FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
Ce stiti si ce nu stiti despre LCD-uri
Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatorul
 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Home Theater
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
nicu_martin



Conectat la: 02 Apr 2009
Mesaje: 1742
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Lun Aug 31, 2009 4:25 pm    Titlul subiectului: Ce stiti si ce nu stiti despre LCD-uri Raspunde cu citat (quote)

M-am gandit sa deschid un thread nou dupa ce am aflat cateva tipsuri "from inside" in ceea ce priveste televizoarele LCD.
Unii dintre voi poate stiu, altii nu stiu, dar in intreaga lume exista doar vreo 3-4 fabrici mari care produc paneluri pentru LCD-uri.
Asadar, "luptele" gen "care LCD de 32" este mai bun, Sony Bravia sau LG" par a fi depasite, deoarece ambele televizoare putand avea acelasi panel, de la aceeasi fabrica, montat pe acelasi sasiu, la aceeasi fabrica din China Laughing

Defapt, lucrurile nu stau chiar asa, putand exista diferente CRUNTE intre acele doua LCD-uri.
Un lucru pe care eu nu-l stiam (dar banuiam ceva) este acela ca, marile firma producatoare de televizoare LCD cumpara panelurile LCD "cu vaporul" - pentru ca preturile sa fie mici - aceste paneluri sunt verificate ca functioneaza si nu au pixeli "morti" la iesirea din fabrica producatoare.
Dar, toate firmele producatoare de televizoare isi fac si ele la randul lor un control extrem de amanuntit al fiecarui panel in parte, acestea fiind supuse la mai multe teste complexe de parametri de functionare, care releva la sfarsitul lor cu exactitate mare in ce clasa se incadreaza fiecare panel in parte.
Astfel, in general exista cam 5 clase de paneluri (din cadrul aceluiasi lot).

Ce semnificatie are asta pentru noi?
Pai, desi au aceleasi paneluri, aceleasi piese si fiind sub aceiasi sigla, pot exista diferente MARI intre televizoare Exclamation
Singura problema este ca firma producatoare STIE ce clasa de panel a fost pus in fiecare televizor, pe cand noi, nu.
Sau, poate stim? Wink
Mult timp am fost derutat de preturile la unele LCD-uri mai vechi ca si conceptie, de generatie mai veche, care costau mai mult decat LCD-uri de generatie mai noua, cu procesoare mai bune si chiar cu diagonala mai mare.
Conectivitatea, "gadgeturile" sau alte aspecte sunt chiar irelevante cand vine vorba de pretul in sine.
Cel mai mult la un LCD conteaza panelul, el este aproape 70% din pretul intregului televizor.
Daca un LCD din generatia mai veche are panelul cotat clasa "A", iar cel nou clasa "C", atunci, cu toata noua tehnologie din cel mai nou, cel vechi se va vedea MULT mai bine.
Acum, daca cineva isi inchipuie ca-si cumpara un sa zicem Sony Bravia full HD la 3.000 de lei si l-a apucat pe Dumnezeu de un picior, se inseala amarnic, va avea tehnologia Bravia pusa pe un panel clasa "D", sau chiar "E".
Din testele amanuntite facute de un mare producator de LCD-uri mondial a reiesit clar ca, un procesor mai slab pus pe un panel de calitate superioara duce la o imagine mult mai buna decat un procesor mai puternic pus pe un panel mai slab calitativ.
Asadar, nu va bucurati de gadgeturi si de preturile mici deoarece "cat dai, vreo jumatate face" Confused

Apropo', Samsung sunt lideri mondiali la vanzarea de LCD-uri, deoarece ei au adoptat o solutie "la limita", anume, au montat doar paneluri de tip "B,C si D" - deci, gama de mijloc, le-au pus procesoare achizitionate de la alte firme de prestigiu (procesoare din gama medie) si au redus profiturile pana la o marja minima, reusind sa scoata pe piata LCD-uri ieftine dar care sunt departe rau de concurenta (atat prin lipsa panelurilor de calitate superioara cat si prin lipsa procesoarelor superioare (ma refer aici strict la uriasa plaja de vanzari in intervalul 500-1.000 Euro).
Modelele superioare Samsung sunt cu paneluri de calitate superioara, cu procesoare superioare, dar costa si ele de te rup.

Concluzia: calitatea adevarata COSTA.
P.S. - Panelurile de calitate superioara nu numai ca se vad mai bine, dar si dureaza mai mult.
P.P.S. - Firmele "mari" cumpara "linii" complete de LCD-uri de la concurenta si le compara cu cele ale lor, din toate punctele de vedere Cool

_________________
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Mitica
Reclamagiu





MesajTrimis: Lun Aug 31, 2009 4:25 pm    Titlul subiectului: Mitica

Sus
nicu_martin



Conectat la: 02 Apr 2009
Mesaje: 1742
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Lun Aug 31, 2009 4:48 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Desi "cineva" de pe forum s-ar putea sa sara in sus, trebuie sa spun ca, in urma testelor facute de o firma mare in gama de pret ~ 1.000 Euro, cu aceleasi paneluri Sony Bravia a iesit cam pe ultimele locuri - un indicativ clar ca aveau puse paneluri din categorii inferioare, neputand sa tina pasul cu concurenta la preturi scazute.
In mod cert, pentru nu mai mult de 100-120 Euro in plus, cumparand un LCD din vestul Europei calitatea este net superioara fata de aceleasi LCD-uri cumparate in Romania.

Un lucru important - in gama de pret de peste 2.000 Euro diferentele sunt considerabil mai mici la toate firmele mari - acolo toate au paneluri de categoria "A" si procesoare de ultima generatie, asa ca diferentele sunt date mai mult de "gadgeturi".

A, si inca ceva - NU exista televizorul perfect (care sa le aibe pe toate) deoarece departamentul de Marketing spune ca, in acest fel s-ar vinde doar un singur tip de LCD (care ar costa extrem de mult). Asa ca, fiecare gama are o "chestie" diferita fata de alta gama a aceluiasi producator, menita sa incante ochiul (sau creierul, dupa caz), dar niciunul nu le are pe toate.

_________________
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
apanoiu



Conectat la: 17 Feb 2004
Mesaje: 483
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Lun Aug 31, 2009 8:22 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Foarte interesant.
Acelasi lucru se intampla si la proiectoare, stiu sigur ca la DLP sunt producatori care selecteaza crema si o monteaza in modele scumpe.
In domeniul Video tehnologia evolueaza foarte repede, de aceea este de preferat sa cumperii modele medii pe care sa le schimbi la 2-3 ani decat sa cumperi un varf cu care sa stai 10 ani(acel varf peste 3-4 ani ajunge sa fie un model perimat)
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
diy-audio



Conectat la: 25 Feb 2009
Mesaje: 924
Locatie: Oradea

MesajTrimis: Lun Aug 31, 2009 11:32 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

ok, o poveste foarte frumoasa dar....dovada, dovada unde e?

apoi treaba cu diferite clase de LCD-uri, eu nu cred ca are timp cineva sa tot testeze panelurile, adica e pierdere de vreme, deci pierdere de bani. Mai plauzibila ar fi ideea ca panourile din clasele superioare sunt executate in conditii mai bune si cu materiale mai bune, NU????

_________________
ahegyes
www.diy-audio.ro
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului
nicu_martin



Conectat la: 02 Apr 2009
Mesaje: 1742
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Lun Aug 31, 2009 11:51 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

diy-audio a scris:
apoi treaba cu diferite clase de LCD-uri, eu nu cred ca are timp cineva sa tot testeze panelurile, adica e pierdere de vreme, deci pierdere de bani.


Asa crezi tu?
Si ce te faci daca nu le testezi si bagi un panel din clasa "E", adica cea mai proasta clasa la un LCD de 2-3-4.000 euro?
Te faci de cacao?

_________________
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Cosmin_C



Conectat la: 04 Noi 2004
Mesaje: 2023
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Mar Sep 01, 2009 10:42 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Rar mi-a fost dat sa vad atata timp pierdut... degeaba. Trist, foarte trist.
_________________
Arguing on the internet is like running in the special olympics - even if you win, you're still retarded.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului
nicu_martin



Conectat la: 02 Apr 2009
Mesaje: 1742
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Mar Sep 01, 2009 11:42 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Whatever, eu am crezut ca este o informatie interesanta pentru cei care vor sa achizitioneze un LCD, prin simplul fapt ca, numele unei marci nu implica neaparat si calitatea seriilor superioare (si scumpe).
In ceea ce priveste testarea, ea se face pe scara larga la toate produsele/subprodusele electronice din lume - nu-mi vin in minte acum decat procesoarele de calculator - banuiesc ca va sunt cunoscute acele serii de procesoare ES care permit overclocking la valori mari la racire pe aer, comparativ cu un procesor identic din toate punctele de vedere care nu atinge acelasi nivel de overclocking pe aer nici sa-l pici cu ceara - si sunt aceleasi procesoare Confused
In ce priveste achizitionarea de produse de la "concurenta" si testarea lor comparativ cu produsele proprii, asta se face si pentru a determina pe marii distribuitori sa cumpere produsele firmei proprii in defavoarea concurentei.
Problema se pune cam asa: "de ce sa iau de la tine 1.000 de LCD-uri la pretul de 1.800 de lei, in loc sa iau de la concurenta 1.000 LCD-uri la 1.500 lei bucata?" - si acolo trebuie sa vii cu argumente solide privind calitatea, fiabilitatea, garantia unor retururi mici, etc.

Oricum, din moment ce subiectul nu intereseaza, ma opresc aici.

_________________
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
nicu_martin



Conectat la: 02 Apr 2009
Mesaje: 1742
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Mar Sep 01, 2009 11:59 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Uitasem ceva - pe Discovery, la emisiunea "cum se fabrica" era aratat procesul de productie la niste paneluri LCD.
Faza finala consta in testarea fiecarui panel timp de minim 48 de ore, cu programe speciale de test care aratau calitatea fiecarui panel in parte.

_________________
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
stormglass



Conectat la: 14 Noi 2004
Mesaje: 127
Locatie: Iasi

MesajTrimis: Mie Sep 02, 2009 11:37 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nicu_martin are mare dreptate in ceea ce scrie. De fapt procedeul e vechi. Si tuburile cinescop color sufereau aceeasi selectie. De ex. la tuburile fabricate de Philips/Videocolor(fost Valvo)/Mullard cele mai bune tuburi mergeau catre Bang&Olufsen, Loewe si alte cateva firme de lux. Evident selectia se reflecta in preturile la raft ale tv-urilor firmelor respective. In cazul tuburilor Trinitron ale lui Sony, din cate stiu, erau impartite cam in 4 categorii de calitate; cele mai bune erau destinate pietelor japoneze si americane, cele de cat.2 pietei vest europene etc.
In cazul pannel-urilor LCD situatia este putin diferita deoarece apar diferentieri si datorita tipului de panel: S-IPS, S-PVA, MVA etc. Evident ca nu este obligatoriu ca un TV dotat cu S-PVA(care se pare ca permite cele mai bune performante) sa fie si bun din p.d.v. al imaginii redate. Intradevar sunt doar cativa producatori de paneluri LCD. Sa nu uitam ca a produce astfel de dispozitive nu este o joaca- este tehnica nu gluma, (tehnologiile implicate sunt mai sofisticate decat la panelurile plasma) nu intru in detalii, ganditi-va ca un panel LCD este de fapt un circuit integrat “labartat” pe 1 m patrat , contine peste 8 milioane de tranzistori (si cam toti atatia condensatori) realizati in strat subtire (trebuie sa fie transparenti pentru a permite trecerea luminii de la backlight) si in plus filtrele corespunzatoare celor 3 culori de baza care nici ele nu sunt usor de realizat. In general se produc waffer-e mari din care se taie la dimensiunile standardizate ale diagonalelor. Rata de rebuturi este inca destul de importanta si va dati seama ca in afara de cele cu adevarat proaste restul ajung in casele noastre sub forma de TV-uri no-name sau low cost.Din cate stiu sunt urmatorii mari producatori: Un joint venture Sony-Samsung, tot un joint-venture Philips-LG, AUO si Chi-Mei. In cazul Samsung, acesta , asa cum a spus nicu_martin, pentru scaderea costurilor, folosesc in special la modelele mai ieftine paneluri de la AUO. Panelurile Sony-Samsung sunt de tip S-PVA si chiar daca unora nu o sa le placa afirmatia, sunt in mod cert cele mai performante.
Atentie: televizorul LCD NU SE ALEGE DUPA MARCA, este cea mai mare greseala pe care o poate face cineva iesit la cumparaturi dupa asa ceva. Fiecare firma, chiar cele cu staif, au tepele lor. Nu vreau sa dau exemple ca sa nu ma expun la comentarii veninoase. Tot ceea ce va pot sugera este sa va uitati in primul rand la contrastul real(nu la contraste dinamice si alte cifre naucitoare din datele tehnice), acesta va poate spune multe(de fapt aproape totul) despre calitatea panelului din TV , la uniformitatea acestuia pe suprafata panoului si la unghiurile reale in care se pastreaza rata de contrast in limite acceptabile.
A alege un LCD TV bun (ca imagine, nu ca dotari si alte gadget-uri pe care va rog sa ma credeti le veti folosi arareori sau niciodata) nu este simplu si de aceea va sugerez sa nu cedati tentatiei de a-l alege in functie de brand/dotari/negru lucios/PIP/PAP/PAT/100de intrariHDMI/100Hz/200Hz/etc. Cine nu are timp/chef sa studieze indeaproape problema inainte de a cumpara, mai bine se orienteaza catre o plasma unde cel putin la alegerea brand-ului treaba e simpla fiind doar o singura optiune serioasa (mai ales acum cand Pioneer a anuntat ca renunta la modelele cu plasma).
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
stormglass



Conectat la: 14 Noi 2004
Mesaje: 127
Locatie: Iasi

MesajTrimis: Joi Sep 03, 2009 12:20 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Offtopic:
Diy-audio: vezi ca s-a strecurat o greseala pe pagina ta(diy-audio.ro).
http://www.diy-audio.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=15

Condensatoarele MKP sunt cu dielectric de polipropilena - metalizata; MKT sunt cu dielectric de poliester(PET adica poli-etilentereftalat) -metalizat.

Te rog nu te supara ca-ti atrag atentia dar ar fi pacat ca un site care promite, sa fie grevat de greseli...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Spitfire



Conectat la: 17 Oct 2007
Mesaje: 70
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Joi Sep 03, 2009 5:07 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Citat:
Daca un LCD din generatia mai veche are panelul cotat clasa "A", iar cel nou clasa "C", atunci, cu toata noua tehnologie din cel mai nou, cel vechi se va vedea MULT mai bine.

Nu cunosc prea bine situatia in doeniul LCD-TV, dar in cazul monitoarelor PC e exact invers.
Un monitor de acum 8 ani,Eizo cu panel S-IPS(cel mai performant panel) care costa atunci, in 2001, circa 4000$, este "facut praf" la toate capitolele(minus unghiul de vizibilitate) de un LG-Philips care costa 200$ azi, si care este echipat cu un panel...TN Shocked (cel mai putin performant dintre tipurile de panel-uri.
Aici progresul tehnologic este evident... Idea
Cat despre fiabiliate, acel Eizo, desi functioneaza si azi, merge cald, in spate se simte "un mic calorifer"-pe cand cel din prezent e rece gheata.
Daca acela a tinut 8 ani sunt sanse ca acesta sa tina 20. Twisted Evil
Desigur, numai temperatura joasa de functionare nu-i o garantie absoluta de fiabilitate, totusi...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
apanoiu



Conectat la: 17 Feb 2004
Mesaje: 483
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Joi Sep 03, 2009 10:20 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

De ce nu compari si un procesor de varf de acum 8 ani cu unul actual ieftin?
In acest domeniu nu poti compara produse fabricate la 8 ani distanta...
Totusi as crede ca gamutul acelui EIZO este sensibil mai mare decat al celui actual ieftin. Panelurile mai vechi pro erau si sunt pe 8-10 biti pe cand cele ieftine sunt pe 6 biti si folosesc artificii pt a genera adancimea de culoare specificata.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
dinica



Conectat la: 07 Sep 2007
Mesaje: 1344
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Joi Sep 03, 2009 11:35 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nicu, ideea ta este mai mult decat interesanta si iti pot spune ca eu am aceleasi informatii. La 'Hifi Arena' 2008 am discutat cu unul din oamenii de la Panasonic si-l intrebam cum de lcd-urilr Pioneer sunt atat de bune comparativ cu cele vandute de ei. Atunci am aflat ca Pioneer aleg cele mai bune paneluri, unele produse chiar de Panasonic si ca marele secret este procesorul de imagine. Omul imi spunea ca procesoarele de imagine Pioneer sun de la distanta cele mai performante. Atentie, asta o spunea un angajat Panasonic. L-am intrebat si de lcd-urile Sharp, pentru ca eu sunt posesorul unuia si aveam unele interese. Smile
Atunci am aflat ca Sharp produce paneluri de exceptie si ca cele mai multe sunt vandute catre Pioneer, iar ce mai ramane produc televizoare pentru piata Japoneza dar si pentru alte zari.
Ca si in cazul sunetului este de subliniat ideea ca imaginea de calitate costa. Very Happy
Din nefericire situatia financiara ne obliga sa facem compromisuri pe care ne este greu sa le recunoastem. Idea

_________________
dealer audio
When sound becomes music !?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
nicu_martin



Conectat la: 02 Apr 2009
Mesaje: 1742
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Joi Sep 03, 2009 12:40 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Da, mai sunt si alte secrete "bine pazite" - unul ar fi acela ca, marci de renume producatoare de LCD-uri nu-si fabrica deloc procesoarele de imagine, ci le "importa" de la Philips Twisted Evil
Multi ar fi socati sa afle cam ce procent din piata de procesoare de imagine si sunet sunt produse 100% de Philips - desi, pe ele este trecuta firma care vinde LCD-ul Wink

Deh, marketingul sa traiasca Cool

_________________
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
danzup



Conectat la: 08 Noi 2007
Mesaje: 90
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Joi Sep 03, 2009 4:46 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

nicu_martin a scris:
Da, mai sunt si alte secrete "bine pazite" - unul ar fi acela ca, marci de renume producatoare de LCD-uri nu-si fabrica deloc procesoarele de imagine, ci le "importa" de la Philips Twisted Evil
Multi ar fi socati sa afle cam ce procent din piata de procesoare de imagine si sunet sunt produse 100% de Philips - desi, pe ele este trecuta firma care vinde LCD-ul Wink
Deh, marketingul sa traiasca Cool


Cum philips produce pentru 80% dintre producatorii de electronice in regim OEM circuite integrate , asa si cu panelurile LCD care sunt produse OEM in China pentru toti in mod democratic .
Confirm si ca 100 % sunt adevarate (si cunoscute ) informatiile expuse de nicu_martin .
.... trist dar adevarat .....
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Home Theater Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatorul
Pagina 1 din 3

 
Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community