Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
clauelf
Conectat la: 17 Iul 2007 Mesaje: 312 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Joi Ian 31, 2008 4:16 pm Titlul subiectului: |
|
|
Pacat ca nu a mai postat de mult pe aici un forumist ale carui posturi erau f interesante, el stia multe din acest punct de vedere, ma gandesc la ML Gore... |
|
Sus |
|
|
Mitica Reclamagiu
|
Trimis: Joi Ian 31, 2008 4:16 pm Titlul subiectului: Mitica |
|
|
|
|
Sus |
|
|
sunwindcornel
Conectat la: 12 Noi 2007 Mesaje: 540 Locatie: bucuresti
|
Trimis: Vin Feb 01, 2008 10:19 am Titlul subiectului: |
|
|
Am reluat masuratorile aseara , punand de data aceasta si un milivoltmetru electronic de precizie la iesirea de linie a cass-ului.
Concluzii :
-de fapt semnalele de test pe banda de aliniere nu sant inregistrate la -10dB asa cum declara de fiecare data vocea aia sintetizata , ci la -17dB.
-ceea ce eu consideram ca este indicatia de -10dB pe VU-metrul fluorescent al cass-ului , este in realitate -17dB . Eroarea de citire pe VU-metru e scuzabila cred eu , ptr. ca se aprindeau segmentele pana in dreptul indicatie -20dB , iar urmatorul segment dupa -20dB , pe VU-metru este -10dB , care nu se aprindea. Gresit am considerat ca asta inseamna ca semnalul este aprox. -10dB , dar cand am masurat precis cu milivoltmetrul electronic , semnalul , la capatul inferior al benzii audio era de -17dB.
-semnalele de test inregistrate , pe langa ca nu sant inregistrate la -10dB , asa cum anunta de fiecare data vocea aia sintetizata , nu sant nici macar constante ca nivel in spectrul audio crescator : pana pe la 10 kHz , ele au intre -17dB si -18dB , dar de la 10kHz in sus , nivelul scade continuu , ajungand la 18 kHz la -22 dB , iar la 20kHz chiar -25dB
-deci anuntul facut inaintea fiecarei fregvente ca este la -10dB este o minciuna grosolana....
Caseta este o facatura , pentru fraieri ( ca mine ) , in concluzie. Cine a facut inregistrarile si a anuntat acolo nivelele de -10dB , le anunta ca asa era programat computerul sa-i scoata fregvente la nivelul de -10dB , dar ce s-a inregistrat efectiv pe banda a fost un nivel de cca-17dB , si nici acela constant in spectru...
In cazul asta casetofonul nu este chiar asa de vinovat , si testele trebuie facute cu o alta caseta de test .
Dar acum , avand experienta descrisa mai sus , cred ca pot si eu realiza o caseta de test ( mai putin de aliniere a azimutului la cap ), realizand inregistrari de semnale sinusoidale de fregvente din spectrul audio , debitate de un generator tip versatester , calibrat permanent pe nivel de iesire constant , nivel verificat in timpul inregistrarii semnalelor cu milivoltmetrul electronic pus pe iesirea de linie , si comutat din monitor cand pe sursa ( generator ),cand pe banda si regland nivelul de inregistrare astfel ca pe monitor banda sa fie permanent un nivel constant , de , sa zicem -10dB , in tot spectrul audio...
Cred ca este relativ usor lucrul asta , si voi folosi si o caseta ce sigur este CrO2 , de exemplu un Maxell de buna calitate... |
|
Sus |
|
|
Stereo
Conectat la: 16 Sep 2005 Mesaje: 184 Locatie: Braila
|
Trimis: Vin Feb 01, 2008 11:59 am Titlul subiectului: |
|
|
Casete de test pentru Nakamichi (si nu numai) se fac cu Analizorul Audio T-100. Este un tip prin Spania care face casete si le vinde destul de scump.
Este considerat serios pe forumurile ne Nak. owners.
Daca va intereseaza am sa-l cau si va dau un link cu el. |
|
Sus |
|
|
Yokozuna
Conectat la: 07 Dec 2007 Mesaje: 27
|
Trimis: Dum Feb 03, 2008 12:16 am Titlul subiectului: |
|
|
Pentru casete etalon si casete cu oglinda contactati-l pe:
Marcel Krüger <marcel.krueger@hansacontec.de>
reprezentantul firmei ALMEDIO in Europa. |
|
Sus |
|
|
sunwindcornel
|
Trimis: Mar Feb 05, 2008 2:43 pm Titlul subiectului: |
|
|
Hai sa va spun acu' si despre bada de magnetofon de test , originala , tot din America pe care am luat-o ( destul de ieftin ) tot de pe ebay:
Banda , in cutie originala , scrie p cutie ca daca o ai , poti sa faci magnetofonul sa fie exact cum trebuie...
In realitate , banda este inregistrata prin anii '60 banuiesc , de catre firma " BURGESS" , care probabil pe-atunci reprezentau ceva prin domeniu.
O fata e pe 9 cm/s iar a doua pe 19 cm/s.
Dar , nu este de aliniere a magetofonului ci este ca sa hotarasti daca magul tau este in stare buna sau tre' sa-l duci la reparat !
Si este si ( aici e tare ! ) " monoaural " ...adica , un singur canal ! ( inseamna ca e atat de veche incat nici nu aparuse stereofonia....)
Un tip simpatic explica de zor ce sant inaltele , ce-s mediile , ce-s joasele , ce sant tonurile , ce sant armonicile , exemplificand de fiecare data printr-un instrument muzical , cum tre' sa se auda corect . Daca nu auzi corect , inseamna ca tre' sa-ti duci magu' la aliniere...
Si-o tine tot asa , e chiar interesant ce spune si exemplele cu niste muzicanti ce canta din clarinet , oboi , chitara , bat in cinele , trag de contrabas etc , toata banda...
Din pacate , nimic despre setarea canalelor de redare , de inregistrare , sau a bias-ului.
Explica tipul despre " drop-out-uri " la benzi , despre zgomotul benzii , despre inregistrare la nivel prea mic si la nivel prea mare , xde fiecare data da exemple , dar.... NIMIC CUM SA REGLEZI ...
Cum s-ar zice , o noua pacaleala trecuta in contul meu.... De acum , m-am lecuit cu casetele si benzile de aliniere maguri/casetofoane.... |
|
Sus |
|
|
sunwindcornel
|
Trimis: Mie Feb 13, 2008 1:13 pm Titlul subiectului: |
|
|
Au trecut doua saptamani decand au fost scrise cele de mai sus.....
Intre timp , am experimentat mai departe cu casetele de test/aliniere...
Acum am cu totul alta opinie , si despre caseta de test si despre casetofonul cu care am facut testele...( ce sa-i faci , cat traim , invatam....)
-Caseta americana de test care se anunta a fi la " -10 dB" dar la mine pe deck arata : -20 dB , iar la masuratoarea de precizie cu milivoltmetrul electronic pe " out " , cu volumul la maxim : -17 dB , este corect sa arate asa !! De ce ? Pentru ca , din fabrica , aparatul a fost reglat la nivelul : +6,5 dB , pentru a face inregistrari pe el cu casete Maxell XL II.
In conformitate cu formula : nivelul aratat de VU-metrul tau = nivelul declarat al benzii de test - nivelul la care vrei sa faci inregistrarea pe acel tip de caseta , rezulta :
VU = -10 dB-(+6,5 dB) =-16,5 dB. Deci bietul casetofon arata exact ( el nu are alt segment fluorescent intre -10 si -20 dB , si arata aprins numai -20dB , dar milivoltmetyrul electronic arata : -17 dB , extrem de aproape de formula de mai sus...Asda cum va spuneam , nivelul de +6,5 dB este nivelul maxim de inregistrare pe o banda CrO2 tip Maxell XL II , luat din tabelul lui " Yokozuna" , daca nu gresesc , cumva...
In concluzie caseta americana de test este buna , eu eram cel care nu stiam cum trebuie....
Dar de ce de la 10 Khz in sus nivelul redat scadea ?
Pai , zic eu acum , e normal sa scada , pentru ca la preampliful de redare , se aplica o corectie care coboara fregventele inalte , astfel ca sa compensesze aceentuarea fregventelor inalte ce a fost facuta la inregistrare. Dar eu punand o caseta de test/aliniere , ea nu a fost compensata la inregistrare pe masura cresterii fregventelor , ci , asa cum spuneam initial , nivelul ramane tot cel de : -10 dB.
Atunci e firesc ca la redare , datorita corectiilor ce reduc inaltele , nivelul aratat pe VU-metru , dupa 10 Khz , sa scada , ajungand chiar la -25 dB ( masurt cu precizie cu milivoltmetrul )
Iata deci , ca , cel putin eu , am invatat ceva :
Nu poti pretinde ca , punand o caseta de test pe un casetofon , cat scrie ca scoate semnal caseta de test , atata trebuie sa-ti arate VU-metrul cassului pe care il testezi.... El va arata intotdeauna altceva ( cu exceptia celor vechi , care foloseau ca nivel de " zero" fluxivitati mici -150/180 nWb/m) , probabil : cu -3 sau -5 sau -6 dB mai mic decat scrie pe caseta de test/aliniere . |
|
Sus |
|
|
Stereo
Conectat la: 16 Sep 2005 Mesaje: 184 Locatie: Braila
|
|
Sus |
|
|
DMX
Conectat la: 22 Apr 2010 Mesaje: 138
|
Trimis: Joi Noi 18, 2010 6:54 pm Titlul subiectului: |
|
|
eu nu am casete de test , dar am un YAMAHA KX 650 si un KX 670 , in perfecta stare optica si de functionare , pe ele inregistrez cu vumetrul in 0 dB , am ales aceste modele pt inregistrare deoarece sunt 3 head si mai ales pentru ca se nimeresc la azimuth cu mai toate marcile , imi place sa zic ca au un azimuth universal ...........TECHNICS bx 606 trage iarasi extrem de bine dar redat tot cu technics , pe sony se aude infundat iar pe pioneer dispar inaltele dramatic ..........asadar YAMAHA IS THE BEST _________________ PUBLIC ENEMY |
|
Sus |
|
|
|