FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
CD audio de firma VERSUS cd copiat - exista copie perfecta?
Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 25, 26, 27  Urmatorul
 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Stereophile
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
DragosPD



Conectat la: 15 Oct 2003
Mesaje: 135

MesajTrimis: Joi Aug 26, 2004 1:30 pm    Titlul subiectului: CD audio de firma VERSUS cd copiat - exista copie perfecta? Raspunde cu citat (quote)

pana la urma muzica digitala inseamna un flux de biti transferati de pe un suport (optic) si transformata de un convertor D/A intr-o tensiune modulata catre difuzoare nu?

daca formtul red-book nu este 100% error free, chiar nu s-a putut inventa nimic pana acum astfel incat transferul informatiei sa se faca (analog transferului de date) fara nici un fel de erori? nu prea inteleg chestia asta.

formatul de prezentare a pasajului muzical - stereo sau multicanal - mie mi se pare ca ar trebui sa fie exclusiv apanajul artistului ce il creeaza.

In momentul asta sunt convins ca exista suficient know-how in domeniul stocarii datelor pe suport optic a.i. sa poti inmagazina in conditii f. bune orice compilatie muzicala oricat de complexa.

cred ca de fapt problemele sunt doua: prima ar fi cea a razboiului comercial cu privire la formatul de stocare (ceva gen VHS vs. BETA sau SACD vs DVD-AUDIO). a doua este problema limitarii (sau excluderii ???) copierilor ilegale.

din pacate pt. noi, cei ce ascultam muzica, aceste probleme par de nerezolvat si suntem nevoiti sa ascultam in continuare muzica de pe invechitul format CD in timp ce in domeniul telecomunicatiilor si al computerelor s-au facut salturi spectaculoase.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Mitica
Reclamagiu





MesajTrimis: Joi Aug 26, 2004 1:30 pm    Titlul subiectului: Mitica

Sus
SiSoie



Conectat la: 16 Ian 2004
Mesaje: 105
Locatie: Timisoara - Romania

MesajTrimis: Joi Aug 26, 2004 3:06 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Salut,

bineinteles ca se poate, intrebarea mea este ... nu se vrea ... sau avem deja si nu ne-am prins noi ...

1. Toata structura de rezistenta a internetului este pe optic si se transfera fara probleme, la rate de transfer mult peste nivelul necesitat de muzica.

2. Scriu intr-o unitate de 40 de euro un CD-u audio (sau date ...), la 24 x, il citesc in flux continu (cd-ul nu se detureaza deloc), fara probleme la 12x (in aceeasi unitate de 40 de euro) si compar fisierele si sunt aceleasi. Numai super CD player-ul de x mii de euro nu e instare sa citeasca fara pierderi copia la 1x (dupe ca rabla de 40 euro a citit-o fara probleme la 12 x).

Si scuza eterna ... ca la audio, totul este real time, iar la calculator nu.
Pai cine ma pune sa transmit exact la viteza la care am nevoie de date, cand tehnica imi permite sa transfer/citesc la viteze de 10 ori mai mari, si atunci am timp nene, de corectii de erori prin eventuale recitiri/retransmiteri ... exact ca la calculatoare ... asigurand astfel ca informatia receptionata este identica cu cea originala.

Nu cred ca trebuie sa ne legam de detalii gen jitter, etc. Ca e clar ca astea sunt rezolvabile atita timp cat la date merge ...

Cu respect,
SiSoie.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
goodolddog



Conectat la: 04 Mai 2004
Mesaje: 2058

MesajTrimis: Joi Aug 26, 2004 4:04 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

nu e in intregime adevarat. red book a fost facut in ideea ca nu se citeste decit la 1x - deci trebuia sa nu se simta nimic in timp real... asta era pe vreamea aia fie ca ne convine sau nu.

sa introduci alt format e greu. dovada ce se intimpla cu formatele noi acum.

playerele de x mii diverse valute au de multe ori transport care citeste stream-ul asincron ... din aceeasi familie cu cel de 40 eur de care vorbeai ... Smile - exagerez putzintel
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
danb



Conectat la: 10 Feb 2004
Mesaje: 1234
Locatie: Timisoara

MesajTrimis: Joi Aug 26, 2004 5:42 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Stai ca nu ma prind, ce erori? Daca cd-ul nu e zgiriat sau playerul uzat, nu ar trebui sa existe erori necorectate (adica care sa ajunga pina la dac)

Test simplu: ia un cd audio, fa rip pe computer la ce viteza poate unitatea de 3 ori si compara cele 3 imagini. M-ar mira sa difere vreun bitisor.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
SiSoie



Conectat la: 16 Ian 2004
Mesaje: 105
Locatie: Timisoara - Romania

MesajTrimis: Joi Aug 26, 2004 6:59 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Salut,

danb: asta-i si dilema mea ... e adevarat sau nu?

Fii atent:
Am acasa Patricia Barber, copiat cu rabdare de pe original.

Ma duc la Hi-Fi Arena, si am 2 intamplari cu el:
1 - la MkIntosh - imi zice omul ca el imi pune cd-ul dar fiind copiat s-ar putea sa nu il citeasca unitatea. (l-a citit nu fac antireclama ...) dar scule era dinaia de costa cat apartamentul meu ...

2 - la B&W (iara ... super baiat, nu am nimic de comentat) imi pune sa ascult ... si dupa aia, ma intreaba: L-ai copiat pe calculator? Da, zic eu? Si imi pune el, Patricia Barber, de pe un CD-u de-al lui, tot copiat, dar pe scula high-end.
Aici e smecheria: suna mai curat si mai clar ... dar, atentie, era si alta melodie!

In schimb pot sa-ti spun ca am vazut la nesfarsit vehiculata ideea, cu scule de copiat, care mai-de-care, cd-uri negre ... ba mai mult ... am citit pe net, de blank-uri care "suna" mai deschis, mai inchis, mai colorat ... etc.

Tehnologic nici nu se pune problema sa nu mearga, dar nici nu-mi vine sa cred ca nu stiu cat la suta dintre fanii high-end sunt prostiti pe fata ...

E clar ca ceva pute la mijloc ... si totusi raspunsul pare asa de simplu de obtinut.

Aaa, am uitat sa zic de cablurile optice care "suna" ...

Eu cred ca, daca intr-adevar copierea/cablul optic deterioreaza informatia, astia sau au facut-o intentionat sau erau beti crita cand inventau formate si protocoale ...


Cu respect
SiSoie Cheerleader
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
ovi



Conectat la: 18 Apr 2004
Mesaje: 111
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Joi Aug 26, 2004 9:13 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

De fapt problema cea mare nu este ca ar apare erori. Ideea este mult mai simpla . CD-RW/DVD folosesc diode laser mai slabe/mai ieftine decat un cd-rw standalone ,ceea ce inseamna ca la o copie pe un cd-rw de 70 euro nu vei avea o dinamica mai mare de 50 dB(cititsem pe undeva chestia asta),si in plus marketingul nu ar vrea sa omoare piata cd-rw standalone ,echipand cd-ul de 70 de euroi cu diode laser performante.Deci au scumpit peste normal pretul celor din urma (banuiesc eu) asa incat sa nu pota fii incluse cei 70 de euroi ,cu toate ca......
ROHM has been active in introducing laser diodes for audio-visual applications, including 80-mW laser diodes for audio CD-R drives. We intend to focus our effort on development of laser diodes for CD-RW drives used as PC peripherals to meet diverse needs of electronics manufacturers.
sau altfel dai peste : Catastrophic Optical Damage (COD) level

A laser diode can cause optical damage to itself due to its high optical power output. Therefore, it is desirable to allow for a substantial margin of durability in comparison with the regular optical power output.


A current source might have the potential to offer an SNR of 80 or 100 dB, but once burdened with an inadequate central power supply and noisy digital controls that are poorly earthed (see below) the real SNR may drop to 50 dB or less.
Deci si sursa de curent este importanta.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
danb



Conectat la: 10 Feb 2004
Mesaje: 1234
Locatie: Timisoara

MesajTrimis: Vin Aug 27, 2004 12:07 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Poti sa ai tu un cd "bulgaresc" sau pur si simplu alt release decit omu' de la magazin si de acolo sa apara diferentele. Da' da-mi ce cd vrei, eu ti-l copiez si nu o sa se auda nici o diferenta. Decit poate subiectiva ca al meu vezi doamne nu e pictat frumos.

Atita timp cit discutam de informatie digitala aia ori e corecta 100% ori sorry nene, crc error, nu e bun. Restul sint mituri in care cei fara cunostinte in domeniu tind sa creada din necunostinta. Si fratele meu cite mituri sustinute cu multa convingere am vazut... oamenii chiar nu realizeaza ca un bitisor din ala ori e 0 ori e 1, nu exista nimic intre, nu e ca in analogic. Degeaba le explici, ei tot pe a lor o tin.

Eu maninc un cd cu ketchup daca mi se demonstreaza ca un anumit writer altereaza dinamica sau alte din astea. E ca si cum ai zice ca poza asta copiata pe discheta noname parca arata asa mai sters si mai neclar.

Informatia muzicala e stocata exact ca si cea de date, pe octeti grupati in sectoare, cu informatie suplimentara de corectie (codurile red-solomon pentru toata lumea si inca un nivel de ecc pentru date unde (in mode 1) se folosesc doar 2048 de octeti pentru date din cei 2352 sau citi are de fapt un sector pe cd, restu' ramin pt. ecc)

Poate asa e mai simplu de inteles: pe cd e copiat wav-ul cu pricina (fara header-ul de wav) si cd-ul il citeste exact ca si cum ai citi matale cu F3 de pe hdd dupa care il arunca in "placa de sunet" (dac). Atita ca in loc sa dea "read error" daca nu poate, se face ca nu vede si ii da mai departe.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
puf



Conectat la: 07 Dec 2003
Mesaje: 1537
Locatie: bucuresti

MesajTrimis: Vin Aug 27, 2004 8:52 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Urmareste subiectul din topic http://www.hi-fi.ro/phpBB2/viewtopic.php?t=323 si vezi ce spun oamenii despre diferentele care apar intre cd-ul original si cel copiat indiferent de metoda de copiere.
Acum ca o completare chiar discutam cu cineva problema observata de curind si anume un cd-r copie suna diferit in diferite playere cind se compara cu originalul ,mai precis unele playere redau mai bine decit altele cd-r .
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
DragosPD



Conectat la: 15 Oct 2003
Mesaje: 135

MesajTrimis: Vin Aug 27, 2004 9:11 am    Titlul subiectului: red-book Raspunde cu citat (quote)

tin sa atentionez ca a mai fost discutata aceasta problema (copierea discurilor in format red-book). Eu unul credeam asa cum credeti si voi acum ca citirea unui CD-AUDIO se face analog citirii unui fisier de pe hard-disk. din pacate nu este asa. Cantitatea de date CRC la formatul red-book (cd-audio) este mai mica decat la formatul yellow-book(data cd). deci probabilitatea ca datele sa fie recuperate la o eroare de citire de pe un cd-audio fata de un cd de date scade zic eu cam cu 10%. Asa se explica de ce pe un cd normal putem pune 650 MB de date si 700MB de audio (ma refer la volumul fisierelor wav ce vor fi transferate in format cd-audio). diferenta de 50MB este tocmai volumul suplimentar de date CRC pe care un cd de date il are in plus fata de unul audio.

e clar ca aceasta limitare a formatului red-book este TOTAL DEPASITA in conditiile aparitiei dvd-ului ce are capacitati de stocare mult marite.

o alta intrebare (si aici s-ar putea sa va dau dreptate) este: nu cumva tehnologia de citire a discurilor cd a evoluat suficient de mult a.i. acea diferenta de 10% sa nu mai fie actuala? si ca de fapt orice cd-lector ordinar poate citi un cd in formatul red-book practic fara erori?
raspunsul nu-l poate sti decat cineva care a facut o cercetare extensiva pe diferite tipuri de unitati cd cu diferite tipuri de cd-uri. testul in sine este simplu: se ia un fisier wav, se scrie pe un cd (in format cd-audio) dupa care se citeste iarasi pe hard-disk intr-un al doilea fisier. se face apoi o comparatie octet cu octet intre fisierul initial si cel obtinut de pe cd-ul de test. facand mai multe teste cu diferite unitati si cu diferite cd-uri poti sa faci o situatie statistica destul de interesanta zic eu.

poate cei de la revista hi-fi au resursele necesare sa faca asa ceva si sa ne spuna si noua rezultatul. cred ca ar fi interesant

eu de exemplu am un dvd-player lite-on ce are si decodor divx. surpriza placuta pe care am avut-o atunci cand l-am desfacut sa vad ce-i in el a fost sa vad ca lectorul de dvd este o unitate dvd normala de computer - cu interfata IDE. cool, daca mi se strica vreodata ma duc la un magazin de computere, iau o unitate dvd, o inlocuiesc si gata. playerul functioneaza cu un nucleu linux si are soft-ul updatabil. si nu m-a costat decat 110USD in SUA.

din pacate, firmele cu renume nu vor si pace sa preia din lumea computerelor anumite tehnologii si sa le transfere in domeniul hi-fi
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
BipBip



Conectat la: 09 Iul 2004
Mesaje: 283

MesajTrimis: Vin Aug 27, 2004 10:15 am    Titlul subiectului: Re: red-book Raspunde cu citat (quote)

DragosPD a scris:
eu de exemplu am un dvd-player lite-on ce are si decodor divx. surpriza placuta pe care am avut-o atunci cand l-am desfacut sa vad ce-i in el a fost sa vad ca lectorul de dvd este o unitate dvd normala de computer - cu interfata IDE. cool, daca mi se strica vreodata ma duc la un magazin de computere, iau o unitate dvd, o inlocuiesc si gata. playerul functioneaza cu un nucleu linux si are soft-ul updatabil. si nu m-a costat decat 110USD in SUA.

din pacate, firmele cu renume nu vor si pace sa preia din lumea computerelor anumite tehnologii si sa le transfere in domeniul hi-fi


Te-ai gandit ca poate firmele cu renume poate nu au de ce sa imprumute tehnologia de la drive-urile de computer? Ca drive-urile de la playerele de firma sunt proiectate pentru aplicatia respectiva? Hai sa nu facem apologia scaderii calitatii de dragul pretului mai mic, ca nu pot fi de acord cu tine. Am avut ocazia sa vad o comparatie intre un entry-level brand-name si o chinezarie din asta cu drive de computer (unitati dvd amandoua). Las la o parte diferentele de calitate a imaginii, oarecum justificate de faptul ca brand name-ul are circuite specializate pentru fiecare din functii pe cand cel ieftin are un singur procesor care pretinde ca face tot. Care din ele crezi ca se aude mai bine?Very Happy

A propos de cd-drive-ul de computer: cel de pe noname avea un timp de login de vreo 20 sec pe dvd si 12 sec pe cd, iar cel de firma 12 sec pe dvd si 6 sec pe cd. Care dintre drive-uri crezi tu ca era mai exact?
Sau de ce la CD-Playerele High-end nu s-or pune drive-uri de computer? Very Happy
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
DragosPD



Conectat la: 15 Oct 2003
Mesaje: 135

MesajTrimis: Vin Aug 27, 2004 10:33 am    Titlul subiectului: ... Raspunde cu citat (quote)

da' tu te-ai gandit ca poate au de ce? acu vreo cinspe-douaj de ani un computer adevarat costa cat zece high-enduri de ale tale. intre timp high-endurile au ramas la fel de scumpe (nu cred ca poate sustine cineva ca, intre timp calitatea sunetului s-a imbunatatit extraordinar) in timp ce computerele au luat-o razna cu preturile/performanta. asa ca... mai gandeste-te
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
danb



Conectat la: 10 Feb 2004
Mesaje: 1234
Locatie: Timisoara

MesajTrimis: Vin Aug 27, 2004 10:43 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

puf: un cd-r se poate reda cu sau fara erori. That's it. N-ai erori, e la fel cu originalul. Ai erori, ghinion ca unitatile nu au un led rosu ca sa le vezi.

Pentru mine care lucrez pe calculator si chiar am studiat cdrom-ul la facultate este foarte clara problema. Este un mediu de stocare a informatiei digitale, fie ea muzica sau altceva. Si nu e singurul pentru muzica (vezi MD, DAT). Nu are nimic magic. Daca la dac ajung bitisorii care trebuie, nu are cum sa sune altfel.

bipbip: nu ma intereseaza in cit timp citeste toc-ul de pe un cd. Prefer o unitate care il citeste in 12 secunde dar reda muzica fara erori decit una care il citeste super rapid dar aia e tot ce citeste.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
DragosPD



Conectat la: 15 Oct 2003
Mesaje: 135

MesajTrimis: Vin Aug 27, 2004 10:48 am    Titlul subiectului: ... Raspunde cu citat (quote)

pai aia e, ca nu prea ajung...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
BipBip



Conectat la: 09 Iul 2004
Mesaje: 283

MesajTrimis: Vin Aug 27, 2004 10:51 am    Titlul subiectului: Re: ... Raspunde cu citat (quote)

DragosPD a scris:
da' tu te-ai gandit ca poate au de ce? acu vreo cinspe-douaj de ani un computer adevarat costa cat zece high-enduri de ale tale. intre timp high-endurile au ramas la fel de scumpe (nu cred ca poate sustine cineva ca, intre timp calitatea sunetului s-a imbunatatit extraordinar) in timp ce computerele au luat-o razna cu preturile/performanta. asa ca... mai gandeste-te


Si cu ce ma incalzeste pe mine faptul ca un computer adevarat costa cat zece high-end-uri acum 20 ani? Sau faptul ca au luat-o razna cu preturile/performantele? Chiar crezi ca producatorii nu poseda tehnologia din drive-urile de computer (care oricum sunt mai ieftine decat transporturile de firma)? Iti dau numai 2 exemple : Sony si Panasonic, ambii sunt jucatori importanti pe piata de periferice optice de IT. Iti dai seama ce prosti sunt ca nu pun acele unitati de pc si pe produsele lor hi-fi si dvd? Razz S-ar scoate la greu la costuri Wink Ca sa nu mai vorbim de faptul ca CDROM-ul a aparut ca extensie a CDDA si nu invers, deci tehnologia e mai veche decat cea din PC. Numai ca asta nu are nici o relevanta in discutia noastra: pe acest criteriu un arc cu sageti e superior unei rachete balistice Very Happy
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
BipBip



Conectat la: 09 Iul 2004
Mesaje: 283

MesajTrimis: Vin Aug 27, 2004 10:55 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

danb a scris:
Daca la dac ajung bitisorii care trebuie, nu are cum sa sune altfel.

bipbip: nu ma intereseaza in cit timp citeste toc-ul de pe un cd. Prefer o unitate care il citeste in 12 secunde dar reda muzica fara erori decit una care il citeste super rapid dar aia e tot ce citeste.


Pai tocmai asta e, ca nu suna la fel, si nu aia e tot ce citeste.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Stereophile Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 25, 26, 27  Urmatorul
Pagina 1 din 27

 
Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community