FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
Cum alegem un amplificator?
Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Stereophile
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
VTP

Conectat la: 01 Aug 2005

MesajTrimis: Sam Sep 03, 2005 8:39 pm    Titlul subiectului: Cum alegem un amplificator? Raspunde cu citat (quote)

[b]Cum alegem un amplificator?
Consider ca o expunere a modului in care fiecare isi alege un amplificator pentru sistemul audio propriu poate fi interesant si pentru altii.
Ce elemente aveti in vedere?
- aveti o idee clara si personala asupra sunetului pe care vreti sa-l obtineti?
- aveti preferinte apriori privind tipul amplificatorului ( tuburi, bipolare, mosfet; pre+final, integrat, structura, etc.)
- considerati ca anumite tipuri, structuri interne, componente, exclud de la inceput anumite produse?
- de la ce nivel de calitate+caracteristici tehnice considerati ca amplificatorul se poate incadra la "hi-end"?
- ce parametri tehnici urmariti in mod special? Cum va influenteaza alegerea si care din ei?
- ce criterii le aveti in vedere pentru a se "cupla" bine cu incintele?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Mitica
Reclamagiu

MesajTrimis: Sam Sep 03, 2005 8:39 pm    Titlul subiectului: Mitica

Sus
momolo
Vizitator

MesajTrimis: Dum Sep 04, 2005 11:35 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

il pun pe boxele mele si ascult cam toate tipurile de muzica inafara de manele; daca suna bine si se incadreaza in buget, al meu este! Very Happy Mi se pare calea cea mai simpla.
Ultimul lucru care ma intereseaza este puterea si alte date tehnice inafara doar de impedanta (adica sa nu pun boxe de 4 ohmi pe unul de 8ohmi minim!); prospectul il citesc dupa multa vreme cand nu am ce face; tot timpul am ce face!

Descrierea "suna bine" este greu de facut, e mai usor de ascultat si placut decat de povestit.
Sus
CC

Conectat la: 25 Aug 2004

MesajTrimis: Dum Sep 04, 2005 11:35 am    Titlul subiectului: Re: Cum alegem un amplificator? Raspunde cu citat (quote)

VTP a scris:
Cum alegem un amplificator?
Consider ca o expunere a modului in care fiecare isi alege un amplificator pentru sistemul audio propriu poate fi interesant si pentru altii.
Ce elemente aveti in vedere?
- aveti o idee clara si personala asupra sunetului pe care vreti sa-l obtineti?

- da: detaliu, finete, control, echilibru, naturalete, dinamica

- aveti preferinte apriori privind tipul amplificatorului ( tuburi, bipolare, mosfet; pre+final, integrat, structura, etc.)

- prefer intrarea pe jFet si finalul pe bipolare, dar nu am prejudecati. Daca suna bine poate avea orice in interior. Am auzit amplificatoare excelente in toate variantele constructive, iar una din combinatiile preferate e AudioNote - pe tuburi.

- considerati ca anumite tipuri, structuri interne, componente, exclud de la inceput anumite produse?

- nu

- de la ce nivel de calitate+caracteristici tehnice considerati ca amplificatorul se poate incadra la "hi-end"?

Laughing e subiectiv: de la 1500 euro in sus (tinand cont de preturile actuale) Laughing

- ce parametri tehnici urmariti in mod special? Cum va influenteaza alegerea si care din ei?

- depinde de boxe:
- daca boxele sunt pe 8 ohmi, si cu randament mare merge si o lampa, in clasa A, de putere mica
- daca boxele sunt pe 4 ohmi, cu randament mic, puterea e esentiala.
- dar in general prefer sa ascult si daca suna bine e OK

- ce criterii le aveti in vedere pentru a se "cupla" bine cu incintele?

- vezi mai sus.

Prefer sa cumpar combinatia ascultata si placuta: Boxe + Amplificator, eventual si CD.
Obisnuiesc sa ascult comparativ linia noua cu cea veche pentru a constata daca fac un progres sau un regres (sau doar anumite componente).

Ma mai iau (orientativ) si dupa revistele germane (Audio = Stereoplay, sau STEREO) unde exista clasificari in functie de performante si pret.
Mai nou, in Audio a aparut o rubrica de HighEnd intre Referenzklasse si Spitzenklasse.
Ii las pe cei de la Audio sa decida daca acolo incepe HighEndKlasse Wink

MLGore

Conectat la: 27 Aug 2004

MesajTrimis: Dum Sep 04, 2005 4:26 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

In primul rand ma uit sa aibe impedanta de iesire <= cu impedanta boxei.
Apoi criteriul greutatii. Nu cred ca o sa cumpar un amp mai usor de 15kg.
Alimentarea trebuie sa fie generoasa, cu cel putin 10.000 micro pt. fiecare amper consumat. Transformatorul de alimentare sa fie cu tole si sa aibe puterea de trei ori mai mare decat Prms a amplificatorului. Conditie esentiala: dc coupled si fara condensatori pe partea de semnal (mai putin filtrul de la iesire).

greierasul

Conectat la: 21 Dec 2003

MesajTrimis: Dum Sep 04, 2005 7:15 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

sa aibe minim 150W pe canal in clasa AB si sa livreze cel putin 50A in sarcina cat mai mica, indicat , 80-100 A. Daca dispun de banii astfel incat sa pot fi pretentios preul nu va fi inclus in nici un caz in amplificator, prefer dupa atatea experiente combo pre+power. Daca lucreaza in clasa A macar pana la o putere decenta (30W) si mai este si single-ended x-circuit balansat atunci ma declar perfect multumit. Nu as cumpara un amplificator fara sa vad ce are inauntru, pentru mine componentele sunt extrem de importante pe langa schema buna in sine. Iar ultimul criteriu foarte important este sa imi placa cum suna, dpdv subiectiv.

Ultima modificare efectuata de catre greierasul la Dum Sep 04, 2005 10:10 pm, modificat de 1 data in total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
goodolddog

Conectat la: 04 Mai 2004

MesajTrimis: Dum Sep 04, 2005 8:31 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Pe cit posibil evit sa cumpar componentele separat. Ideal pentru mine e totul de-odata, si de vreo doua-trei ori mi-a si reusit.
Sus
VTP

MesajTrimis: Lun Sep 05, 2005 3:07 pm    Titlul subiectului: alegerea unui amplificator Raspunde cu citat (quote)

Cred ca unele criterii trebuie sa guverneze si alegerea componentelor unui sistem audio. Daca la incinte problema e mai delicata, depinzand mult de gustul fiecaruia, la amplificatoare se pot avea in vedere unele criterii:
- se stabilesc limitele de incadrare in pret, ca un element limitativ de baza. E si comic sa cumperi ceva ieftin daca iti permiti sa aloci mai mult.
- din gama de pret as alege toate produsele ce pot fi procurate si le-as ordona in functie de puterea debitata pe canal.
- as lua in evidenta amplificatoarele cele mai puternice, fiind cele mai capabile sa sustina un numar mare de incinte ( daca nu am deja incintele).
Motivatia este simpla: daca un amplificator este capabil sa livreze 100 W/canal, pentru a nu avea distorsiuni la nivele mari ar trebui sa limitam puterea cu 3 dB minimum pentru a fi siguri ca o supracrestere de nivel nu il trece pragul distorsiunilor. Aceasta insemna utilizarea la nivelul a 50W/canal. Limitarea puterii poate fi un impediment atunci cand incintele au SPL redus, sub 87-88 dB/w/m.
Pastrarea unei rezerve de putere suficiente, face ca dinamica sa se mentina in limite ridicate, sa nu apara fenomene de constrictie a sunetului datorita fortarii amplificatorului.
- un amplificator care poate accepta incinte cu impedanta joasa ( 4 ohmi ) este de preferat celor care nu accepta decat incinte cu impedanta peste 8 ohmi.
- un amplificator cu mai multe etaje cu mosfet-uri au un sunet mai rezolut, mai apropiat de cel al amplificatoarelor cu tuburi,si, au un raspuns tranzitoriu si o viteza de crestere mai mare decat cele cu bipolare in general.
- amplificatoarele cu bipolare sunt ceva "mai calde"
- amplificatoarele de puteri mari au, de obicei si un factor de amortizare mai mare, putand lucra cu tipuri diverse de incinte.
- daca aveti posibilitatea alegeti amplificatoare care au capacitati mari de filtraj, preferabil din mai multi electrolitici. In ultima vreme electroliticii sunt de calitate din ce in ce mai scazuta. Am inatlnit amplificatoare cu pretentii, ultramoderne si ultranoi, care dadeau in balbaiala cum erau impinse in putere putin ( peste 60% din puterea declarata )!
O mica smecherie: unele firme ca Rotel sau NAD declara puteri mai mici la iesire. Avantaj net: nu distorsioneaza usor, au rezerva de putere, mai transparente, toate avantajele unui montaj nefortat.
Daca aveti deja incinte, functie de SPL-ul lor testati cu atentie amplificatoarele. Cele mai puternice va scutesc mai tarziu de dureri de cap, mai ales dupa ce trece prima impresie!!!
- la amplificatoarele cu tuburi trebuie sa stiti la ce va asteptati. Nu se recomanda decat initiatilor, care mai au si incinte cu SPL mare. Exceptiile confirma regula.
Ca un mic exercitiu: daca am incinte TANNOY, cu difuzor coaxial, cu SPL de 91 dB/w/m, ce amplificator imi recomandati:
- Electrocompaniet 2 x 100 W,slew rate 40 V/microsec., tranzistoare bipolare, circa 7.000Euro;
- SONY, 2 x 100 W, iesire pe mosfet, Slew rate 125 V/microsec., pretul circa 1.000 Euro.
Motivati de ce?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
greierasul

Conectat la: 21 Dec 2003

MesajTrimis: Lun Sep 05, 2005 3:22 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Electrocompaniet nu folosea armonicile de ordinul 2 prin aparatele sale ca sa sune bine , apropiat de lampa ? Asa am auzit din folclor, nu stiu nimic sigur.
Sus
Costin

Conectat la: 14 Iul 2003

MesajTrimis: Lun Sep 05, 2005 3:34 pm    Titlul subiectului: Re: alegerea unui amplificator Raspunde cu citat (quote)

Verba volant, scripta manent !

Ultima modificare efectuata de catre Costin la Mie Ian 04, 2006 6:28 pm, modificat de 1 data in total
Sus
VTP

MesajTrimis: Lun Sep 05, 2005 3:38 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

greierasul a scris:
Electrocompaniet nu folosea armonicile de ordinul 2 prin aparatele sale ca sa sune bine , apropiat de lampa ? Asa am auzit din folclor, nu stiu nimic sigur.

FOLCLOR!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sus
VTP

MesajTrimis: Lun Sep 05, 2005 3:40 pm    Titlul subiectului: Re: alegerea unui amplificator Raspunde cu citat (quote)

Costin a scris:
VTP a scris:
Ca un mic exercitiu: daca am incinte TANNOY, cu difuzor coaxial, cu SPL de 91 dB/w/m, ce amplificator imi recomandati:
- Electrocompaniet 2 x 100 W,slew rate 40 V/microsec., tranzistoare bipolare, circa 7.000Euro;
- SONY, 2 x 100 W, iesire pe mosfet, Slew rate 125 V/microsec., pretul circa 1.000 Euro.
Motivati de ce?
Daca impedanta incintelor coboara pina la 2-3Ohmi, eventual si cu un defazaj U-I > 40grade, mi-e teama ca Sony-ul "crapa in mod gratios" fiind incapabil sa debiteze curentul necesar (opinie strict personala, de amator).

Pe ce te bazezi? Cate SONY ai vazut crapate si supracurent? Erau bine exploatate, sau date la maxim pentru manele?
Sus
Costin

MesajTrimis: Lun Sep 05, 2005 3:57 pm    Titlul subiectului: Re: alegerea unui amplificator Raspunde cu citat (quote)

Ultima modificare efectuata de catre Costin la Mie Ian 04, 2006 6:29 pm, modificat de 1 data in total
Sus
momolo
Vizitator

MesajTrimis: Lun Sep 05, 2005 4:55 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

eu am inteles exact ce a spus Costin deoarece nu de multa vreme am avut ocazia sa vad cum "crapa" o matahala de Sony in clasa "ES" pe niste boxe B&W care "au vina" sa coboare pana la 1 ohm! Marele Sony ce cu greu l-am tarat pana acasa s-a dovedit jalnic la sunet desi se simtea ca puterea bruta; suna precum un tractor pe tarla neputand "duce" acele impedante buclucase. Costin s-a referit mai degraba metaforic la prestatie in sunet.
Respectivul "tractoras" avea putere (MOSfeturi si curent "grala"!) cat sa duca un restaurant plin de nuntasi insa suna incredibil de oribil asa ca ce folos?

Teoretic acele criterii insirate par OK insa practica bat-o vina face ca nimic sa nu fie valabil in realitate; sunt amplifuri, mici jucarii nevinovate care suna teribil de bine subnutrite de curent in comparatie cu diversi monstrii; este pe ascultate si probate si evident pe potriveala amplif+boxe+acustica spatiu. Nici macar o alimentare cu filtraj mare nu o vad ca o regula; degeaba faci un ditamai filtrajul la un amp care suna prost! si poate fi batut de unul mic si filtrat insuficient.
Aparent sunt bune aceste reguli insa mai mult pentru triere sa nu-ti pierzi vremea; proba este cea care judeca finalul.
Sus
dunhill

Conectat la: 20 Iul 2005

MesajTrimis: Lun Sep 05, 2005 5:45 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

momolo a scris:
am avut ocazia sa vad cum "crapa" o matahala de Sony in clasa "ES" pe niste boxe B&W.

Suntem de acord cu sefu'. Ca sa nu mai vorbim de QS-uri ca sunt la pamant. Pe B&W 705 ce recomandati?
Sus
Costin

MesajTrimis: Lun Sep 05, 2005 5:53 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ultima modificare efectuata de catre Costin la Mie Ian 04, 2006 6:29 pm, modificat de 1 data in total
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Stereophile Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul
Pagina 1 din 2

Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum