Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
danmiu
Conectat la: 14 Dec 2004 Mesaje: 1
|
Trimis: Mar Dec 21, 2004 8:22 am Titlul subiectului: Cablu optic pt. conectarea a doua dispoz. multimedia |
|
|
Am o placa de baza Abit AN7 cu iesire optica SP/DIF si un decodor dolby digital JAZZ care are intrare optica. Am nevoie de cablu optic. Ce cablu trebuie sa cumpar si de unde?  |
|
Sus |
|
|
Mitica Reclamagiu
|
Trimis: Mar Dec 21, 2004 8:22 am Titlul subiectului: Mitica |
|
|
|
|
Sus |
|
|
adic95

Conectat la: 09 Apr 2004 Mesaje: 274 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Mar Dec 21, 2004 10:31 am Titlul subiectului: |
|
|
Te uiti dupa forma mufei, si incerci la Vitacom sau Telezimex (daca esti din Bucuresti).
Eu mi-am luat cablul optic (pt. dvd-receiver) de la telezimex, a costat cam 150k lei si face toti banii.
Dar totusi, SP/DIF e numai pe cablu coaxial. |
|
Sus |
|
|
danb
Conectat la: 10 Feb 2004 Mesaje: 1233 Locatie: Timisoara
|
Trimis: Mar Dec 21, 2004 11:11 am Titlul subiectului: |
|
|
Se cheama tos-link. Banuiesc ca pe ambele scule gaurile sint patrate cu colturile rotunjite (mai exista un standard de mufe, dar nu l-am vazut folosit la sculele consumer).
Sa nu dai mai mult de 2-300k lei pe cablu (se aduc si cabluri de 700k, dar sintem in digital, daca fibra nu e rupta e bun oricare pe distante din astea de gen 1.5m). |
|
Sus |
|
|
Alex

Conectat la: 12 Iul 2003 Mesaje: 800
|
Trimis: Dum Dec 26, 2004 12:42 pm Titlul subiectului: |
|
|
danb fara suparare dar fibra optica e totusi destul de greu de construit si nu orice producator e in stare sa faca un cablu bun.
Sunt multi factori care pot afecta calitatea transmisiei bitilor,nu e vorba numai de intreruperile fizice.Si crede-ma ca nu aberez,stiu treburile astea de la retele.
Daca vreti pot sa va explic cam ce ar trebui sa se regaseasca intr-o fibra optica,pe ce principiu functioneaza,cum se poate testa,tipuri,conectori,avantaje,dezavantaje..etc |
|
Sus |
|
|
danb
|
Trimis: Lun Dec 27, 2004 7:13 pm Titlul subiectului: |
|
|
E transmisie digitala. Daca nu apar erori nu ma intereseaza ce scrie pe cablu sau cit s-au chinuit sa-l faca. Si la distanta de lucru de 1-5m ma indoiesc ca au probleme mari cu atenuarea.
Plus ca in momentul asta fibra nu mai este ceva iesit din comun, e plin orasul pe partea de transmisii de date. Si acolo se lucreaza la 100Mbit, nu la semnale audio care se tin in zona cel mult a unui megabit si ceva. Si patch-cordurile lor nu arata cu nimic mai profi decit un toslink. |
|
Sus |
|
|
sorin6
Conectat la: 29 Noi 2004 Mesaje: 3916 Locatie: vesnicele plaiuri ale vanatoarei
|
Trimis: Lun Dec 27, 2004 7:42 pm Titlul subiectului: |
|
|
Atentie mai exista si standardul Sony, care seamana fizic cu o banana de casti de Walkman... |
|
Sus |
|
|
Alex

|
Trimis: Mar Dec 28, 2004 12:50 am Titlul subiectului: |
|
|
Pe langa atenuare,probleme care pot aparea in transmisia pe fibra optica sunt:
-distorsiuni microscopice care pot reflecta razele de lumina (scattering-poate aparea daca fibra este indoita intr-un unghi mare sau din procesul de fabricatie)
-absortia,cauzata de impurtitati chimice in compozitia miezului (core)
-asperitati intre miez si stratul care il inconjoara (core&cladding-lumina nu mai este reflectata corect,se schimba unghiul de incidenta si se poate pierde informatie)
-dispersia cromatica (atentie,in fibra multi-mode,cu lumina emisa de o sursa LED,circula mai multe semnale de frecvente diferite)
Ceea ce vroiam sa spun e ca in fibra se pot regasi pana la 5 straturi.Doua dintre ele (cele mai importante) sunt straturile de sticla:miezul si stratul care il inconjoara.Acestea au index-uri de refractie diferite(raza de lumina intra in "miez" sub un anumit unghi dar cand ajunge la stratul inconjurator,este reflectata inapoi si tot asa).In felul acesta razele de lumina raman "captate" in fibra si se trasmit pana la capat fara a pierde din intensitate (teoretic,ca practic pot fi afectate de factorii de mai sus).
Nu stiu in ce masura se poate compara transmisia in retelele de calculatoare pe fibra optica cu cea de la sistemele audio.Cert e ca in retele avem protocoale si corectii de erori,daca datele nu au ajuns corect la destinatie se retransmit si gata.Avem 2 fibre,pe una se transmit date,pe cealalta se primesc,deci informatia circula in 2 sensuri.La sculele audio din cate stiu informatia circula intr-un singur sens..catre receiver,deci daca a fost alterata adio corectie sau retransmisie.Nu ne ramane decat sa sezisam eroarea si sa injuram.
danb sunt de acord cu tine ca in transmisia digitala probabilitatea de aparitie a erorilor este minima dar in cazul fibrei optice as cheltui totusi cateva sute de mii in plus ca sa scrie ceva pe ele Nu cred in mitul cablurilor de mii de $ dar cand vine vorba de transimsie optica sunt putin mai sceptic.As merge pe mana unui producator care isi respecta clientii (asta nu inseamna neparat ca produsele sunt scumpe).
Despre conectori nu stiu ce sa spun.Eu stiam ca sunt doar 2 tipuri(standardizate) SC (pt fibra multi-mode,LED;presupun ca asta e tos-linkul) si ST (pt single-mode,laser).Chiar as fi curios sa vad ce alte tipuri mai exista (pozele )
Offtopic: Era sa uit,patch cord nu cred ca exista din fibra optica.In general un patch cord e un cablu folosit pt a conecta un PC la un hub,switch,priza,patch panel etc.Fibra e folosita mai mult pt conexiuni backbone pe distante mari, 1,2,3 km.
Ultima modificare efectuata de catre Alex la Mar Dec 28, 2004 1:04 am, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
|
sorin6
|
Trimis: Mar Dec 28, 2004 1:01 am Titlul subiectului: |
|
|
Teoria ca teoria da' praftica ne omoara... in principiu la 1 metru de lungime si debitul cerut se poate folosi cu succes si nylon de pescuit mai gros (ma rog, aici exagerez... da' nu prea mult...)
Teoriile grasane exhibate aici sunt valabile in situatii limita, transmisii de zeci de ori mai "dense" si lungimi de ordinul kilometrilor...  |
|
Sus |
|
|
Alex

|
Trimis: Mar Dec 28, 2004 1:11 am Titlul subiectului: |
|
|
sorin6 aici gresesti.Nu e vorba de lungime ci de calitatea constructiei.In cazul electricitatii e exact invers,cu cat plimbi mai mult un cablu cu atat il expui mai mult.
Gandeste logic,fibra optica e mult mai putin expusa factorilor exteriori,conteaza mai mult ce e inauntrul ei.
Sa nu uitam totusi ca intai se emite teoria,apoi se pune in practica. |
|
Sus |
|
|
sorin6
|
Trimis: Mar Dec 28, 2004 1:23 am Titlul subiectului: |
|
|
Cred ca singura greseala este ca nu am obiceiul sa fiu "corect politic"
(Evident ca sfoara de pescuit trebuie bine fixata in mufa SPDIF, eventual cu doua-trei chibrituri ) |
|
Sus |
|
|
danb
|
Trimis: Mar Dec 28, 2004 12:57 pm Titlul subiectului: |
|
|
Nu stiu cum il cheama, ma refeream de fapt la jumatatea de patch-cord (mufa + bucata de fibra) care se sudeaza la capatul fibrei.
Ca sa lamurim cu transmisia digitala in audio. Am tras afara mufa optica cu 4mm (cadea daca nu o tineam) si inca am avut semnal fara distorsiuni sesizabile. In conditiile astea nu dau 10 euro in plus ca sa scrie ceva pe cablu.
Cine nu crede e rugat sa incerce. Doar sa tina mufa drept sa bata lumina pe fotodioda.
Ca sa nu mai zic de omul care a legat la iesirea spdif din computer un led rosu cu o rezistenta si a infipt capul ledului in mufa de pe receiver. I-a mers fara probleme. |
|
Sus |
|
|
MiniDisc

Conectat la: 07 Ian 2004 Mesaje: 730 Locatie: Resita
|
Trimis: Mie Dec 29, 2004 2:38 am Titlul subiectului: |
|
|
Si la mine la minidisc daca scot mufa de la cablul optic afara fara sa atinga unitatea, merge ok, pana la o anumita distanta, dar nu ma pronunt ca sunt de o parere sau alta, deocamdata folosesc cablul care a venit cu MiniDiscul (de 3 ani il folosesc cu succes zilnic, si suna perfect!)
Si mai vine o intrebare... ce alegem intre fibra optica si cablu coaxial? de ce multe chestii se fac pe coaxial si mai putine pe fibra optica? _________________
 |
|
Sus |
|
|
danb
|
Trimis: Mie Dec 29, 2004 9:40 am Titlul subiectului: |
|
|
Intrebi in general sau in particular?
In particular e tot aia, depinde si ce intrari/iesiri au sculele. Doar daca vrei legaturi la zeci de metri incepi sa-ti pui intrebari.
Eu am folosit optic din pura curiozitate, sculele au si una si alta. |
|
Sus |
|
|
Emil Paraschiv
Conectat la: 30 Iul 2004 Mesaje: 363 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Mie Dec 29, 2004 4:22 pm Titlul subiectului: |
|
|
Pe parte de audio cablul digital coaxial (RCA) e mai bun decat cel optic digital.Nu stiu de ce dar se simte la ureche ...so ... _________________ Emil Paraschiv
Hi-Fi & Multimedia |
|
Sus |
|
|
sorin6
|
Trimis: Mie Dec 29, 2004 7:50 pm Titlul subiectului: |
|
|
Emil Paraschiv a scris: | Pe parte de audio cablul digital coaxial (RCA) e mai bun decat cel optic digital.Nu stiu de ce dar se simte la ureche ...so ... |
*
E adevarat, dar diferenta este mica (inaudibila pe "chestii" de larg consum) |
|
Sus |
|
|
|