FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
Digital, de la 4.1 la 7.1, SRS, DTS, DD pe PC?
Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Computer Multimedia
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
snatchro

Conectat la: 12 Mai 2003

MesajTrimis: Mar Mai 13, 2003 11:01 am    Titlul subiectului: Digital, de la 4.1 la 7.1, SRS, DTS, DD pe PC? Raspunde cu citat (quote)

Ce placi de sunet (din propria experienta) stiti ca pot asa ceva pe PC?
Vorbesc de cele care chiar au aceasta posibilitate in mod real, si nu doar pe cutie.
Hercules, Creative, TerraTec? Sau Genius? Laughing
Din ce am vazut in comert la noi, magazinele de IT, cam toate au decodare software, adica insotite de un program gen PowerDVD. La Hercules am vazut un 7.1, la Creative 6.1. Ambele la preturi care iti spun sa nu iti permiti sa faci greseli la cumparare. Unele placi de sunet au zgomot de fond prea mare, altele iesirile amplificate (despre care cred ca nu e un lucru bun), fiecare producator vrea sa ne momeasca cu ceva. Clientul, cel care asculta doar muzica, vede doar filme, chiar poate sa le aiba pe toate pe un PC?
Ma refer exclusiv la redare DVD-uri cu filme, SACD-uri, DVD-uri Audio, nu la jocuri.

Vreau ca la acest topic sa se discute despre placi de sunet performante pentru PC mai ales din punct de vedere calitativ.

Si inca ceva. Eu sunt de parere ca un DVD Player clasic (nu ca unitate pentru PC, ci din acela care se pune sub TV si merge de sine statator) este mult mai bun decat o unitate pentru PC. As pune un consum redus de curent, zgomot redus. Dar cum stam cu fiabilitatea? Le putem pune ca sa vedem doar cateva sute de ori filme si aopi le inlocuim, pentru ca sunt mult mai scumpe decat o unitate pentru PC. Unde mai pui ca nici nu prea se gasesc pe la noi.

Astept cateva reply-uri. Sau cateva mult mai multe...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
Mitica
Reclamagiu

MesajTrimis: Mar Mai 13, 2003 11:01 am    Titlul subiectului: Mitica

Sus
mugurel

Conectat la: 26 Feb 2003

MesajTrimis: Mar Mai 13, 2003 11:35 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Si decodarea "hardware" e de fapt tot software. Diferenta e ca decodarea software merge pe un procesor de uz general(la pc-uri intel) iar cea hardware merge pe procesoare specializate(DSP-uri). Ambele decodari sunt facute de un software. Ce conteaza in final este calitatea software-ului, a convertoarelor digital analogice si a preamplificarii.
Din acest motiv nu cred ca o sa mai apara placi de sunet cu decodare "hardware" cand acest lucru se poate face direct pe procesorul calculatorului fara o prea mare incarcare a acestuia.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
AbsoluteAudioFan

MesajTrimis: Mar Mai 13, 2003 11:42 am    Titlul subiectului: Re: Digital, de la 4.1 la 7.1, SRS, DTS, DD pe PC? Raspunde cu citat (quote)

snatchro a scris:
Si inca ceva. Eu sunt de parere ca un DVD Player clasic (nu ca unitate pentru PC, ci din acela care se pune sub TV si merge de sine statator) este mult mai bun decat o unitate pentru PC. As pune un consum redus de curent, zgomot redus. Dar cum stam cu fiabilitatea? Le putem pune ca sa vedem doar cateva sute de ori filme si aopi le inlocuim, pentru ca sunt mult mai scumpe decat o unitate pentru PC. Unde mai pui ca nici nu prea se gasesc pe la noi.

Parerea ta este corecta Wink
Dar sa stii ca multi cumpara DVD playere nu pt. filme, ci pt. capabilitatea de redare a MP3'urilor Shocked
Sus
Andrei

Conectat la: 27 Feb 2003

MesajTrimis: Mar Mai 13, 2003 9:50 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Din nefericire, nu pot sa dezvolt subiectul aici. Din fericire, il vom dezvolta in unul dintre testele din primul numar al ghidului, care este exact un "shoot-out" intre 8 placi de sunet multicanal (de la M-Audio pana la Creative Labs, trecand prin Terratec, Hercules, Philips, s.a.m.d.). Cred ca vom acoperi in acest test cam toate modelele care intra in discutie pe piata romaneasca si review-ul se va concentra aproape exclusiv pe performantele audio pentru utilizatorii interesati de vizionari de filme si auditiei de muzica (nu va insista pe comportarea in jocuri s.a.m.d.).

Da, convertoarele si partea de preamplificare sunt esentiale pentru distingerea intre modele, la fel ca si modul in care sunt scrisi driverii si posibilitatile de configurare. Sunt cateva modele care merita si pot constitui linistit "centrul" unui sistem audio PC mai mult decat decent. Care sunt acelea, in revista desigur. Very Happy

Implementarea unei decodari hardware in silicon face ca modificarile ulterioare odata cu aparitia noilor formate/imbunatatiri (EX, ProLogic 2, Dolby Headphone, whatever) sa fie mult mai dificile. In schimb, decodarea software, care e exact la fel de buna calitativ, implica doar un patch pentru a suporta ultimele standarde Dolby sau DTS. Insa cat de utila e functia aceasta, fie software, fie hardware, depinde de sistemul tau de auditie 5.1, care e posibil sa includa un decodor hardware in el si sa nu iti permita sa intri separat analogic (plus ca simplifica modul de cablare). Desi - evident - calitatea conversiei D/A devine respectabila doar de la un anumit nivel de pret in sus pentru asemenea unitati stand-alone.

Unitatile stand-alone de regula sunt mai bune, insa nu intotdeauna. Exista situatii chiar "high-end" unde o combinatie DVD-ROM + PC sa produca rezultate mai bune: de exemplu vizionarea de DVD-uri pe proiectoare cu intrari DVI, care pana acum cateva luni nu era posibila decat folosind un PC cu o placa grafica cu iesirea aferenta si suport hardware pentru deinterlacing si resize de calitate foarte buna (ATI Radeon 9700 Pro s-a impus in ultimul timp pentru asa ceva).

Ca o remarca, nu o sa poti reda SACD-uri din unitatea ta, sau mai corect nu vei reda stratul SACD, ci doar cel care este compatibil cu CD-playerele clasice (la calitatea aferenta). Celalalt layer e "vizibil" doar pentru unitatile standalone, ca sa nu mai vorbim ca nu cred ca Sony ar permite decodarea software a unui stream DSD.

Ultima modificare efectuata de catre Andrei la Mie Mai 14, 2003 11:17 am, modificat de 1 data in total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
bdl

Conectat la: 11 Mai 2003

MesajTrimis: Mie Mai 14, 2003 1:31 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ca placa de sunet folosesc un creative audigy 2 platinum. Sint multumit de ea, dar nu pot spune ca o folosesc f mult pt a viziona dvd-uri. Mi se pare mult mai bine sa vad filmele pe un dvd-player stand-alone, si asta datorita sonorizarii. Si la calculator am un sistem de sunet bunicel (klipsch promedia 5.1) dar nu imi place odata pt ca sint aproape de ecran si a doua pt ca boxele sint prea aproape de mine. Nu discut problema calitatii sunetului sau a imaginii. Cel putin dvd-urile actuale (playerele) au si acea facilitate numita progressive scan, lucru pe care dvd-rom-urile nu stiu daca il au. Iar pretul nu mai e un criteriu pt ca efectiv am vazut un dvd-player mai ieftin ca un vcr. Dar nici nu era vorba de vreo marca de renume, dar ca aspect. Iar solutia cu fir intins de la calculator la tv iar nu o agreez, si sint convins ca nu va fi aceiasi calitate ca la o vizionare de pe un stand-alone dedicat acestui lucru.
Sus
Andrei

MesajTrimis: Mie Mai 14, 2003 1:52 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Redarea de DVD-uri pe PC este in mod implicit "progressive scan", pentru ca atat placile grafice cat si monitoarele de calculator afiseaza imaginile in acest mod. Desigur, exista diferente de implementare a algoritmilor de deinterlacing (deintretesere), insa solutiile bune pe PC rivalizeaza chiar cu modulele "progressive scan" din DVD-playerele stand-alone scumpe.

Insa desigur, e bine daca iti permiti sa separi partea de Home Theater de cea de PC.

Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
bdl

Conectat la: 11 Mai 2003

MesajTrimis: Mie Mai 14, 2003 3:55 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Oups, Andrei,
Greseala mea, am si citit de treaba asta dar probabil ca sint cu gindurile aiurea. Laughing
Sus
Cosmin

Conectat la: 15 Mai 2003

MesajTrimis: Lun Mai 26, 2003 1:08 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ati vorbit mai mult de partea video... In ceea ce priveste placile de sunet, o solutie de inalta calitate si nu foarte scumpa ar fi TerraTec DMX 6Fire. Puteti folosi cu incredere iesirile analogice de pe aceasta placa. Spun asta pentru ca am avut ocazia sa "o ascult" cu o pereche de casti Audio-Technica ATH-M40fs si am ramas masca. Cel la care am ascultat mi-a spus ca a comparat aceasta placa cu SB Audigy si apoi cu SB Audigy 2, concluzia fiind ca TerraTec le da clasa!
Sus
Andrei

MesajTrimis: Lun Mai 26, 2003 1:27 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ai dreptate, Terratec DMX 6Fire (chiar si varianta LT) e una dintre placile care a obtinut note mari in testele noastre. Dar, ramane sa vedeti daca sunt cele mai mari... Wink
snatchro

MesajTrimis: Mar Mai 27, 2003 10:15 am    Titlul subiectului: Dar Hercules? Raspunde cu citat (quote)

Hercules Game Theater XP 5.1 a avut un scor foarte bun in mai multe reviste de IT de la noi. A ascultat cineva 2 sau 2+ canale pe aceasta placa de sunet? Dar pe 7.1? Chipsetul Crystal cum se comporta la acest model?
Sus
mihai_

Conectat la: 01 Iun 2003

MesajTrimis: Dum Iun 01, 2003 10:23 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Salut,

Din ce am ascultat, pot spune ca batranul Live! are o calitate a sunetului proasta, daca nu chiar foarte proasta.
Philips PSC705 are un sunet "cald", potrivindu-se foarte bine cu un sistem audio de calitate slaba.
O implementare CMI8738 de la TerraTec, care a fost in regula, fara a excela totusi, dar avand un pret foarte bun (mai ales ptr. iesirea optica).
Audigy1, desi nu am avut ocazia de a-mi petrece mai mult timp cu el, nu m-a impresionat de fel.
Aureon Space de la TerraTec mi se pare excelenta. Sunt curios daca intr-adevar sunt diferente de auditie intre ea si un echivalent bazat pe Envy24. In principiu DAC-urile fac diferenta in acest caz, dar cred ca cea mai buna comparatie ar fi intre Revo 7.1 si DMX6fire (amandoua au DAC-uri AKM, modele relativ apropiate).

Pentru calculator, cele mai bune placi pentru auditie sunt cele bazate pe Envy24/HT impreuna cu DAC-uri cel putin decente. (M-Audio si TerraTec au modele bazate pe ambele chip-uri, un plus avand M-Audio cu driverele sale updatate des si complete)
Sus
John Doe

Conectat la: 04 Iun 2003

MesajTrimis: Mie Iun 04, 2003 1:52 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

mugurel a scris:
Si decodarea "hardware" e de fapt tot software. Diferenta e ca decodarea software merge pe un procesor de uz general(la pc-uri intel) iar cea hardware merge pe procesoare specializate(DSP-uri). Ambele decodari sunt facute de un software. Ce conteaza in final este calitatea software-ului, a convertoarelor digital analogice si a preamplificarii.
Din acest motiv nu cred ca o sa mai apara placi de sunet cu decodare "hardware" cand acest lucru se poate face direct pe procesorul calculatorului fara o prea mare incarcare a acestuia.

Eu zic ca la o diferenta de 15% a frame-rate-ului in jocuri chiar este important!
Sus
mugurel

Conectat la: 26 Feb 2003

MesajTrimis: Mie Iun 04, 2003 3:18 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Putine jocuri au sunet AC3 si oricum la procesoarele din ziua de azi o decodare AC3 nu ar trebui sa ia mai mult de 5% procesor. De fapt multe demo-uri tehnologice de animatie 3d(ex cele de la ATI) pe care le-am vazut au acum track-uri de muzica in format mp3.
Sus
Dode

Conectat la: 12 Iun 2003

MesajTrimis: Joi Iun 12, 2003 4:14 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Personal am o placa cu chipset CMI 8738, care si-a facut treaba relativ bine, dar cand vine vorba de decodare DD lucrurile iau o intorsatura mai neplacuta: se aude un ecou in boxa centrala (a unei perechi de boxe Philips A2600), ecou care devine deranjant dupa 20-30 min de film. Nu stiu care ar putea fi cauza (oricum nu face placa decodarea DD) dar ma gandesc sa o schimb cu un Audigy2, are si certificare THX (doar vorbim despre Home Cinema).
Despre Dolby Digital...personal prefer Dolby Prologic II. Parca e mai atmosferic, pune la treaba boxele spate. Aveti dreptate daca spuneti ca nu am auzit DD pe un sistem adevarat dar pana atunci...
DD parca e mai sec, nu am ascultat Dts ca sa fac comparatie (decat la cinema) si de aceea raman pe Prologic.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Alex

Conectat la: 12 Iul 2003

MesajTrimis: Mar Noi 11, 2003 12:03 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Luminati-ma si pe mine putin Idea

1.Din cate am citit am inteles ca decodarea 5.1,6.1..etc pe PC se face cu ajutorul CPU.Bun,m-am hotarat sa cumpar placa M-audio testata in revista si un sistem audio 6.1 (sau 7.1) fara decodare.Asta inseamna ca pot vedea filmele de pe dvd sub orice format de sunet?DTS,DD,etc.?Ce software face decodarea?

2.Din ce stiam despre Progressive Scan e ca imaginea este afisata pe 600 de linii in loc de 300.Deci cu o simpla unitate dvd-player de PC pot sa vad filmele la o calitate de 2 ori mai buna?Am vazut o data un dvd pe un laptop cu lcd de 15" si mi s-a parut extraordinara imaginea.Nici macar pe TV meu Sony (72cm) nu e la fel de clara.Soft-ul era WinDVD si treaba se intampla acum vreun an jumate.A aparut ceva mai bun de-atunci?
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Computer Multimedia Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul
Pagina 1 din 2

Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum