FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
nu se merită și alte aiureli
Du-te la pagina Anteriorul  1, 2, 3, 4, 5, 6
 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Cafenea
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
bnt



Conectat la: 02 Ian 2005
Mesaje: 1074

MesajTrimis: Dum Sep 19, 2010 11:40 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

bibi.audiofil a scris:
offtopic

bnt a scris:
Mai ales in conditiile in care textul scris incepe sa aiba tot mai putin corespondent in vorbire mai raman oare valabile conventiile cu care ne-am obisnuit?


Ba dimpotrivă - vezi proliferarea în scris a limbajului de mess , fonetic prin excelență.

Tot la limbajul de mess ma refeream si eu da' privit din partea ailalta: din moment ce incalca conventiile traditionale ale conversiei scriere/vorbire asta nu inseamna ca si extrema cealalta e acceptabila? Smile
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Mitica
Reclamagiu





MesajTrimis: Dum Sep 19, 2010 11:40 am    Titlul subiectului: Mitica

Sus
bibi.audiofil



Conectat la: 27 Ian 2010
Mesaje: 702
Locatie: București

MesajTrimis: Dum Sep 19, 2010 12:24 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Poți bloca topicul (doar e la pubelă) și muta oftopicul la nu se merită și alte aiureli.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
szacaz



Conectat la: 22 Sep 2005
Mesaje: 390

MesajTrimis: Dum Sep 19, 2010 5:39 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Citat:
te felicit pentru prima ta compunere scrisă corect gramatical, cu excepția cacofoniei destul de penibile "că chiar"

1) - "ca chiar" nu este deloc o cacofonie
2) - cacofoniile nu contravin corectitudinii gramaticale (desi exista glasuri care afirma si asta), ci denota, in general, stangacia si amatorismul vorbitorului (care, atunci cand isi construieste fraza, nu este capabil sa identifice din timp si sa evite alaturarile suparatoare/caraghioase de sunete si grupuri de sunete; cea mai jenanta varianta de "dregere" fiind intercalarea fara noima a unei subliniate si trambitate virgule, care nu face decat sa evidentieze neputinta aceluiasi locutor)
3) - cacofoniile nu au greutate decat in limbajul vorbit, nu in cel scris
4) - am curaj sa fac prinsoare cu tine ca toate posturile mele sunt scrise "corect gramatical"; se vor fi strecurat, fara indoiala, greseli de tastare (si cu asta nu prea ne putem lupta daca n-avem "edit", ca previzualizarea este o etapa pe care avem obiceiul s-o sarim), am mai recunoscut si cu alte ocazii ca mi-am facut prostul obicei ca, pe forumuri, sa scriu fara majuscula la inceput de fraza si fara punct la sfarsit; cred, totusi, ca aceste doua categorii de "imperfectiuni" (typo si grafie cu reguli usor simplificate; nu cred ca o sa-mi gasesti dezacorduri, cratime si virgule puse anapoda sau lipsa, "i"-uri in plus si alte asemenea) nu te transforma pe tine intr-o credibila autoritate (gen GP) si nu-ti scuza tie carentele.

(ceea ce, de fapt, nici nu prea ma intereseaza; autentica mea greseala - ca doar nici eu nu-s imputernicitul de serviciu! - este ca dau curs ispitei de a semnala si sanctiona greselile tale; desi pornirea este strict cetateneasca - iau atitudine impotriva agresorului* - nu sunt nici eu o autoritate)

Citat:
Dar nu-i nimic, toți avem limitele noastre, așa că: Bravo szacaz!

Poti sa identifici greselile (cum anume ar fi trebuit sa scrii, si in ce fel se denatureaza intelesul mesajului) tale din acest citat? Atitudinea ta fata de greselile (adevarate sau inchipuite) altora te obliga la perfectiune, asa ca asteptarile mele (noastre?) sunt mari.


Citat:
Gândire tipică de românaș: nu-mi place fața lui și nevastă-sa, deci nu-l votez.

(cinste tie, ca nu esti nici romanas de rand, nici gandire tipica n-ai; originalule!)

Nici vorba de asa ceva, voiam doar sa subliniez ca base o fi sforar si tiran si ce mai vrei tu, dar sarko e o caricatura adevarata si completa; nu cred ca e meritul lui ca francezii mananca mai bine decat noi.
Basescu - repet ideea - nu s-a facut niciodata de ras, nici cu flacari violet, nici cu alte bazaconii care sa-i fi iesit pe gura, clar si fara echivoc (desi eba nu rateaza nicio ocazie, ca sa vezi ca romanasul cel tipic observa ca si familia prezidentiala romana are oile ei crete, nu numai cea frantuzeasca; dar cred ca as putea sa precizez asta si a treia oara, ca tot gandire tipica ar fi)

Citat:
Cred că este destul de evident din imagine

O fi evident pentru tine; dar tu nefiind decat un adversar declarat al marinarului, judecatile tale pe acest subiect sunt nule, ca nu te poate suspecta nimeni de echidistanta.
Citat:

Mă feresc să spun ce denotă fraza de mai sus despre gândirea ta, că nu vreau să fiu acuzat de jigniri.

Ca si mai sus: e lipsita de orice fel de greutate insinuarea ta, pentru ca esti parte (daca as fi vrut sa pedalez pe sugestia de prostie si de incapacitate de intelegere a mesajului, as fi indicat ca tu n-ai priceput ca am insiruit acolo numai niste caricaturi care s-au facut - fiecare in felul lui - de ras; numai prezenta lui crin in lista mea ar fi discutabila, pentru ca trecerile lui dintr-o barca intr-alta se pot pune pe seama politicianismului, nu neaparat a prostiei sau neseriozitatii - dar nu puteam sa-l sar, cata vreme e dintre cei pe care-i slavesti tu; o sa ma ierti?)







* ar mai fi de completat (desi nu e prima data cand spun asta) ca nu obisnuiesc sa ma agat de greselile oricui, ci doar de ale celor care dau lectii si arata cu degetul greselile altora: ca sa fii in masura sa dai lectii, trebuie, neaparat, sa ai cu ce

edit - (ce misto ca am edit!) observ ca s-a dezbatut deja cacofonia; ma duc sa citesc si parerile de-acolo
edit 2 (daca nu chiar 3) am citit si am si raspuns; dar probabil ca o sa fie mutat si postu asta; o sa fie aruncat la pubela


Ultima modificare efectuata de catre szacaz la Dum Sep 19, 2010 6:02 pm, modificat de 1 data in total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
szacaz



Conectat la: 22 Sep 2005
Mesaje: 390

MesajTrimis: Dum Sep 19, 2010 5:58 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

nicu_martin a scris:
o "soparla" care abate subiectul pe alte cai, numai sa nu se mai vorbeasca de Base - inteligent, nu ? - desi, strict in acest context sunt 100% convins ca este doar ceva cazual Cool

da, n-ar fi fost pacat sa se vorbeasca despre altceva decat base?
(a se consemna: evit sa mai vorbesc in contradictoriu cu nicu_martin, pentru ca ma tem ca face split si pe urma sterge tot; la final, nu raman decat cu efortul meu de a spune si explica, cum a fost acea lunga ciorovaiala cu latin-latinitate)


Despre cacofonie am apucat sa scriu in partea cealalta (ce prostie si asta! daca tot sunt la pubela ambele, la ce naiba se mai vorbeste de offtopic?), asa ca nu mai reiau decat cu referire la noutatile de aici:

Nu mi se pare cinstit sa vorbesti despre normele limbii romane si sa argumentezi cu wiki (wiki nu este o autoritate!) sau cu citate si exemple din carti frantuzesti (mai ales cand refuzi definitia de DEX si explicatiile lui Pruteanu!); in plus, etimologia prezentata este incompleta, limba franceza n-a fost decat o etapa pentru acest termen.


(si v-as ruga ceva: nu mai aduceti aporturi, ca nu-i voie)
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Rycher



Conectat la: 14 Feb 2006
Mesaje: 4719
Locatie: București sau Oradea

MesajTrimis: Dum Sep 19, 2010 6:02 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

szacaz a scris:

1) - "ca chiar" nu este deloc o cacofonie


Esteticule! "că chiar" este o cacofonie, deoarece sună aproximativ la fel cu (scuzați) "că-care".

szacaz a scris:
cacofoniile nu contravin corectitudinii gramaticale (desi exista glasuri care afirma si asta), ci denota, in general, stangacia si amatorismul vorbitorului


Mă rog, tu ai spus-o, nu eu.

szacaz a scris:
am curaj sa fac prinsoare cu tine ca toate posturile mele sunt scrise "corect gramatical"; se vor fi strecurat, fara indoiala, greseli de tastare, am mai recunoscut si cu alte ocazii ca mi-am facut prostul obicei ca, pe forumuri, sa scriu fara majuscula la inceput de fraza si fara punct la sfarsit;


Deci sunt corecte gramatical sau nu?


szacaz a scris:
Citat:
Dar nu-i nimic, toți avem limitele noastre, așa că: Bravo szacaz!

Poti sa identifici greselile (cum anume ar fi trebuit sa scrii, si in ce fel se denatureaza intelesul mesajului) tale din acest citat?


Nu știu cum anume, dar în mod sigur nu se pune virgulă înainte de "și".


szacaz a scris:
Nici vorba de asa ceva, voiam doar sa subliniez ca base o fi sforar si tiran si ce mai vrei tu, dar sarko e o caricatura adevarata si completa; nu cred ca e meritul lui ca francezii mananca mai bine decat noi.


O fi o caricatură, dar are guvern care chiar face treabă și pentru care e de neconceput o variantă precum reducerea sau impozitarea pensiilor. Bineînțeles că nu e meritul lui, ci al guvernului. Numai un lăudac băsist (cum ești tu) mai poate să creadă că țara e condusă de președinte. Mai ales în această perioadă.

szacaz a scris:
Basescu - repet ideea - nu s-a facut niciodata de ras


Hai să râdem cu szacaz...

szacaz a scris:

O fi evident pentru tine;


Este evident pentru oricine, cu excepția lăudacului. Spune sincer: ai tabloul lui în cameră, deasupra biroului?

szacaz a scris:
numai prezenta lui crin in lista mea ar fi discutabila, pentru ca trecerile lui dintr-o barca intr-alta se pot pune pe seama politicianismului,


Care barcă? A trecut cumva dintr-un partid în altul? Se aliază cu diverși, în diverse circumstanțe, pentru a-l da jos pe bețivan, pe care îl consideră marele cancer al țării în acest moment. Este chiar extrem de consecvent.

Nu cumva bețivanul tău s-a aliat cu PNL-ul, ca apoi să se alieze cu PSD-ul, îndeplinindu-și visul? Dar la el nu se pune, că doar ești lăudac, nu?

_________________
Nu mai intru în conflicte analog vs. digital audio. Analogul audio rules !
Onkyo Integra 1057F + Shure M97XE with Jico Nippon Super Analogue Stylus
Nakamichi BX300 + Nakamichi LX5
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
szacaz



Conectat la: 22 Sep 2005
Mesaje: 390

MesajTrimis: Dum Sep 19, 2010 6:08 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Rycher a scris:

Esteticule! "că chiar" este o cacofonie, deoarece sună aproximativ la fel cu (scuzați) "că-care".

aproximativ? si e destul?

Citat:
Mă rog, tu ai spus-o, nu eu.

da, asa este; eu am zis-o


Citat:
Deci sunt corecte gramatical sau nu?

tii cu ursuletu si te faci ca nu intelegi




Citat:
Nu știu cum

tu ai zis-o
Citat:
dar în mod sigur nu se pune virgulă înainte de "și".

gresit; a se vedea povestea lui "si"



(atata, ca ma grabesc; si n-am scris cu majuscule, si a fost si offtopic)
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Rycher



Conectat la: 14 Feb 2006
Mesaje: 4719
Locatie: București sau Oradea

MesajTrimis: Dum Sep 19, 2010 6:13 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

szacaz a scris:
Rycher a scris:

Esteticule! "că chiar" este o cacofonie, deoarece sună aproximativ la fel cu (scuzați) "că-care".

aproximativ? si e destul?


Măi omule, când ai alăturări precum "că...c", "ca..c", deja e cacofonie.

szacaz a scris:

gresit; a se vedea povestea lui "si"


Ok, hai să inventăm reguli noi, să ne ascundem agramatismul.

_________________
Nu mai intru în conflicte analog vs. digital audio. Analogul audio rules !
Onkyo Integra 1057F + Shure M97XE with Jico Nippon Super Analogue Stylus
Nakamichi BX300 + Nakamichi LX5
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
bibi.audiofil



Conectat la: 27 Ian 2010
Mesaje: 702
Locatie: București

MesajTrimis: Dum Sep 19, 2010 6:22 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

szacaz a scris:
(si v-as ruga ceva: nu mai aduceti aporturi, ca nu-i voie)


tare ! Embarassed
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
DNA



Conectat la: 22 Noi 2005
Mesaje: 2255
Locatie: În creierul meu

MesajTrimis: Dum Sep 19, 2010 7:19 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Noțiunea de cacofonie nu provine din și nu e legată de denumirea populară a fecalelor ! Cacofonie e un neologism format din două cuvinte grecești: kakos, care-nseamnă "rău, urît, prost" și phone, care-nseamnă sunet. Componenta caco- apare și-n alte cuvinte, ce-i drept: mai savante, cum ar fi "cacofazie" = vorbire incorectă, "cacologie" = construcție gramaticală defectuoasă, sau "cacografie", pe care un dicționar (nu spun care, altminteri onorabil) îl definește ca "ortografiere greșită"; această definiție este ea însăși greșită și am să fac o paranteză ca să explic de ce. Particula, tot grecească, orto- înseamnă "drept, corect": orto-doxie = "dreapta credință", orto-pedie = "creșterea corectă a oaselor corpului", orto-gonal = "unghi drept" ș.a.m.d. Orto-grafie va să zică scriere corectă, așa că "ortografie greșită" e un nonsens: e cum am spune cerc pătrat.

Cacofonie este o asociație supărătoare, dezagreabilă, dizgrațioasă de sunete, indiferent care. Într-o propoziție cum ar fi, să zicem: "Adesea la ședință toți tații tac", finalul sacadat și țăcănitor e o cacofonie perfectă!

La fel, într-o propoziție de genul "Mama mea m-a mascat", această succesiune de "ma"-uri, care seamănă cu o bîlbîială, este tot o cacofonie indiscutabilă.

"Astăzi facem ora de chimie la laborator" este o cacofonie ( vezi bold ).

"Trebuie ca cineva să răspundă"

"Am venit cu rugămintea de a-mi motiva absențele"

"Cu timpul a înțeles toate problemele"

"In timpul acesta vorbea profesorul"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Rycher



Conectat la: 14 Feb 2006
Mesaje: 4719
Locatie: București sau Oradea

MesajTrimis: Dum Sep 19, 2010 7:26 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

DNA a scris:
Noțiunea de cacofonie nu provine din și nu e legată de denumirea populară a fecalelor !


Corect. E pur și simplu o asociere inestetică.

_________________
Nu mai intru în conflicte analog vs. digital audio. Analogul audio rules !
Onkyo Integra 1057F + Shure M97XE with Jico Nippon Super Analogue Stylus
Nakamichi BX300 + Nakamichi LX5
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
szacaz



Conectat la: 22 Sep 2005
Mesaje: 390

MesajTrimis: Dum Sep 19, 2010 8:38 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Cele cinci exemple din postul lui DNA sunt, intr-adevar, cacofonii, dar nu mi se par deloc suparatoare, deci nu cred ca sa pune problema de evitat asemenea constructii; mai bine revenim la durerile lui Rycher:

Citat:
Măi omule, când ai alăturări precum "că...c", "ca..c", deja e cacofonie.

asta este parerea ta, si este o parere destul de (adica "aproximativ") acceptabila

Ce n-ai vrut (sau n-ai putut, n-ai observat n-ai ... altceva) tu sa observi era explicatia hilara si neconvingatoare:
Citat:
"că chiar" este o cacofonie, deoarece sună aproximativ la fel cu (scuzați) "că-care".

Pai daca (daca n-ar fi aceasta paranteza, ar iesi o cacofonie) ca chiar seamana asa de bine cu (alta paranteza, pentru dezamorsat o alta cacofonie) cacare, sa continuam:un scafandru si niste piloti (chiloti?) fugeau (pot sa spun ca seamana cu "f*teau"?) pe o pista (ghici, cu ce seamana pista?) fierbinte, lipaind cu labele (am zis labele? labiile?) pe asfaltul lipicios, cand, din bun senin, a inceput sa ninga (linga?) de parca s-ar fi apucat ziditorul sa scuture ciurul (seamana cu ...) zapezilor peste lume; pista aceea s-a umezit imediat, ba s-au facut chiar si o balta din care a iesit o bula (ce-a iesit?) de aer, care a si inghetat; la prima curba (!) pilotii au alunecat si au iesit de pe pista, iar scafandrului care s-a impiedicat de bula din balta i-a sarit o laba; agentul constatator a telegrafiat: pi*da uda stop *iloti alaturi stop scafandru rupt laba de *ula stop *ins mult.

Daca un cuvant seamana cu un alt cuvant, nu inseamna ca nu mai avem voie sa-l folosim; uite, asa chiar si "Mircea Geoana" poate sa semene cu "Mircea Cioaca", "Crin Antonescu" poate sa semene cu "Grill Dolanescu".

Dar probabil ca e numai vina lui Basescu; daca iesea Geoana...


"Agramatismul" nu-l ascundem, ci il fluturam ca pe un steag.

Spui ca este absolut inacceptabil sa zic asa:
Citat:

cum anume ar fi trebuit sa scrii, si in ce fel se denatureaza intelesul mesajului

Daca reformulam, poate iese in evidenta sluja pe care a prestat-o acel "si":
Citat:
cum anume ar fi trebuit sa scrii, ca si in ce fel se denatureaza intelesul mesajului

(e putin fortat, n-as folosi "ca si" in loc de "si", numai ca sa te multumesc pe tine)
mai bine asa:
Citat:
cum anume ar fi trebuit sa scrii, plus felul in care se denatureaza intelesul mesajului


Cred ca poti observa ca virgula aceea este intepenita acolo.


Incerci si tu sa reformulezi?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
ViMe



Conectat la: 26 Mai 2008
Mesaje: 98
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Mie Dec 22, 2010 5:46 pm    Titlul subiectului: Re: nu se merită și alte aiureli Raspunde cu citat (quote)

bibi.audiofil a scris:
nu se merită este o expresie favorită în rîndurile utilizatorilor forumului, expresie care îmi produce o reacție adversă (...)

din aceeasi categorie: s-a dovedit ca ...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
bibi.audiofil



Conectat la: 27 Ian 2010
Mesaje: 702
Locatie: București

MesajTrimis: Mie Dec 22, 2010 8:12 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

un grup de savanți americani a demonstrat că
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Cafenea Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina Anteriorul  1, 2, 3, 4, 5, 6
Pagina 6 din 6

 
Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community