FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
Demagnetizare capete Rostov 105
Du-te la pagina Anteriorul  1, 2, 3, 4, 5, 6

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Vintage
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
CyberCSX

Conectat la: 05 Iul 2006

MesajTrimis: Lun Apr 07, 2008 3:35 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

ALEKS a scris:

Pe final as avea o intrebare mai stupida (de felul ei):

De ce trebuie sa am volumele canalelor de inregistrare dupa cum urmeaza in poza, pentru a putea inregistra ambele semnale (canal drept si canal stang) la aceeasi amplitudine (nu doar la inregistrare ci si la monitorizare simpla a sursei de semnal). De mentionat ca problema asta a avut-o din fabrica. O fi potentiometrul prost ?
Ce ar fi sa schimbi poturile alea ca nu costa o avere ?
Uite eu am avut aceasi problema la un Unitra ZK 246. Conform schiemei si a poturilort montate din fabrica sînt 2 buc. cu cursor linear de 22 KOhmi.
Dupa masurare fiecare pot avea o toleranta de + / - 6 Ohm si aici apare mizeria deoarece toleranta este prea mare. Asta însumata, trebuie de ex. un canal unde val. este mai mare dat mai tare, unde este val. mai mica, mai încet.

La Unitra am schimbat mizeriile alea poloneze cu 2 identice de 22 KOhmi REALI fara tolerante în exces, cumparate cu 1 EURO, NOI NOUTE de la firma CONRAD facute de PHILIPS si acest efect optic asimetric a disparut.

Cred ca un pot. din ala dublu NOU facuta de o firma serioasa nu costa o avere si la o scula care are asa vechime, este o investitie rentabila.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Mitica
Reclamagiu

MesajTrimis: Lun Apr 07, 2008 3:35 pm    Titlul subiectului: Mitica

Sus
je

Conectat la: 29 Apr 2008

MesajTrimis: Mar Apr 29, 2008 1:23 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

scuze pt interventie dar fac urmatoarele precizari: la modelul R 105 S-1 tensiunile furnizate de stabilizatorul de tensiune pt partea de preamplificare erau fixate la +14,5V si -14,5V respectiv 8,5-8,7 V din ratiuni de SIGURANTA a C.I. operationale care aveau tens max de functionare 15-15,5 V. informatia o am de la inginerii sovietici care au facut la vremea respectiva instructajul celor ce faceau service-ul din RO. fac obs ca am facut interventii/depanarea a 39 de buc la vremea lor (schimbare capete, schimbare condi-uri electrolitice, CI, inlocuiri cu echivalentze romanesti sau originale si am mai facut ceva bricolaje...) Si ar mai fi o explicatie pt cei care nu stiu: capetele redare/inreg aveau o mare problema- sufereau de "varsat de vint" adica dupa o utilizare intensa apareau pe suprafata rulata niste"mini cratere" ca niste mici "ciupitur". Aceasta este cauza inrautatirii sunetului. Este ff corecta obyservatia cu inlocuirea capetelor de redare/inreg cu cele de la Soyuz - permaloy (aproape sen-aloy) dar ff bune sau in caz de forta majora cele de pe tesla B 115/CM 130
Sus
ALEKS

Conectat la: 05 Mar 2005

MesajTrimis: Dum Feb 14, 2010 12:09 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Informatie foarte buna si demna de luat in calcul. In momentul in care voi regasi timp pentru Rostov-ul meu 105 S-1, am sa readuc tensiunile in parametrii specificati de tine.

Referitor la minicratere, subscriu, dar doar dupa o utilizare indelungata.

ALEKS

je

Conectat la: 29 Apr 2008

MesajTrimis: Dum Feb 14, 2010 2:08 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

da, și ar mai fi un sfat: dacă poți, înlocuiește complet placa stabilizatoarelor de tensiune sau modifică placa veche în ideea de a face stabilizarea cu LM7815 (pt +15V), LM7915 pt -15V) iar pt +9V ar merge LM7809. Este evident că se pot monta semireglabili la pinul de masă al respectivelor CI regulatoare pentru a obține tensiunile menționate anterior și tot așa de evident e că ar trebui schimbate și condensatoarele electrolitice - evident că dacă se schimbă stabilizatoarele vechi cu CI atunci condi-urile vor fi cu valori mai mici dar cu tensiuni de minim 25V. Avînd în vedere că aceste CI au crt de sarcină undeva între 1 și 1,5 A ar trebui să fie suficienă montarea lor pe cadrul în care se montează original placa de cablaj numai că TREBUIE AVUT GRIJĂ CA CIRCIUTUL INTEGRAT SĂ FIE MONTAT FĂRĂ CONTACT DIRECT PE SUPRAFAȚA RADIANTĂ, DECI CU ȘURUB CU GARNITURĂ (DISANȚIER ) DIN PLASTIC ȘI FOIȚĂ DE MICĂ (SAU CEVA PE APROAPE DE AȘA CEVA).
Dacă - pt oricine citește cele de mai sus- vor apare probleme la antrenarea motoarelor și la etapa de decuplare a electromagneților, vă vînd pontul: NU E NICI O ȘMECHERIE ELECTRONICĂ CE TREBUIE ÎNLOCUITĂ CI DOAR CURĂȚATE CONTACTELE SAU ÎNLOCUITE MICROÎNTRERUPĂTOARELE CE SÎNT ACȚIONATE DE EL-MAGN LA CUPLARE.... Succes tuturor. Aștept replici (fără cutremure!!!!
Sus
ALEKS

MesajTrimis: Dum Feb 14, 2010 11:01 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Excelenta observatie. Evident, se poate inlocui toata placa stabilizator, care este foarte complicata, in esenta stabilizare cu dioda Zenner in baza unor tranzistoare de putere. Placa respectiva este foarte bine construita, surse similare de tensiune putand fi observate si in unele scule AKAI.

Dar stabilizatoarle liniare 78xx/79xx sunt foarte bune. Doar sa fie originale. Cele contrafacute cred ca au inauntru un tranzistor si un Zenner in baza... in capsula din aia TO220 sau cum se chiama.

Sa vedem totusi cine va realiza modificarea, ce imbunatatiri va obtine.

ALEKS

GF9898

Conectat la: 20 Mar 2009

MesajTrimis: Dum Feb 14, 2010 11:12 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

ALEKS a scris:
Dar stabilizatoarle liniare 78xx/79xx sunt foarte bune. Doar sa fie originale. Cele contrafacute cred ca au inauntru un tranzistor si un Zenner in baza... in capsula din aia TO220 sau cum se chiama.
ALEKS

A pe naiba...si pe astea le contrafac nenorocitii aia ?
Oricum am folosit dintodeauna numai recuperate (au trecut testul timpului cu brio)

ucenicu'

Conectat la: 04 Apr 2007

MesajTrimis: Mar Feb 16, 2010 10:45 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Si eu ma gandesc la refacerea sursei la Rostov,insa prefer sa utilizez perechea LM317/LM337,integrate considerate superioare celor de tensiune fixa.In plus,sursa ramane reglabila,exact ca cea originala,fapt care,in timp,permite eventuale corectii.Am refacut deja partea de redresare,inclusiv cablajul,inlocuind diodele cu punti de 50 amperi,puntea ruseasca de 2 A inlocuita cu una de 8 A,condensatorii nepolarizati (din redresor) inlocuiti cu altii produsi de Wima.De asemenea,am recablat partea trafo-redresor-stabilizator cu conductor de cupru litat de 0,75mm.In felul acesta am rezolvat si un defect aleatoriu,caruia nu reusisem sa-i vin de hac:magnetofonul se oprea pur si simplu,fie ca se afla pe redare,derulare,etc,refuzand sa mai accepte vreo comanda.Simpla resetare,prin scoaterea de la retea cateva minute,nu rezolva problema.Uneori,era nevoie chiar de peste 30 de minute de intrerupere a retelei ca sa-l pot face sa accepte comenzi.Ei bine,dupa reconstruirea redresorului si recablare,acest defect a disparut.In plus,(poate e doar impresie),sunetul s-a schimbat dramatic,in bine.Oricum,am de gand sa merg mai departe cu recablarea(alimentare motoare,amplif,etc.)Firele originale nu cred ca au mai mult de 0,25-0,3 mm,si nici nu par a fi din cupru.In viitor,ma gandesc sa-i inlocuiesc si partea logica cu una dintr-un tape deck care sa nu merite a fi reconditionat(am deja un Yamaha KX-340).In felul acesta,as putea sa-i adaug functii noi,precum AMC(Automatic Music Search).Cred ca este posibil.Oricum,ii rog pe forumistii mai priceputi sa ma ...trezeasca,daca ei considera ca bat campii.
iulidan

Conectat la: 27 Apr 2008

MesajTrimis: Lun Feb 22, 2010 3:13 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Excelent topic pentru cei care vor sa repuna pe linia de plutire un Rostov.
Am primit de curand un Rostov 105, oare reglajele si tensiunile sunt identice cu Rostov 105 S ?
Demagnetizatoarele rusesti, pentru tuburi cinescop, pot fi folosite si pentru magnetofoane ?
Multumesc celor care au postat, sunt masuratori de real ajutor pentru punerea la punct a magnetofonului.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
ALEKS

MesajTrimis: Lun Feb 22, 2010 9:20 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

90% modulele din Rostov 105 si Rostov 105S-1 sunt identice iar tensiunile masurate in punctele cheie sunt identice chiar daca unele module sunt diferite, intrucat sursa de alimentare este la fel.

ALEKS

iulidan

Conectat la: 27 Apr 2008

MesajTrimis: Mar Feb 23, 2010 11:07 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru raspuns.
Chiar cu alimentarea am probleme acum, ca nu intra curent de loc si in masura timpului disponibil, voi incerca sa aflu unde e problema.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Vintage Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina Anteriorul  1, 2, 3, 4, 5, 6
Pagina 6 din 6

Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum