FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
Tehnologia intra sub piele

 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Cafenea
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
dart



Conectat la: 29 Apr 2004
Mesaje: 22
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Dum Dec 12, 2004 11:53 pm    Titlul subiectului: Tehnologia intra sub piele Raspunde cu citat (quote)

(...)
In viitorul destul de apropiat, lucrurile neinsufletite vor ajunge sa interactioneze cu corpul uman. Vom fi inconjurati si invadati - pe strada, acasa, la birou, pe corp si, probabil, chiar in cap - de obiecte care “gindesc”. Previziunile despre cit de inteligente, mici sau chiar invizibile vor deveni produsele tehnologiei avansate au infierbintat dintotdeauna imaginatia futurologilor. Potrivit celor mai recente estimari, “materialele si tesaturile inteligente” vor fi folosite pentru imbunatatirea functionalitatii, formei sau aspectului dispozitivelor. De altfel, aparitia unor asemenea materiale a inceput deja sa influenteze modul in care sint concepute dispozitivele electronice. Spre exemplu, cel mai “la moda” accesoriu de astazi - player-ele MP3 - vor disparea complet, fiind integrate in piesele de imbracaminte. Tehnologia “purtabila” ar putea exploata caldura corpului pentru a se reincarca, in timp ce “tatuajele video” sau lentilele de contact electronice inteligente ar putea inlocui ecranele TV, spre exemplu, pentru cei aflati in miscare.
(...)
Acest viitor al dispozitivelor personale inteligente, unde tehnologia este “purtata” sau chiar integrata in corpul uman, ridica totusi probleme de etica. Daca tehnologia va deveni parte a imbracamintei, bijuteriilor sau pielii, trebuie analizat ce implicatii are acest lucru asupra oamenilor, spune baronesa britanica Susan Greenfield, specialist in neurologie. Deja in prezent tehnologia a depasit capacitatea noastra de adaptare. Cercetatorii au dezvoltat computere si senzori ce pot fi integrati in piesele de imbracaminte. In magazine au aparut jachetele MP3, bazate pe ideea ca materialele bune conducatoare de energie electrica pot fi conectate la o tastatura prinsa cu capse de mineci. La nivel nanotehnologic, materialele pot fi inzestrate cu proprietati speciale si folosite pentru a dezvolta sisteme si dispozitive mai rapide, mai usoare si mai eficiente. Spre exemplu, lina tratata cu dioxid de titan ofera imbracamintei proprietati antibacteriene si dezodorizante. Acestea au calitati speciale care pot fi activate in contact cu aerul sau cu razele ultraviolete. Materialul a fost deja folosit la fabricarea ciorapilor care nu prind miros, la dotarea fotoliilor din avioane cu o imbracaminte care nu se pateaza sau la fabricarea geamurilor care se curata singure.
(...)
Cercetatorii americani au inventat “caciula inteligenta”, care permite oamenilor sa manipuleze aparatura folosind doar puterea mintii, relateaza “The Sun”. Dispozitivul, destinat in prima faza persoanelor cu handicap, in special celor paralizati, este compus din 64 de electrozi care se ataseaza de scalp si care capteaza undele cerebrale. Patru voluntari pe care a fost testat dispozitivul, dintre care doua persoane cu severe dizabilitati fizice, au reusit sa miste un cursor pe monitorul unui computer folosind exclusiv puterea mintii.

Tot in SUA au fost lansati ochelarii de soare cu walkman digital si difuzoare. Utilizatorii nu au nevoie de casti, pentru ca muzica se aude direct in urechi. Ochelarii, cu lentile polarizate, se vind la pretul de 395 $, in versiunea cu memorie de 128 MB, fiind cu 100 $ mai scumpi in versiunea cu 256 MB, relateaza AP. Acestia din urma au o capacitate de stocare de 64 de melodii a cite patru minute fiecare. Design-ul este identic cu cel al unei perechi normale de ochelari, cele cinci butoane minuscule necesare pentru a porni si regla “aparatul” fiind foarte greu de observat. Singurul dezavantaj este ca mini-difuzoarele care se pun in urechi au tendinta sa cada la o miscare mai brusca, afirma cei care au testat deja produsul. (Evenimentul zilei)
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Mitica
Reclamagiu





MesajTrimis: Dum Dec 12, 2004 11:53 pm    Titlul subiectului: Mitica

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Cafenea Data este GMT + 3 Ore
Pagina 1 din 1

 
Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community