Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
dinica

Conectat la: 07 Sep 2007 Mesaje: 1341 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Mie Feb 04, 2009 6:03 pm Titlul subiectului: inregistrari de referinta |
|
|
Adesea in discutiile noastre cu aroma audiofil-trancotara vorbim despre inregistrari de calitate/referinta.Ma gandeam ca nu ar fi o idee proasta sa incercam sa detaliem fiecare dintre noi, ce intelegem noi sau urechile noastre printr-o inregistrare buna,sunet,detalii,separare instrumente,timbru,etc...Cand spun inregistrari bune nu ma refer doar la cele produse de studiourile audiofile, ma gandesc la intreaga gama de inregistrari de calitate.
_________________ dealer audio
When sound becomes music !? |
|
Sus |
|
|
Mitica Reclamagiu
|
Trimis: Mie Feb 04, 2009 6:03 pm Titlul subiectului: Mitica |
|
|
|
|
Sus |
|
|
al3xu

Conectat la: 10 Feb 2006 Mesaje: 242
|
Trimis: Mie Feb 04, 2009 6:29 pm Titlul subiectului: |
|
|
Ma bag in seama mai mult pentru ca de la Hi-Fi Arena n-am mai comunicat...
Ca orice lucru in audiofilie nimic nu poate fi batut in cuie. De ce spun asta? Pentru ca in decursul timpului, odata cu imbunatatirea sistemului audio, inregistrarile pe care le-am considerat de referinta s-au schimbat dramatic.
Daca la un moment dat in timp, un Dean Martin inregistrat si masterizat la acea vreme mi se parea... mediocru (dpdv al sunetului), acum lucrurile stau cu totul altfel. Naturaletea inregistrarilor de atunci ma tin in scaun ore intregi...
Pe de alta parte ca sa vin cu un exemplu concret de inregistrare de referinta am sa numesc albumul Eagles-Hotel California (1976). Timbrul, separatia instrumentelor, dinamica acestei inregistrari o face sa fie printre exemplele mele de "asa da" in domeniul masterizarii.
Poate ca am intrat prea abrupt in subiect dand exemple, dar fara ele discutia mi se pare lipsita de subiect!
P.S. (Dinica, poa' ne mai vedem pe la o bere, imi povestesti cum iti merge proaspat imbunatatitul sistem )
_________________ "I refuse to prove that my cables will make your system sound better", says the snake oil vendor, "for proof denies faith, and without faith, you will hear nothing." |
|
Sus |
|
|
XRCD24

Conectat la: 11 Noi 2005 Mesaje: 601 Locatie: Made in Germany
|
Trimis: Mie Feb 04, 2009 7:30 pm Titlul subiectului: Re: inregistrari de referinta |
|
|
Indiferent de casa de discuri, fie audiofila sau non-audiofila, pentru evaluarea unui
sistem audio prefer inregistrarile sa fie pe cit posibil de minimaliste, motivul fiind:
fiecare pas de prelucrare in plus indeparteaza rezultatul final de sunetul live,
incepiind cu perceptia instrumentului / a vocii respective in spatiu (se pierde
pretiosul 3-D), a coherentei imaginii sonore si a "aerului" miscat ("evolutia" notelor)
totul se atenueaza dramatic, se pierde in masura dramatica prin prelucrare!
Cu scopul de a "educa" urechea si de a avea referinte pe cit se poate de corecte,
frecventez concerte Jazz, World, Classica la care se renunta la "electronice",
ajuta mult pentru a intelege cum "evolueaza" sunetele diferitelor instrumente,
ce inseamna coherenta / balanta tonala si nu in ultimul rand ce este adevarat
soundstage 3-D!!!
Inregistrarile minimaliste categoric reusesc sa mentina mai mult din realitea acustica
decit cele cu excess de mixaj/prelucrare..etc
Orice alta abordare duce la rezultate eronate, lipsa de "educatie" cum trebuie sa sune
un instrument pe viu este in cea mai mare proportie cauza multor perceptii / concluzii
"audiofile" false si contradictorii!!
|
|
Sus |
|
|
c6t9

Conectat la: 12 Feb 2004 Mesaje: 2008 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Mie Feb 04, 2009 8:55 pm Titlul subiectului: |
|
|
asta cam asa e
_________________ nu am nici o putere. fie ce-o fi.
cata... |
|
Sus |
|
|
saureign
Conectat la: 07 Noi 2007 Mesaje: 331 Locatie: ...
|
Trimis: Mie Feb 04, 2009 10:11 pm Titlul subiectului: |
|
|
un exemplu oarecum recent:
"Raising Sand" (Rober Plant / Alison Krauss) - productie fenomenala a lui T-Bone Burnett, in care ia piese clasice (pt americani, mai ales) si le "imbraca" intr-o orchestratie psihedelizata: fiecare piesa este inregistrata "dintr-o data". Jur ca simti contrabasul scrasnind podeaua; iar tandemul vocilor este magistral.
|
|
Sus |
|
|
camel

Conectat la: 01 Oct 2008 Mesaje: 359 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Mie Feb 04, 2009 10:58 pm Titlul subiectului: |
|
|
Incercati si ORICE de la Susannah McCorkle...o sa ramaneti surprinsi de calitatea inregistrarilor
_________________ I won't buy any more HiFi honey , I promise !!! Yeah right..... |
|
Sus |
|
|
AWDRobert
Conectat la: 23 Mai 2008 Mesaje: 139 Locatie: Otopeni
|
Trimis: Mie Feb 04, 2009 11:39 pm Titlul subiectului: |
|
|
Daca nu stiati - pe site-ul B&W - MusicClub - se poate descarca cite un album pe luna pe baza de abonament. Trei luni incercare -gratuit cite 4 piese. Inregistrare in studiorile lui P Gabriel (parca) - formate necomprimate. Am incercat - suna frumos - dar in cele 3 luni nu au avut muzica pe gustul meu
_________________ Robert
Sa auzim numai bine |
|
Sus |
|
|
al3xu

Conectat la: 10 Feb 2006 Mesaje: 242
|
Trimis: Joi Feb 05, 2009 12:00 am Titlul subiectului: |
|
|
S-ar putea sa nu fie o regula insa albumul lui Little Axe, album care a deschis practic B&W - MusicClub, mi se pare masterizat "prea in fata". Microdetaliile parca te plesnesc in fata, totul pare artificial, exacerbat, pe scurt obositor.
Repet, s-ar putea sa nu fie o regula... ma mai documentez! A mai ascultat cineva acest album? (Sa nu cumva sa fie vina de la mine )
_________________ "I refuse to prove that my cables will make your system sound better", says the snake oil vendor, "for proof denies faith, and without faith, you will hear nothing." |
|
Sus |
|
|
dinica

Conectat la: 07 Sep 2007 Mesaje: 1341 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Joi Feb 05, 2009 12:21 am Titlul subiectului: |
|
|
Citat: | Daca la un moment dat in timp, un Dean Martin inregistrat si masterizat la acea vreme mi se parea... mediocru (dpdv al sunetului), acum lucrurile stau cu totul altfel. Naturaletea inregistrarilor de atunci ma tin in scaun ore intregi. |
Dean Martin este una din vocile mele favorite, dar eu pana acum nu am gasit nimic inregistrat decent asa ca da-mi si mie un pont...Platesc eu berea cand ne vedem.
Asteptam ceva mai multe detalii despre cum evaluam o inregistrare si care este motivul pentru care o consideram de referinta/calitate, in schimb am primit cateva titluri care pentru unii nu inseamna nimic. Ma gandeam la un fel de ghid, cum ar trebui sa se auda, ce ar trebui sa urmarim,etc...Singurul care a incercat un raspuns la subiect este XRCD, zgarcit cu tastele dar reusind sa puncteze in cateva randuri idei interesante pentru noi toti.Apreciez efortul tuturor dar va provoc sa incercati mai mult decat un exemplu tastat in viteza, sa traduceti in cuvinte ceea ce aud si apreciaza urechile voastre la o inregistrare.
Am sa incerc si eu un raspuns scurt.
Inregistrare buna inseamna instrumente care au corp, vocea artistului este o prezenta reala in camera, instrumente bine definite in spatiul 3D, amanunte ale momentului interpretarii care nu pot fi auzite decat daca esti in apropierea muzicianului, anumite inflexiuni ale vocii, amestecul de aer suflat si sunetul produs de instrument,etc...
_________________ dealer audio
When sound becomes music !? |
|
Sus |
|
|
c6t9

|
Trimis: Joi Feb 05, 2009 12:29 am Titlul subiectului: |
|
|
ca tot a venit vorba de b&w, ce parere aveti despre albumele lui allan taylor? sau macar piesa "color the moon".
cata... |
|
Sus |
|
|
c6t9

|
Trimis: Joi Feb 05, 2009 12:30 am Titlul subiectului: |
|
|
de fapt colour the moon
cata... |
|
Sus |
|
|
c6t9

|
|
Sus |
|
|
catalinmetal

Conectat la: 22 Ian 2007 Mesaje: 2066 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Lun Feb 09, 2009 2:55 pm Titlul subiectului: |
|
|
inregistrarea de referinta este cea pe care o asculti cu mare placere si ai tot asculta-o, adica iti pare rau cand o scoti din player... restul cu soundstage, rezolutie, dinamica, separatie este googoo... ca si cum cineva ar sti ce inseamna f..tai doar daca i-ar povesti altcineva...
|
|
Sus |
|
|
Titi Duru

Conectat la: 05 Feb 2009 Mesaje: 79 Locatie: București
|
Trimis: Lun Feb 09, 2009 5:30 pm Titlul subiectului: |
|
|
catalinmetal a scris: | inregistrarea de referinta este cea pe care o asculti cu mare placere si ai tot asculta-o, adica iti pare rau cand o scoti din player... restul cu soundstage, rezolutie, dinamica, separatie este googoo... ca si cum cineva ar sti ce inseamna f..tai doar daca i-ar povesti altcineva... |
Aia de care spui tu (pe care o asculți cu plăcere și la radio RIC) nu e înregistrare de referință ci album sau creație de referință. Din păcate, în topicul ăsta, este vorba de albumele alea (unele nașpa) înregistrate în condiții deosebite. IMHO înregistrările de referință sînt mai mult niște instrumente tehnice de măsură și control și trebuie folosite doar la servici. Acasă ascult cealaltă categorie
|
|
Sus |
|
|
fcon

Conectat la: 26 Oct 2006 Mesaje: 702 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Lun Feb 09, 2009 6:11 pm Titlul subiectului: |
|
|
c6t9 a scris: | de fapt colour the moon |
De fapt: "Colour to the moon"... Excelenta melodie si inregistrare, de "referinta".
"Colour to the Moon' is possibly Taylor's most personal statement to date; cut across twelve songs - like short movies - the listener is invited to step into his memories and experiences as if they were your own".
Am ascultat prima oara melodia care da titlul albumului, pe o compilatie Chesky Records, ceea ce m-a determinat sa caut albumul, care mi se pare cel mai bun (luat ca intreg) din discografia artistului.
Mai este prezenta in cateva compilatii audiofile, care se pot asculta cu placere oriunde si oricand, nu numai la teste sau la serviciu...
Sunt atatea albume excelent trase, din seriile HighEndition, sau AUDIO's AUDIOPHILE, de exemplu, atat cu muzica clasica, cat si muzica moderna, care pot intra fara probleme in categoria "referinta", ca sa nu mai zic de reference CD-urile de la Linn, Burmester, Naim, Chesky, FIM, FI, inregistrarile MFSL, super albume de jazz si multe altele...
Description: |
|
Filesize: |
149.59 KB |
Viewed: |
226 Time(s) |

|
_________________ Knowledge is not wisdom, although it helps.
Ultima modificare efectuata de catre fcon la Lun Feb 09, 2009 6:20 pm, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
|
|