Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
Lup

Conectat la: 14 Noi 2004 Mesaje: 30
|
Trimis: Sam Dec 04, 2004 1:57 am Titlul subiectului: Raspunsuri pentru un neinitiat :) |
|
|
Am si eu cateva intrebari care poate pt voi sunt banale dar intotdeauna e bine sa intrebi
1)Care e faza cu impedanta unei boxe .. ce rol are ea ? Si cum mai vine si impedanta null ?
2)cam cat % din puterea boxei trebuie bagat in ea ca sa reziste mai mult timp
3)pe ce sistem functioneaza boxele pasive ... se aud mai bine ?
4) daca ai o boxa pe 2 cai se va aude nasol ?
5) care e diferenta dintre amplituner si amplificator (daca o fi vreuna) ? |
|
Sus |
|
|
Mitica Reclamagiu
|
Trimis: Sam Dec 04, 2004 1:57 am Titlul subiectului: Mitica |
|
|
|
|
Sus |
|
|
dj su9cut

Conectat la: 01 Dec 2004 Mesaje: 204 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Mie Dec 08, 2004 5:02 am Titlul subiectului: |
|
|
boxe pasive inseamna boxe care nu vin impreuna cu un amplificator incorporat. alea active au ampu lor tu doar bagi semnalu in el.
boxele pe 2 cai sunt boxe care sunt concepute ptr medii si inalte, cat despre partea cu auzitu naspa... e subiectiva depinde ce boxe, depinde ptr ce le folosesti si daca duci lipsa de joase poti sa le completezi separat cu un subwoofer
amplituneru din cate stiu io amplifica semnalu unui tuner (ex. tuner radio) |
|
Sus |
|
|
danb
Conectat la: 10 Feb 2004 Mesaje: 1233 Locatie: Timisoara
|
Trimis: Mie Dec 08, 2004 6:54 pm Titlul subiectului: |
|
|
N-as fi chiar asa drastic. O boxa bine facuta pe 2 cai bate lejer (poate inclusiv la bas) una proasta pe 3 cai. Oricum la astea ieftine sint acelasi difuzoare de joase si inalte, doar ca se adauga sau nu unul de medii.
Daca vrei filme oricum iti trebe un sub ca pe LFE sint numai sunete din alea de mutat mobila
Amplituner e un amplificator si un tuner in aceeasi cutie, |
|
Sus |
|
|
DAVE

Conectat la: 16 Mai 2003 Mesaje: 355 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Mie Dec 08, 2004 10:28 pm Titlul subiectului: |
|
|
1) Ai auzit de U=R*I? E legea lui Ohm in curent continuu. Pentru curent alternativ ea se scrie U=Z*I unde Z e dependent de frecventa. Un amplificator e o sursa de tensiune comandata. Adica daca la intrare aplici un semnal (o tensiune variabila in timp) el va scoate la iesire o tensine proportionala (aproximativ) cu cea de la intrare. Aceasta tensiune se aplica la bornele boxei. Acum in functie de ce impedanta (Z) are boxa 2,4,6,8,16 (mai raspandite sunt 8 si 4 ohmi) prin bobinele difozoarelor va circula un curent care depinde de amplificator, frecventa, difuzoare si o gramada alti factori. Boxele pasive au impedante mici (2 pana la 16). Nishte boxe cu impedanta mai mica vor cere un amplificator mai pretentios deoarece amplificatorul trebuie sa livreze un curent mai mare boxelor. (vezi Dynaudio). La difuzoare auto se adopta 4 sau 2 ohmi. Acolo exista o sursa de tensiune de valoare mica (13,3 V). Puterea maxima teoretica in 4 ohmi este 13,3*13,3/4=44 W.
2) Depinde de boxa si producator. Unii producatori raporteaza o putere mai mica decat ceea ce poate produsul lor (foarte putini). Majoritatea (chinezi nenorociti) raporteaza puterea nominala mai mare decat ceea ce poate produsul lor. O limita de siguranta ar fi 50%. La boxele cu difuzoare chinezesti (or fi si difuzoare chinezesti bune) se descentreaza rapid difuzoarele chiar la puteri mai mici.
3) Toate boxele (normale) sunt pasive. Boxele active sunt o inventie mai noua (nu neaparat un lucru bun). Exemple de boxe active: boxe de PC, monitoare de studio (boxe folosite in studio), boxe folosite in unele sonorizari profesionale. Boxele active au amplificator integrat. Ele au nevoie de intrare de semnal si alimentare. Boxele active au impedanta mare (mai mare de 1000 de ohmi) daca au intrare analogica. Ele pot avea si intrare digitala (optica= cu fibra optica sau coaxiala= cu cablu coaxial)
4) Idee preconceputa. O boxa pe doua cai se poate auzi chiar mai bine decat una pe trei cai. Uite de ce: O boxa pe trei cai are difuzoare pentru basi; difuzoare de medii; tweatere. La trecerea dintre un tip de difuzoare la celalalt apar nishte distorsiuni (numite de faza) care apar datorita dispozitvului care separa frecventele (filtru) si caracteristicilor diferite ale difuzoarelor. Daca acesta separate apare in jurul frecventei vocii umane (1KHz ) e si mai deranjant. Dar o boxa pe doua cai trebuie sa foloseasca difuzoare mai performante care sa fie capabile sa redea un spectru de frecventa mai larg. Deci numarul de cai ale boxei nu e relevant in ziua de azi. Exista difuzoare de banda larga (pe o singura cale) care suna mai bine decat o boxa pe 3 cai.
5) Un amplificator este ceea ce am zis la punctul 1. Un amplituner este un amplificator care are integrat in aceeasi carcasa si un tuner radio (digital sau analogic). Amplitunerele se fac acum pe 5.1 canale sau chiar 7.1 dar exista si amplitunere stereo (2 canale).
Daca mai ai intrebari voi fi bucuros sa te ajut asa cum stiu |
|
Sus |
|
|
|