FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
Intrebare de baraj
Du-te la pagina Anteriorul  1, 2, 3, 4  Urmatorul

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Cafenea
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
BV

Conectat la: 14 Sep 2005

MesajTrimis: Joi Noi 16, 2006 9:25 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

În orice caz, vreau să adaug o observație personală auzită și de la alții: urechea are capacitatea de a se „mula” pe muzică în așa fel încât, după puțin timp, pare că sunetul e plăcut, atâta timp cât nu depășește o limită. Și limita asta este variabilă, de la individ la individ. Pot spune că am avut surpriza să-mi placă cum se aude un sistem mult mai puțin performant. Cuvântul „performant” este extrem de relativ pentru subiect însă aparatele de măsură pot defini niște parametri. Parametrii ăștia sunt general acceptați. Știe toată lumea că e bine ca un amplificator să amplifice toate frecvențele în mod egal, că raportul semnal/ zgomot să fie cât mai mare etc. La așa ceva m-am referit. La așa ceva ne uităm în Specificații, atunci când facem o apreciere. Dacă producătorul nu minte,,, Dar urechea poate că, la început, se lasă cucerită de armonicile pare…sau mai știu eu de ce. Unii se uită să arate și bine aparatul, să nu fie zgâriat…Subiectul acesta pune problema dacă și cum putem recunoaște acel sunet, pus pe CD. Evident că nu-l putem recunoaște, nu avem cum, dar dacă luăm în considerație tot ce este mai performant în materie de parametri, cel puțin din punct de vedere teoretic, cred eu, obținem ceea ce este pe CD. Probabil că nici în studio nu se aude chiar sunetul înregistrat pe CD ci cel care se aude prin aparatura din studio.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Mitica
Reclamagiu

MesajTrimis: Joi Noi 16, 2006 9:25 pm    Titlul subiectului: Mitica

Sus
nicumur
Vizitator

MesajTrimis: Joi Noi 16, 2006 9:51 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

BV - exista totusi si "scule" care sunt "beton" la partea de specificatii si care (vorba lui momolo) suna ca porcu' Laughing

Si, da, daca ne place ce ascultam (probabil creierul produce niscaiva endorfina) mai trecem cu vederea scaparile sistemului.

Posibil sa functioneze si invers, la o muzica care ne zgarie pe creier sa vezi ce critici aducem sistemului.

Ma intreb, daca am asculta manele pe un sistem de 50.000 Euro, am zice ca se aude "sublim" ? Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Sus
aifaq

Conectat la: 13 Ian 2006

MesajTrimis: Joi Noi 16, 2006 9:56 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Las la o parte - momentan - muzica electronica.

Pentru muzica acustica, raspunsul nu este atit de complicat: ascult discul!
1. Daca un violoncel sau saxofon sau alt instrument al carui sunet il cunosc bine pentru ca l-am ascultat live suna asa cum trebuie este foarte probabil ca sunetul corect sa fie prezent pe disc iar sistemul meu audio sa fie capabil sa il reproduca (am scris foarte probabil deoarece exista posibilitatea - mai mult teoretica - a unor greseli "complementare" facute in procesul de inregistrare si cel de redare).
2. Daca instrumentele in cauza nu suna corect pot testa discul pe sistemele unor prieteni pentru a auzi daca vinovatul este sistemul meu sau inregistrarea. Pe de alta parte, pot asculta alte discuri pe sistemul meu - daca majoritatea suna corect inseamna ca sunetistul primului disc a exagerat cu degustarile de Jack Daniels Wink

Daca am ajuns la concluzia ca sistemul meu reda fidel continutul discurilor de muzica acustica pot presupune (pe buna dreptate, spun eu!) ca va avea un comportament similar si in cazul muzicii electronice.
Sus
BV

MesajTrimis: Joi Noi 16, 2006 10:05 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Da, <<exista totusi si "scule" care sunt "beton" la partea de specificatii si care (vorba lui momolo) suna ca porcu'>>, totuși poate că producătorul minte la Specificații sau mai sunt unele imperfecțiuni care nu țin de standardul măsurătorilor. Din acest motiv am folosit cuvântul „performant” și care, recunosc, este extrem de relativ.
Sus
nicumur
Vizitator

MesajTrimis: Joi Noi 16, 2006 10:06 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sau poate imperecherile sa fie dezastruoase Rolling Eyes
Sus
AbsoluteAudioFan

Conectat la: 12 Mai 2003

MesajTrimis: Joi Noi 16, 2006 10:35 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

nicumur a scris:
...
De fapt, trebuia sa pun titlul threadului : Care-i Nirvana audio?
...

Corectitudinea sunetului ajuta drumu' spre Nirvana, dar sunetul corect si Nirvana sunt lucruri diferite. Wink
BTW, fusesi vreodata "acolo"?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
butch

Conectat la: 08 Noi 2004

MesajTrimis: Joi Noi 16, 2006 10:37 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

AbsoluteAudioFan a scris:
BTW, fusesi vreodata "acolo"?

Corect, cam e cazul ca Nicumur sa ne spuna si ce fumeaza...

nicumur
Vizitator

MesajTrimis: Joi Noi 16, 2006 11:19 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

AAF - nu fusei "dincolo" Laughing
butch - fumez de-alea "tari" - dar asta-i alt thread Wink

S-ar putea sintetiza esenta acestui thread printr-o expresie veche de cand lumea:

"Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie"
Sus
AbsoluteAudioFan

Conectat la: 12 Mai 2003

MesajTrimis: Joi Noi 16, 2006 11:30 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

nicumur a scris:
AAF - nu fusei "dincolo" Laughing
...

Era vorba de "acolo" (ie audio-Nirvana), sa nu amestecam "destinatiile". Wink
Daca intradevar nu ai gustat "placeri ascunse" (sincer imi pare rau...), 'geaba cauti raspunsuri punand intrebari "nepotrivite".
Si da', muzica creaza dependenta, deci se poate compara cu un drog. Cel putin eu am cazut "in patima"...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
goodolddog

Conectat la: 04 Mai 2004

MesajTrimis: Vin Noi 17, 2006 12:50 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sculele se masoara cu osciloscopu' si se asculta cu urechea Wink ...

Daca proiectantu' si-a facut pe bune tema si la intrari cunoscute iesirile corespund cu predictia sau sint foarte aproape de aceasta (lucru de preferinta confirmat si de teste independente) eu votez pentru (ramine problema sistemului ca si intreg, o problema foarte importanta ... dar ... exista scurtaturi).

Pina la urma acuratetea redarii unui semnal cunoscut se probeaza prin masuratori. Ceea ce nu garanteaza ca in cazul unui semnal complex acesta acuratete e chiar la fel, dar macar e o baza.

In materie de ureche si ce poate aprecia ea, nu pot de cit sa repet ceea ce multa lume a spus inaintea mea de multe ori (viperu, aifaq, audiofool Catalin, ca sa citez numai citeva nick-uri cu scuzele de rigoare ca nu pot intocmi aici o lista exhaustiva): ascultati live si acustic, acolo se poate decela adevarul ...

In ceea ce priveste omu' de rind, pai tre' sa-i mai si placa. Deja nu ma mai mir de nimic la cite am vazut ca si "preferinte" in materie de sunet. Probabil ca si eu sint la fel de "ciudat". Daca ajuta la ceva, e bine de stiut ca muzicieni mari care presteaza electric si electronic sint obsedati
la greu de sound.

Cu inregistrarile nu-mi mai fac de multa vreme griji, dupa ce am cumparat fara numar, fara numar, n'shpe' editii ale unui singur album doar-doar s-o auzi mai bine, ele sint de la extrordinar la execrabil si asta n-o sa ma poata impiedica sa ascult muzica pe care vreau sa o ascult. Adevarata emotie o gasesc in muzica per se, mult mai putin in sunet ... Smile
Sus
DorinD

Conectat la: 18 Dec 2003

MesajTrimis: Vin Noi 17, 2006 6:40 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Asta cautati?

http://www.avatar.com.au/courses/PPofM/

BV

MesajTrimis: Vin Noi 17, 2006 7:00 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

„DE UNDE STITI VOI CUM SUNA EXACT O INREGISTRARE DE PE UN CDDA?”
Asta-i întrebarea. Nu se pune problema dacă ne place, sau ba, ci cum știm dacă ceea ce auzim este exact sunetul digitalizat pe CD. Dacă greșesc înseamnă că nu înțeleg românește.
Sus
nicumur
Vizitator

MesajTrimis: Vin Noi 17, 2006 7:51 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

BV, ai dreptate, aceea-i intrebarea.
De fapt, noi facem doar SUPOZITII si APROXIMARI functie de mai multi factori (memorie auditiva, teste, etc)
Sus
BV

MesajTrimis: Vin Noi 17, 2006 8:10 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Mă gândeam că este posibil ca intenția producătorului să fi fost chiar un sunet mai fad, iar noi căutăm, în mod greșit, să-i dăm strălucire. D-asta am revenit exprimându-mi, într-un fel, nedumerirea. Prin urmare ceea ce am scris la început are un rost. Probabil că nu e cea mai fericită soluție dar poate fi luată în considerație. De aici vine și hi-fi.
Sus
puf

Conectat la: 07 Dec 2003

MesajTrimis: Vin Noi 17, 2006 8:58 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Problema este foarte simpla si rezolvarea banala , pur si simplu inviti producatorul discului sa asculte respectivul disc si acesta iti va spune daca ce se aude este ce a inregistrat, daca ceva nu suna cum era masterul, imediat va observa.
Legat de ceea ce se afirma ca poti recunoaste sunetul unui instrument, pian si poti deosebi diferenta pe inregistrare fata de realitate este o iluzie, nici un pian nu suna identic cu altul iar modul cum se capteaza sunetul poate face diferente enorme la inregistrare.
Sint atitea prelucrari si efecte puse pe discuri de la captarea sunetului pina la mixare incit numai producatorul stie ce a facut acolo si este singurul in masura sa isi dea cu parerea despre cum si ce trebuie sa se auda.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Cafenea Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina Anteriorul  1, 2, 3, 4  Urmatorul
Pagina 2 din 4

Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum