search      home
 
 

Capul de gama al celebrei serii Pascal de la Sony: SA-VE 835ED. Design excelent, pret bun insa cum suna? Cititi ca sa aflati verdictul nostru
pagina 1 | 2

Putere:
140W (max DIN) sateliti pasivi + 200W subwoofer activ
Senzitivitate:
87 dB (spate, fata, centru)
Impedanta nominala:
8 ohmi (spate, fata, centru)
Difuzoare:
2 x 5.7cm Drivere medii/joase & 1 x 1.9cm Tweeter Neodymium (70kHz max.)
Difuzor subwoofer:
1x20cm con
Dimensiuni (L x I x A):
Spate, fata, centru: 90mm x 182mm x 147mm - 1.3 kg per speaker
Subwoofer:
230 mm x 395 mm x 447 mm - 15.5 kg
Pret lista: $999
Pret magazin: 600 Euro

Gama Pascal de la Sony are un tel clar: design inovator si sunet de exceptie.

Despre prima parte putem spune fara nici o problema ca si-au indeplinit misiunea: sistemul 5.1 arata extraordinar in aproape orice incapere iar marginile extrudate ale satelitilor combinate cu pedestalurile incluse ii dau un aer agresiv high-tech, pe cand forma ovoidala ne aduce aminte de obiectele de decor din filmele sci-fi din anii '50.
Un detaliu amuzant este tweeter-ul ED, care iese in relief dintre driverele de medii cu o grila argintie foarte similara cu capul unui microfon dinamic. Desigur, toate acestea se pot vedea si din pozele alaturate, insa trebuie sa faceti o vizita pana la magazin sau pana la un prieten care si le-a cumparat pentru a aprecia si finisajul argintiu al suprafetelor din aluminiu.
Daca nu doriti asezarea pe pedestal, Sony pune la dispozitie optional atat prinderi de perete dedicate (care din pacate se gasesc mai greu in magazine), precum si standuri de podea, insa cu un design ceva mai putin reusit decat restul sistemului. De asemenea, trebuie sa criticam si tipul de prindere a pedestalului, care impiedica cablarea facila a satelitilor, precum si calitatea slaba a materialului folosit, care nu ne-a inspirat incredere in stabilitatea asezarii si durabilitatea in timp a suportilor.

Insa cum ramane cu partea a doua, adica sunetul? Se ridica la nivelul designului sau nu? Sony a primit destule critici pentru modelele precedente din gama Pascal, facand mici modificari cu fiecare iteratie a produselor pentru a imbunatati calitatea sonora. Iar SA-VE 835ED ar trebui sa fie "the best".

Pentru teste, am folosit un sistem integrat Onkyo plus un transport CD/SACD Sony pe care am rulat gama noastra standard de teste DVD si SACD, care include printre altele secvente din Star Wars: Episode 1, Gladiator si din Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring pentru DVD si Simfonia Nr. 5 de Mahler pentru SACD, precum si discul nostru de teste audio in-house.

Sistemul de la Sony ofera un sunet respectabil pentru dimensiuni, surprinzandu-ne cu o reproducere neutra si fidela a materialului sonor in gama de frecvente inalte, unde se simte influenta tweeter-elor ED, care reusesc intr-adevar sa mentina un raspuns in frecventa linear.
Puterea crescuta a subwoofer-ului activ la 200W ofera o replica pe masura in domeniul frecventelor foarte joase, care reusesc sa fie mai putin compresate decat in variantele precedente ale sistemului si sa reduca "respiratia" suparatoare care aparea la semnalele de test.
Din pacate, zona spectrala dintre aceste doua extreme nu este la fel de bine servita de sistemul Sony, facand ca mediile sa para prea retrase si fade, lucru in mod special deranjant in partile de dialog sau in majoritatea pasajelor de muzica clasica pe care le-am audiat.
De asemenea, faptul ca subwoofer-ul se intinde in spectrul care in mod normal ar fi trebuit sa fie deservit de sateliti face ca pozitionarea sa sa devina importanta, pentru a nu pierde efectul de spatialitate.

 

Articole - Revista - Teste - Dictionar - Linkuri - Forum - Contact