FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
azimut la un deck cu 3 capete
Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul
 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Vintage
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
c_andrei



Conectat la: 09 Mai 2007
Mesaje: 94
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Mie Mar 03, 2010 3:29 pm    Titlul subiectului: azimut la un deck cu 3 capete Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua. As avea nevoie sa reglez un azimuth la un deck cu 3 capete si as aprecia putin ajutor. Eu m-am gandit sa procedez in felul urmator:
1. Folosesc ca generator de frecventa o placa de sunet creative x-fi legata la input-ul deck-ului.
2.Output-ul deck-ului il leg la intrarea line-in a placii de sunet, si apoi este analizat si inregistrat in cool edit pro sau direct analizat cu un soft ce simuleaza un osciloscop.In cool edit pro se poate analiza defazajul dintre cele doua canale, practic avand functia x-y a unui osciloscop.
3.Dau drumul la redare la un wave cu frecventa de 10khz
4.Pornesc inregistrarea la deck si activez modul Tape din selectorul de minitorizare.
5.Analizez in timp real elipsa rezultata in programul de analiza.
6. Reglez azimuth-ul astfel inca elipsa sa fie cat mai subtire.

Daca ma poate cineva lamuri si pe mine cu privire la corectitudinea procedurii ar fi ideal. De asemenea daca ma poate cineva ajuta cu o caseta de test sau ceva scule / cunostinte in domeniul ar fi si mai bine. Mentionez ca nu ma prea pricep si nu prea am experienta in domeniul si sunt din Bucuresti. Rog pe cei care ar fi dispusi sa ma ajute sa ma contacteze pe forum sau la adresa de mail ciobanuandrei_84@yahoo.com

Inca o data multumiri in avans.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
Mitica
Reclamagiu





MesajTrimis: Mie Mar 03, 2010 3:29 pm    Titlul subiectului: Mitica

Sus
florinfloreanu



Conectat la: 06 Aug 2007
Mesaje: 165
Locatie: slobozia, ialomita

MesajTrimis: Mie Mar 03, 2010 3:58 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

metoda batraneasca, cu urechea, nu functioneaza?
_________________
xxx
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
Rycher



Conectat la: 14 Feb 2006
Mesaje: 4719
Locatie: București sau Oradea

MesajTrimis: Mie Mar 03, 2010 4:03 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Eu întotdeauna am reglat după ureche, cu o casetă originală...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
c_andrei



Conectat la: 09 Mai 2007
Mesaje: 94
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Mie Mar 03, 2010 6:56 pm    Titlul subiectului: azimuth Raspunde cu citat (quote)

Ok, cunosc "tehnica" dar m-ar interesa sa fie reglat ca la carte intrucat vreau sa fac inregistrari foarte bune si care sa sune ok si pe alte deck-uri aliniate bine.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
akaiofil



Conectat la: 12 Iul 2007
Mesaje: 592

MesajTrimis: Mie Mar 03, 2010 9:30 pm    Titlul subiectului: Re: azimuth Raspunde cu citat (quote)

c_andrei a scris:
Ok, cunosc "tehnica" dar m-ar interesa sa fie reglat ca la carte intrucat vreau sa fac inregistrari foarte bune si care sa sune ok si pe alte deck-uri aliniate bine.


Ca sa-l reglezi ca la carte... iti trebuie in primul rind cartea Smile (adica manualul service) si ceva accesorii greu de gasit (casete de reglat. etc.)

Presupunind ca-l reglezi ca la carte (urmind exact ce scrie in carte), pe nici un deck normal din lume nu va suna mai bine sau la fel decit pe cel pe care ai inregistrat (ma refer strict din punct de vedere al potrivirii azimutarii), chair daca ai doua deck-uri identice si le reglezi tu pe amindoua (greu vei face doua reglaje identice).

Cel mai bun procedeu de reglat este sa urmezi manualul tehnic, dupa care sa ajustezi cu urechea. 1000 Hz din generatorul de semnal nu sint tratati la fel ca 1000 Hz din semnalul muzical, veai avea adeseori surpriza ca un deck reglat perfect dupa osciloscop sa sune prost in viatza reala si sa trebuiasca sa faci mici ajustari (care fireste nu vor da bine pe osciloscop dar vor suna bine). nu uita ca scopul aparatului este redarea muzicii nu vizualizarea pe oasciloscop. bafta.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
leevyou



Conectat la: 04 Oct 2009
Mesaje: 111
Locatie: Schaesburg MS

MesajTrimis: Vin Mar 05, 2010 11:22 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Iei cateva casete inregistrate cu deck-uri reglate din fabrica, neumblate la suruburi, evt. cava casete originale de foarte buna calitate si reglezi urechio-metric sa sune bine spre foarte bine pe toate, ca sa iasa un compromis. Asta deoarece nu avem, majoritatea dintre noi, casete de reglaj originale de la constructorul deck-ului.
Deoarece in marea majoritate capul de inregistrare cu cel de redare sunt incluse in acelasi ansamblu, regland azimuthul se alineaza amandoua deodata in acelasi mod asa ca metoda imaginata de tine nu cred ca va da rezultate neavand o referinta externa.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
c_andrei



Conectat la: 09 Mai 2007
Mesaje: 94
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Sam Mar 06, 2010 9:43 am    Titlul subiectului: o noua abordare Raspunde cu citat (quote)

Am mai incercat ceva. Am reglat unghiul dupa care am inregistrat un sinus la 15khz. Am redat acel sinus catre placa de sunet, fiind inregistrat in cool edit pro. Apoi am analizat defazajul intre cele doua unde, respectiv sinusul de pe canalul stang si cel drept. Am reglat unghiul pana cele doua unde sinusoidale au faza 0. Pana acum mi se pare cel mai bun reglaj. Mentionez ca inainte sa il reglez, prin aceeasi metoda am observat ca undele erau putin defazate. Deci pot spune in definitiv ca am facut o treaba buna, adica l-am aliniat mai bine decat era.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
leevyou



Conectat la: 04 Oct 2009
Mesaje: 111
Locatie: Schaesburg MS

MesajTrimis: Sam Mar 06, 2010 8:46 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ce nu inteleg eu este cum poti regla unghiul azimut fara sa ai un punct de referinta independent de deck-ul tau. Astfel, ca sa fiu mai explicit, imi inchipui ca asa poti regla capul in orice unghi care, apoi folosit la redare, sa mearga perfect pe semnalul inregistrat cu acel azimut. Acel unghi setat astfel, poate sa fie foarte diferit fata de cel al altui deck de referinta. Pe de alta parte, cum am mai zis, capurile nefiind independente, ca la maguri, intre ele, nu poti sa ai un unghi diferit al capului de inregistratre fata de cel de redare.

Oricum, acel semnal de test inregistrat cu unghiul final gasit de tine, este redat la fel de bine si de un alt deck care se presupune ca are capul reglat referential?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
c_andrei



Conectat la: 09 Mai 2007
Mesaje: 94
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Dum Mar 07, 2010 1:02 am    Titlul subiectului: re Raspunde cu citat (quote)

Pai nu am testat o caseta inregistrata de mine pe un alt deck inca. Dar eu am dedus ca in momentul in care capetele nu sunt perfect aliniate semnalul ajunge la capul de redare cu un defazaj f mic intre canale. A doua metoda cu care m-am asigurat ca sunt aliniate a fost testul cu un osciloscop improvizat pe PC cu functia de display lissajous. Mai exact am reglat pana in momentul in care acea elipsa s-a subtiat aproape de o linie. Mi-a promis cineva ca imi face o caseta de test pe un deck perfect aliniat si voi verifica din nou ipoteza mea. Pana atunci ramane doar sa imi confirm "urechimoetric" aliniamentul.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
leevyou



Conectat la: 04 Oct 2009
Mesaje: 111
Locatie: Schaesburg MS

MesajTrimis: Dum Mar 07, 2010 1:50 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Pana la urma cea ce zici ca faci tu are sens. Un sistem oarecum similar de reglare in timp real al azimutului are deck-ul Nakamichi Dragon, bazat pe diferenta de faza intre cele 2 canale. Diferenta este ca reglajul se face pe banda ce este rulata in momentul respectiv care nu este considerata, bineinteles, ca etalon.
Totusi reglajul de azimut recomandat de exemplu de manualul service al deck-ului Akai GX-F71 prevede folosirea unei casete etalon cu semnal de 10khz si reglajul capului in asa fel incat nivelul de redare sa fie maxim si egal pe cele doua canale.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
hiatus



Conectat la: 28 Iul 2006
Mesaje: 129
Locatie: Tg.-Jiu

MesajTrimis: Dum Mar 07, 2010 6:07 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Din pacate este imposibil de obtinut o aliniere optima a capului, referitor la toti parametrii mecano - electro - magnetici. Cu atat mai mult sa se atinga o aliniere identica la doua aparate diferite. Teoretic, pentru a obtine idealul, este nevoie de a stoarce din cap cel mai bun raspuns in amplitudine (maxim), dinamica (maxim), largime de banda (maxim), diferenta de faza (minim), diafonie (maxim), distorsiuni (minim), raport S/Z (maxim), agresiune mecanica asupra benzii magnetice (minim), etc. Presupunand existenta unui cap performant si neuzat, transportului mecanic al casetofonului ii revine, pentru a-l pune in valoare, o sarcina fizica imposibila: sa asigure in mod continuu planeitatea succesiunii tambur donator-cabestan donator-cap de stergere-cap rec.-cap play-cabestan acceptor-tambur acceptor. In aceste conditii ipotetice, un singur parametru reglabil ar fi de ajuns: reglarea aimutului la 90 de grade intre intrefier si muchia de lungime a benzii. In realitate, planeitatea reperelor amintite nu se realizeaza niciodata, din motive foarte serioase care tin atat de mecanica de transport cat si de mecanica interna a cotorului casetei. Ca rezultat imediat, in banda magnetica apar tensiuni mecanice elastice permanent aleatorii, care deformeaza continuu stratul magnetic al benzii, atat in suprafata cat si in volum. Dar atat inregistrarea cat si redarea presupun comunicarea magnetica in adancimea stratului, in directie perpendiculara perfecta. Lipsa perpendicularitatii poate fi suplinita, in mod grosier, prin reglarea unghiului de zenit al capului (eu cred ca este cea mai mare provocare mecanica), dar se pierde planeitatea (si asa precara) cu celelalte repere ale transportului, prin urmare deformarile de volum ale benzii magnetice cresc. Rezultatul: neliniaritati selective de frecventa si mai ales de faza. Nu degeaba standardele mecano - magnetice ale benzii compact cassette sunt prevazute cu spatiile de garda intre canale, piste si muchii!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
clauelf



Conectat la: 17 Iul 2007
Mesaje: 312
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Dum Mar 07, 2010 6:19 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Metoda folosita de c_andrei este cea recomandata, insa in lipsa casetei etalon n-are nici o relevanta. Ma refer aici la reglarea azimutului pentru playback, in cazul record n-ai ce regla, capul de redare fiind in aceeasi carcasa cu cel de redare. Situatia se schimba la deck-urile cu capete discrete, la care exista separatie intre capul de redare si cel rec ( vezi unele Nakamichi, Akai gx 75 MK II s.a). De asemenea "fabricarea" unei casete etalon dupa un deck zica-se neumblat la reglaje este o munca in zadar. Nu se rezolva absolut nimic, o caseta etalon este fabricata in conditii care nu sunt la indemana utilizatorului de rand: generator de general extrem de precis cu o constanta f mare a semnalului generat, mecanica speciala a deck-ului care asigura controlul in permanenta a mentinerii constante a unghiului de azimut in timpul inregistrarii etc. De aceea o caseta etalon originala costa destul de mult (nu ma refer la multiplele pacaleli de pe ebay numite casete etalon).
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
clauelf



Conectat la: 17 Iul 2007
Mesaje: 312
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Dum Mar 07, 2010 6:28 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Acum am vazut ceea ce a scris hiatus. Excelent explicat, asa cum ne-a obisnuit. F interesant dupa cum spune este reglajul unghiului de zenit, de altfel in diversele manuale service ptr deck-uri cu 3 capete,apar si modalitati specifice de reglaj, nu este deloc un lucru simplu. Am gasit in link-ul de mai jos niste aspecte f interesante pentru unghiurile capului privitor la formatul Elcaset:
http://www.elcaset.ca/modifications.htm
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
c_andrei



Conectat la: 09 Mai 2007
Mesaje: 94
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Dum Mar 07, 2010 9:28 pm    Titlul subiectului: . Raspunde cu citat (quote)

Am testat azi niste casete inregistrate in studio intr-un deck Yamaha la care nu s-a umblat. Sunau bine si aveau inalte. Cand le-am pus pe deck-ul meu (reglat de mine) sunau rau, nu aveau inalte. Am incercat sa reglez azimuthul in asa fel incat majoritatea sa sune bine.Se pare ca metoda mea nu a fost buna. Ma poate ajuta cineva din Buc cu o caseta de test, sau macar una inregistrata pe un deck reglat perfect?
PS: Multumesc tuturor pentru interes si raspunsuri.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
Hi&Fan



Conectat la: 13 Aug 2006
Mesaje: 696
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Dum Mar 07, 2010 11:43 pm    Titlul subiectului: Re: . Raspunde cu citat (quote)

c_andrei a scris:
Am testat azi niste casete inregistrate in studio intr-un deck Yamaha la care nu s-a umblat. Sunau bine si aveau inalte. Cand le-am pus pe deck-ul meu (reglat de mine) sunau rau, nu aveau inalte. Am incercat sa reglez azimuthul in asa fel incat majoritatea sa sune bine.Se pare ca metoda mea nu a fost buna. Ma poate ajuta cineva din Buc cu o caseta de test, sau macar una inregistrata pe un deck reglat perfect?
PS: Multumesc tuturor pentru interes si raspunsuri.

Caseta de test nu pot sa-ti dau, ca astea nu se dau, dar daca vii cu o caseta SIGILATA, pot sa-ti inregistrez niste frecvente standard, exact ca si Castele Test pe urmatoarele deck-uri la alegere: AIWA EXCELIA 009, AIWA XK-S9000, Sony TCK-909ES si ALPAGE AL-300. Toate patru sunt neumblate, fara uzura, testate si masurate de mine, inclusiv distorsiuni si wow&flutter si "seamana" foarte bine intre ele ca azimut.
Tocmai pentru ca seamana asa mult, le tin la conservare, am altele care "presteaza" mai des.
Evident ca (muzical vorbind) fiecare are sound propriu, nu seamana niciunul , dar asta e deja alta discutie.
Nu te costa nimic, fac asta pentru ca stiu ce inseamna sa vrei sa obtii un aparat reglat universal(ma rog, asta e practic imposibil, dar macar pe aproape) , fara sa ai nici un reper, ca o frunza pe apa...Multi ani m-am confruntat si eu cu aceleasi incertitudini, pana am facut rost de niste casete de test originale, de la branduri de prestigiu.
Daca esti interesat de oferta, vorbim pe MP.

_________________
Omul intelept isi face vara sanie si iarna o pune pe foc
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Vintage Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul
Pagina 1 din 2

 
Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community