Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
Ionutz

Conectat la: 09 Ian 2004 Mesaje: 264 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Lun Sep 20, 2004 10:30 pm Titlul subiectului: Cauzele neconcordantei teorie-practica. |
|
|
Avand in vedere ca aud din ce in ce mai des persoane care se plang de faptul ca teoria nu se materializeaza cu randament maxim vreau sa va cer parerile personale in legatura cu aceasta problema. Discutia va tine in principal de boxe diy si este menita sa ii indrume pe cei entuziasmati in acest domeniu.
Ultima modificare efectuata de catre Ionutz la Lun Sep 20, 2004 10:38 pm, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
|
Mitica Reclamagiu
|
Trimis: Lun Sep 20, 2004 10:30 pm Titlul subiectului: Mitica |
|
|
|
|
Sus |
|
|
Ionutz

|
Trimis: Lun Sep 20, 2004 10:34 pm Titlul subiectului: |
|
|
Intrebari la care caut raspuns:
Care este principalul motiv pentru care o boxa nu suna asa cum ai calculat-o?
Cum facem sa inlaturam aceste probleme?
... |
|
Sus |
|
|
Vasile peȘte

Conectat la: 18 Aug 2003 Mesaje: 3305 Locatie: Maramures, Poienile Izei
|
Trimis: Lun Sep 20, 2004 11:29 pm Titlul subiectului: |
|
|
Parerea mea
Programele de proiectare calculeaza dupa ce parametrii ii dai, ele cred ca difuzorul este perfect sau conditile in care va "canta" acel difuzor or sa fie perfecte sau materialul din care faci boxa o sa fie perfect.
Cum ar fi eliminate cauzele nu prea stiu, stiu ca niciodata o boxa nu va suna exact asa cum vedem graficul ala in programul de proiectare.
Eu cand fac cate o boxa o acordez aproximativ in softul de proiectare si trec la experiente. Fac o boxa "ciorna" la care mai lungesc sau scurtez tubul, mai bag si mai scot fonoabsorbant, mai bag cate un obiect in boxa ca sa-i micesc volumul.
Dupa ajung la un compromis calculez ce volum am (daca am introdus obiecte in ea) si materialul fonoabsorbant il cantaresc (la zecime de gram) masor tubul.
Fac boxa finala.
Asa procedez eu... dar poate sunt si alte variante.
Boxele pentru manele le fac exact cum imi arata softul si suna excelent pe orice.  _________________
 |
|
Sus |
|
|
Vasile peȘte

|
Trimis: Lun Sep 20, 2004 11:37 pm Titlul subiectului: |
|
|
Am uitat.. Eu folosesc ca material fonoabsorbant doar Lănă pentru ca mi se pare cel mai reusit fonoabsorbant inventat pana acum  _________________
 |
|
Sus |
|
|
Ionutz

|
Trimis: Mar Sep 21, 2004 1:25 pm Titlul subiectului: |
|
|
Hai sa spun ce probleme am intalnit eu si la care nu am gasit rezolvare, ambele din aplicatii auto:
1) Practic pe aceeasi incinta volumul nu este acelas daca difuzorul este montat cu magnetul in afara incintei comparat cu montarea normala.
2) In cazuri de un tuning mai jos lungimea tubului de bass devine mult mai mare si tubul va trebui scos din incinta. Aceasta prelungire a tubului in afara incintei adauga automat ceva volum, daca nu ar fi asa atunci automat partea interna a tubului de bass trebuia scazuta din volum -> lucru de care nu am auzit.
Intrebarea este cum se recalculeaza volumele in ambele cazuri? |
|
Sus |
|
|
Vasile peȘte

|
Trimis: Mar Sep 21, 2004 2:02 pm Titlul subiectului: |
|
|
La boxele auto conteaza orice centimetru cub de volum pentru ca de obicei se merge la limita (inferioara) cu volumul pentru ca sa nu ocupe spatiu.
Pentru prima varianta vezi ca producatorii de difuzoare specifica volumul ocupat de difuzor in incinta. Unii mai uita sa specifice, asta e alta treaba.
La a 2 parte nu stiu sa-ti raspund pentru ca nu am facut incinte cu furtun afara. In incintele normale volumul ocupat de tub se scade din volumul incintei. _________________
 |
|
Sus |
|
|
Ionutz

|
Trimis: Mar Sep 21, 2004 2:13 pm Titlul subiectului: |
|
|
Citat: | In incintele normale volumul ocupat de tub se scade din volumul incintei. |
Asta nu stiam, se pare ca deja am invatat ceva...
Cat despre prima varianta, vrei sa spui ca in cazul montarii normale a difului, volumul ocupat de acesta se scadea din vol incintei? |
|
Sus |
|
|
Vasile peȘte

|
Trimis: Mar Sep 21, 2004 2:49 pm Titlul subiectului: |
|
|
DA
Volume displaced by subwoofer si este dat in litri sau in sistemul de masura terorist "ft"  _________________
 |
|
Sus |
|
|
Doru
Conectat la: 28 Feb 2003 Mesaje: 597 Locatie: wrong guy, in the wrong place, at the wrong time: the story of my life!
|
Trimis: Joi Sep 23, 2004 9:57 am Titlul subiectului: |
|
|
Eu intotdeauna calculez volumul dislocat de difuzor si de tubul bassreflex si nu am surprize.
Programele de calcul bune te aduc in +/- 10% marja, deci suficient ca sa poti face un tuning.
Problema care scapa in general multora din vedere este comportamentul difuzorului dupa un filtru real, nu unul ideal. De aceea prefer Unibox-ul ca program de simulare pentru ca reflecta si cresterea Qts-ului driverelor la montarea filtrelor. Cu bobine ce au rezistenta semnificativa diferentele pot fi mari la volumele calculate. Dupa mine asta este principala eroare care intervine in calcul cand ai mai putina experienta. O alta cauza poate fi si abaterea parametrilor T/S de la datele de catalog. _________________ Assumption is the mother of all fuck-up's ! |
|
Sus |
|
|
Ionutz

|
Trimis: Vin Sep 24, 2004 8:30 am Titlul subiectului: |
|
|
Nu am inteles de ce unibox indica o crestere a vitezei aerului prin port la montarea difuzoarelor isobaric (compound), fata de un singur difuzor? Nu mi se pare logic din moment ce suprafata membranei si excursia este aceeasi in ambele cazuri. Sa fie doar din cauza cresterii fortei de miscare a membranei in cazul "sistemului" isobaric, respectiv injumatatirea VAS-ului? |
|
Sus |
|
|
Doru
Conectat la: 28 Feb 2003 Mesaje: 597 Locatie: wrong guy, in the wrong place, at the wrong time: the story of my life!
|
Trimis: Vin Sep 24, 2004 11:31 pm Titlul subiectului: |
|
|
Aerul este impins cu forta a doua drivere ce lucreaza impreuna. Este absolut normal. De aceea se injumatateste volumul incintei.
Un sfat: Daca vrei un subwoofer bandpass izobaric este OK, daca vrei o incinta bassreflex izobarica, nu ti-o recomand. Vei avea fluieraturi de port din cauza armonicelor de care n-ai cum scapa decat micsorand diametrul portului - lucru nerecomandat (genereaza huruieli la putere mare) tocmai datorita vitezei crescute a aerului din cauza configuratiei izobarice. Deci ai de ales intre fluieraturi si haraituri. Trust me! _________________ Assumption is the mother of all fuck-up's !
Ultima modificare efectuata Doru la Vin Sep 24, 2004 11:36 pm, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
|
Vasile peȘte

|
Trimis: Vin Sep 24, 2004 11:33 pm Titlul subiectului: |
|
|
Eu cred ca creste putin din cauza ca "difuzorul" rezultat devine mai rapid Un difuzor cu suspensie mai tare (vas mai mic) este mai rapid decat unul cu suspensie moale.
Chiar nu am studiat problema pentru pentru ca nu am facut nici o incinta de acest fel  _________________
 |
|
Sus |
|
|
Ionutz

|
Trimis: Sam Sep 25, 2004 6:18 am Titlul subiectului: |
|
|
Doru, mi-ai dat o veste proasta. Fluieraturile nu dispar nici daca filtrez activ subul (~80Hz/24dB) sau nu are legatura? |
|
Sus |
|
|
Doru
|
Trimis: Sam Sep 25, 2004 7:28 pm Titlul subiectului: |
|
|
Daca vrei SUB este OK, tocmai datorita filtrului activ.
Eu incercam sa te impiedic sa construiesti o incinta pe mai multe cai dupa acest principiu, daca citeai mai atent.
Asa ca pentru SUB, go for it! dar fii atent la proiectare. _________________ Assumption is the mother of all fuck-up's ! |
|
Sus |
|
|
Ionutz

|
Trimis: Sam Sep 25, 2004 8:48 pm Titlul subiectului: |
|
|
Eu vreau sub bassreflex isobaric, nu bandpass. Da, am inteles ca si incinta bassreflex se foloseste tot doar ca sub, greseala mea, in ultima vreme numai la subwoofer ma gandesc.
Am luat palul de care mai aveam nevoie, maine ma apuc de treaba.
Merci pentru ajutor. |
|
Sus |
|
|
|