)

DC080404003.jpg

Sus
Arha

MesajTrimis: Dum Apr 06, 2008 5:55 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Exemplu:

DC080404005.jpg
 Description:
 Filesize:  89.08 KB
 Viewed:  306 Time(s)

DC080404005.jpg

Sus
Arha

MesajTrimis: Dum Apr 06, 2008 5:58 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Si finalul. Pentru moment n-am acoperit cu nimic vata, n-am facut decat o singura rama pentru ca vroiam sa vad cum merge treaba, urmeaza sa le fac pe restul si sa ma hotarasc cu ce material le acopar.

DC080404006.jpg
 Description:
 Filesize:  97.97 KB
 Viewed:  313 Time(s)

DC080404006.jpg

Sus
Arha

MesajTrimis: Dum Apr 06, 2008 5:59 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Camera amenajata temporar, rama confectionata de mine sa afla in stanga, in rest sunt panourile de vata rezemate de perete.

DC080406001.jpg
 Description:
 Filesize:  63.33 KB
 Viewed:  474 Time(s)

DC080406001.jpg

Sus
Arha

MesajTrimis: Dum Apr 06, 2008 6:00 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Scuzati... rama se afla in dreapta Embarassed
Sus
Delta04

Conectat la: 14 Iul 2007

MesajTrimis: Dum Apr 06, 2008 6:25 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Interesant, ce bine ca stai la casa.... eh.
Si, se simte ceva ... ? Smile

Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului
Arha

MesajTrimis: Dum Apr 06, 2008 7:06 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nu stau la casa, amenajarile le fac la casa de la tara.

Sunetul s-a schimbat radical. De unde nu puteam sa ascult nimic, acum am facut cu placere 1-2 ore de auditii continue. Nu as putea spune daca sunetul s-a schimbat in bine sau in rau (nu am ascultat niciodata alte sisteme Hi-FI) dar in mod sigur sunetul nu mai este deranjant si obositor. Nici amenajarea nu este completa, toate panourile vor fi groase de 10 cm, mai trebuie sa cumpar 1-2 baloti de vata.

Si cum nimic nu este perfect pe lumea asta... fiind "casa de la tara" curentul electric este ca la tara Sad
Oricum camera este preferabila apartamentului de la bloc.
Sus
J.F.Oros

Conectat la: 02 Mai 2003

MesajTrimis: Mar Apr 08, 2008 9:32 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

DorinD a scris:
Arha, problema la camera ta pare sa fie faptul ca placile de rigips nu au in spate si traditionala izolatie termica din fibra de sticla care este un f. bun fonoizolant. Daca ar fi avut asa ceva atunci panourile de rigips (impreuna cu fonoizolatia din spate) s-ar fi comportat ca cele mai bune bass-trap-uri si camera era buna de auditie fara sa omoare prea mult inaltele.

Ce zici, ar fi fezabil pt. tine sa refaci panotajul, de data asta cu izolatie de fibra in spate?

Atentie, fibra de sticla nu trebuie sa atinga panourile de rigips, trebuie sa existe un spatiu de cca 1cm. De asemenea, ar mai fi o imbunatatire daca panoul n-ar sta direct prins de sipca din spate ci cu niste saibe de cauciuc. Si mai bine, daca ar fi lipit de sipca cu un fel de silicon. Dar astea deja sint detalii...

Vata minerala in spatele placilor de rigips este foarte indicata pentru ca amortizeaza rezonantele dintre placi si perete, crescand izolatia fonica a peretelui compus rezultat.

Atentie insa, daca vrei sa transformi panourile de rigips in panouri rezonatoare (dupa cum sugerezi tu), ele vor actiona intr-adevar ca fonoabsorbante de banda ingusta si vor absorbi anumite frecvente din spectrul sonor radiat in incapere de surse, in functie de parametrii fizici ai fiecarui panou (dimensiuni, distanta de la perete, etc), dar in acelasi timp vor elibera inapoi in incapere o parte din energie, ele fiind practic niste oscilatoare acustice, cu un timp specific de amortizare. Daca nu calculezi fiecare panou in parte ca sa-ti adreseze problemele concrete din incapere, risti sa introduci mai multe probleme in raspunsul acustic decat aveai inainte, nu-i o chestie pe care sa o faci la intamplare. Asta desigur inseamna masuratori acustice atente, atat inaintea instalarii panourilor (pentru a determina frecventele problematice necesare calcularii parametrilor panourilor) cat si dupa instalarea lor (pentru a ajusta frecventa de rezonanta a fiecarui panou, deoarece acestea de obicei se modifica putin la instalare fata de frecventa proiectata).
Oricum, folosirea absorberelor de banda ingusta ("tunate") se recomanda a fi facuta abia dupa ce tratamentul de banda larga a fost realizat, pentru a corecta eventualele probleme nerezolvate prin acest prim tratament.

Sus
J.F.Oros

MesajTrimis: Mar Apr 08, 2008 9:38 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Arha, felicitari pentru initiativa de a lua taurul de coarne, spor la treaba in continuare ! Very Happy

Va trebui sa insisti la panourile diagonale. Doar doua panouri n-o sa te ajute prea mult la temperarea undelor stationare de joasa frecventa. Ai nevoie de macar doua muchii ale incaperii complet acoperite ca sa simti ceva notabil.

Sus
J.F.Oros

MesajTrimis: Mar Apr 08, 2008 9:48 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Completare la primul post : in situatia actuala, panourile de rigips fara vata in spate se comporta, dupa cum spuneam, tot ca niste rezonatoare acustice dar cu un factor de amortizare mult mai mic. Orice cantitate de vata minerala adaugata in spate va imbunatati situatia. Dorin are dreptate sugerand adaugarea vatei minerale, insa nu in sensul obtinerii unor rezonatoare mai bune ci ,dimpotriva, cat mai proaste Very Happy
Sus
rueful.in.stars

Conectat la: 23 Oct 2007

MesajTrimis: Mar Apr 08, 2008 10:10 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Flaviu, am si eu o curiozitate.

Rigipsul ala, la presiuni sonore mai mari nu vibreaza ?
Din cate stiu eu, cam da.
Vreo solutie viabila inafara de adaugarea unor greutati ?
Sus
Arha

MesajTrimis: Mar Apr 08, 2008 10:27 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru interventie J.F.Oros ! Very Happy

Indiferent cat de bine/prost sunt facuti peretii (izolati sau nu) nu mai pot schimba nimic. Ramane sa ma concentrez numai asupra panourilor pe care le pot pune pe pereti.

Nu am posibilitatea, rabdarea si nici cunostintele necesare pentru a face masuratori si a optimiza eficient aranjarea panourilor. Metoda mea va fi mult mai empirica.
Voi confectia mai multe panouri si le voi aseza prin camera pana voi ajunge la cea ce consider eu optim.

Si cu acest "optim" este o problema, sistemul meu audio este primul si singurul sistem HI-FI pe care l-am ascultat pana acest moment. Deci acel "optim" va fi doar un optim al meu ! Embarassed

Tinta mea e sa obtin acea senzatie de atenuare a suntelui pe care o am de fiecare data cand intru intr-o sala de cinema !
Sus
J.F.Oros

MesajTrimis: Mar Apr 08, 2008 10:53 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

rueful.in.stars a scris:
Flaviu, am si eu o curiozitate.

Rigipsul ala, la presiuni sonore mai mari nu vibreaza ?
Din cate stiu eu, cam da.
Vreo solutie viabila inafara de adaugarea unor greutati ?

Nu cred ca inteleg exact la ce te referi ?! Pai nu de vibratii/oscilatii in panourile de rigips discutam acum ? Confused

Amortizarea acestor vibratii se poate face, dupa cum spuneam, in primul rand adaugand vata minerala in cavitatile marginite de rigips, ceea ce creste rezistenta aerului din spatiile respective la miscarea de oscilatie a placilor.

Mai exista o metoda foarte eficienta, dar presupune folosirea a doua straturi de rigips, intre care se pune un material de tipul CLD (constrained layer damping) ce amortizeaza foarte mult vibratiile din placi.
GreenGlue este un exemplu de asemenea material, folosit cu rezultate foarte bune in cresterea izolatiei fonice a peretilor din rigips, tocmai datorita amortizarii puternice a vibratiilor sonore din rigips, care astfel sunt transmise mult mai atenuat in cealalta parte a peretelui (fata de sursa).

Sus
J.F.Oros

MesajTrimis: Mar Apr 08, 2008 11:04 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Arha a scris:
Nu am posibilitatea, rabdarea si nici cunostintele necesare pentru a face masuratori si a optimiza eficient aranjarea panourilor. Metoda mea va fi mult mai empirica.
Voi confectia mai multe panouri si le voi aseza prin camera pana voi ajunge la cea ce consider eu optim.
Pentru asezarea panourilor in locurile potrivite, foloseste o oglinda pe care plimb-o pe pereti si tavan. In toate locurile in care cineva din pozitia ascultatorului va vedea in oglinda portiuni din boxe vor fi puncte de reflexie primara si acolo trebuie sa amplasezi panouri (care sa acopere 20-30cm in jurul acestor zone). Iar pentru atenuarea undelor stationare de joasa frecventa, dupa cum am mentionat anterior, va trebui sa pui mai multe panouri in diagonala ca sa acoperi macar doua muchii ale incaperii (perete/perete sau perete/tavan, nu conteaza).

Citat:
Tinta mea e sa obtin acea senzatie de atenuare a suntelui pe care o am de fiecare data cand intru intr-o sala de cinema !
Well, gusturile nu se discuta...
Eu personal n-as considera ambianta dintr-un cinematograf cea mai potrivita pentru o camera de auditie ...

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> DIY & Minitehnicus Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina Anteriorul  1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul
Pagina 2 din 5

Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum