FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
cd/dvd-uri originale vs. piratate
Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 30, 31, 32  Urmatorul
 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Stereophile
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
DragosPD



Conectat la: 15 Oct 2003
Mesaje: 135

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 2:24 pm    Titlul subiectului: cd/dvd-uri originale vs. piratate Raspunde cu citat (quote)

pana la urma care e diferenta intre CD-ul/DVD-ul original si unul pirat? Muzica pe CD=fisier de calculator. Adica daca eu copiez un fisier de calculator inseamna ca destinatia are o alta calitate?!!!

vad ca multi se lauda ca (au sau vor) numai cd-uri originale. pai si care-i smecheria? ca ai niste poze/mape/nimicuri in plus? nu prea se merita guy's
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Mitica
Reclamagiu





MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 2:24 pm    Titlul subiectului: Mitica

Sus
Andrei



Conectat la: 27 Feb 2003
Mesaje: 794
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 2:33 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ar fi bine daca lucrurile ar sta asa de simplu. Insa nu stau. Smile

"Fisierele" scrise pe CD-Audio nu sunt chiar acelasi lucru cu un fisier de calculator. Intervin o gramada de probleme, de erori de masterizare/scriere (BLER), jitter, etc., care fac ca o copiere pe scule proaste sa strice calitatea rezultata (diferentele nu sunt covarsitoare, dar exista). Asta btw. se aplica atat la CD-urile trase pe calculator sau pe un CD-Recorder standalone, cat si CD-urilor presate in fabrica (asa cum sunt majoritatea celor pirat care se gasesc la "tarabe").

Mai mult decat atat, se intampla deseori ca sursa CD-urilor pirat sa nu fie nici macar CD-ul Audio original, ci pur si simplu niste MP3-uri downloadate de pe net si transformate in track-uri audio. Dupa cum iti imaginezi, asta inseamna o calitate si mai proasta (de data asta diferenta e chiar semnificativa).

Singurul caz in care un CD pirat poate sa sune exact la fel este cel in care pentru duplicare se foloseste aceiasi matrita de sticla ca si in cazul CD-ului original - dupa cum iti imaginezi, asta nu se intampla niciodata, pentru ca respectiva matrita e bine pazita.

La DVD-uri apare problema faptului ca piratii nu prea sunt in stare sa faca DVD-uri dual-layer sau dual-side si atunci cand "copiaza" un astfel de disc, il recomprima ca sa incapa pe un disc single-layer, ceea ce reduce calitatea imaginii intr-un mod absolut perceptibil.

Si lasand la o parte argumentele tehnice, este vorba pur si simplu de a nu fura. E o chestie de morala. Artistii si inginerii de sunet muncesc pentru albumul respectiv si se asteapta sa primeasca ceva bani inapoi.

_________________
Andrei Mihailescu
HiFi & Multimedia
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
DragosPD



Conectat la: 15 Oct 2003
Mesaje: 135

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 3:09 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

sunt niste argumente tehnice irelevante care nu m-au convins. revin la problema esentiala: o melodie este un sir de 0 si 1. in conditiile in care orice cd player are corectii de erori (si au toate) eu sunt SIGUR ca aceeasi secventa de 0 si 1 o are melodia originala si aia piratata. Deci, in conditii de amplificare si redare identice trebuie sa se auda identic.

acelasi lucru valabil si cu DVD-urile

eu n-as merge pe teoria ca unii pirati fac cd-uri dupa mp3-uri. e o decizie proasta din punct de vedere economic si managerial. pretul unui cd original devine nesemnificativ in comparatie cu beneficiile pe care le aduce. deci n-are rost, la un castig sa zicem de cateva mii de dolari sa ma ieftinesc si sa trag cd-uri din mp3 in loc sa cumpar un cd original cu cateva zeci de dolari.
nu spun ca nu exista dar e putin probabil si, la urma urmei poti sa-l testezi imediat, diferentele se simt la ureche imediat, s-au pur si simplu il iei acasa, nu-ti place, il arunci si te duci si iei altul tras dupa un cd original

nu cred ca ai folosit unde trebuie termenul "a fura". Parerea mea este ca preturile la muzica originala sunt prea mari iar (nu vroiam sa o spun dar asta e) muzicienii prea egoisti. s-au invatat de pe vremea vinilului cu venituri uriase obtinute (relativ) usor, statuturi de super-vedete, super-oameni, etc. Ei ar trebui sa castige banii din concerte la care sa aiba audienta in primul rand si apoi din reproducerea muzicii pe suport. Asta le-ar da confirmarea de super-vedeta pe care acuma il au prin banii pe care-i vantura. Restul este vorbaraie, politici de imagine, marketing, etc. Posibilitatea de a copia un cd la calitatea originala la preturi = 0 le-a dat insa peste cap calculele financiare la multi si ma bucur foarte mult. Singura metoda de a-i convinge s-o lase mai usor cu pretentiile excesive este lupta underground folosind aceste CD-uri pirat. Astfel, ei vor fi nevoiti sa scada preturile pana la limite rezonabile - ceea ce din cate aud se si intampla prin america.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Catalin Matei



Conectat la: 25 Mar 2003
Mesaje: 1037
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 3:30 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

... si chiar nu ai simtit niciodata "la ureche" diferenta dintre un cd original si unul pirat?...

... si chiar iti imaginezi ca cei care trag cd-urile alea pirat o fac in contextul luptei "underground" contra vedetismelor si veniturilor imense ale artistilor?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului
Costin



Conectat la: 14 Iul 2003
Mesaje: 970

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 3:41 pm    Titlul subiectului: Va rog... Raspunde cu citat (quote)

Verba volant, scripta manent !

Ultima modificare efectuata Costin la Mar Ian 03, 2006 6:14 pm, modificat de 2 ori in total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
DragosPD



Conectat la: 15 Oct 2003
Mesaje: 135

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 3:56 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

c'man man aici nu e vorba de "ureche". e vorba de logica binara care nu poti sa o intorci oricat ai vrea. odata ce sampling-ul de pe inregistrarea originala s-a facut asta e, rezulta un fisier binar ce poate fi copiat fara nici o problema de/pe orice suport digital.

nu ma intereseaza motivatia celui ce vinde cd-uri. ideea e pe cine sustin si pe cine nu.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
DragosPD



Conectat la: 15 Oct 2003
Mesaje: 135

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 4:00 pm    Titlul subiectului: Re: Va rog... Raspunde cu citat (quote)

Costin a scris:
...sa nu incepem si pe acest forum discutia "pirateria e furt sau preturile sint jaf?", geme internetu' de subiectul asta!


e un subiect secundar aici. si oricum nu te pune nimeni sa te uiti pe el.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Andrei



Conectat la: 27 Feb 2003
Mesaje: 794
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 4:06 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nu am vrut sa intru in detalii referitoare la copierea CD-ului, insa daca insisti:

- intr-adevar, datele care se refera la muzica de pe CD este foarte posibil sa fie identice (asta presupunand ca extractia pistelor audio de pe CD-ul original a fost perfecta - ceea ce nu se intampla intodeauna, vezi de exemplu rapoartele generate de EAC dupa fiecare sesiune);

- in schimb, in momentul in care respectivele date trebuiesc re-scrise, fie pe un CD-R, fie - ca in cazul majoritatii CD-urilor piratate - presate la fabrica, procesul permite aparitia de erori;

Dupa cum ai observat si tu, teoretic orice erori care apar la duplicare sunt corectate de partile de corectie de erori din player. However, si aici exista mai multe niveluri de corectie, fiecare cu problemele sale specifice:

- jitter-ul poate sa apara din variatia pit-urilor si land-urilor pe CD. Asta in sine nu degradeaza datele, insa influenteaza performanta convertorului D/A al player-ului care citeste respectivul disc. Teoretic se poate corecta, insa trebuie un design extrem de bine ingrijit al tuturor componentelor, de la servo-mecanisme, la buffere, la partea de re-clocking si la alimentare. Cu alte cuvinte, trebuie sa iti iei un CD-player de $2000 (dau un exemplu), doar ca sa poti reda bine discurile piratate...

- de asemenea, erorile de citire (care apar intr-o anumita proportie si in discurile masterizate corect) pot deveni suficient de pregnante incat chiar daca sunt corectate la nivelul C1/C2 (erorile de nivel E care sunt gandite sa fie corectate, adica), produc tot un anumit tip de jitter la nivelul lantului in continuare;

- discurile cu erori E22 si E23 (chiar daca masuratorile BLER si BURST sunt in limitele acceptabile) nu rezista in timp, deci CD-urile tale vor deveni "necitibile" dupa o anumita perioada (asta pentru ca toate CD-urile se degradeaza in timp, dar cele care prezinta erori mari de la inceput vor trece "pragul" mai repede, evident);

- exista si probleme fizice ale discurilor, de la balans/echilibru, la reflectivitate, asimetrie, cross-talk, variatii de grosime ale stratului metalic, etc., care se traduc in probleme de compatibilitate cu anumite CD-playere (cu alte cuvinte, pe player-ul tau merg bine, pe cel al prietenului e posibil sa fie citit prost - asta nu depinde de aderarea la un anumit standard de constructie, ci chiar de forme de spot de citire eliptice pe o directie sau pe celalta);

In cazul DVD-ului este valabil cum am zis eu, crede-ma. Acolo e pur si simplu vorba de costuri: un DVD dual-layer e scump si in multe cazuri piratii prefera sa re-encodeze filmul ca sa incapa intr-un DVD single-layer, mult mai ieftin de duplicat.

N-am zis ca toate CD-urile pirat sunt facute dupa MP3-uri, insa sunt multiple cazuri in care chiar asa se intampla. Si nu e vorba de economie din partea lor in a cumpara un CD original, ci de faptul ca de multe ori "
lansarile" noi de albume piratate sunt in format MP3 - si atunci ca sa apuce sa le lanseze cat mai repede, nu mai asteapta sa apara albumul propriu-zis pe piata, ci iau direct MP3-urile. De aceea se intampla de multe ori ca CD-urile pirat sa apara inaintea celor oficiale.

Cuvantul "a fura" are un singur inteles. Si tu furi cand folosesti CD-uri pirat, e extrem de simplu. Sigur, poti sa incerci sa-ti justifici fapta prin atitudinii de gen Robin Hood: "las, ca nu mor ei de foame, si asa sunt prea bogati" - si pana la un punct inteleg (de altfel, nu plang de mila industriei de muzica, care exagereaza pierderile cauzate de comunitatile de file-sharing, de exemplu).

Insa daca aplic aceeasi logica gaunoasa, atunci de ce sa nu ma duc sa fur un Masserati din show-room-ul de pe Dorobanti? E clar ca masina costa mai mult decat valoreaza, iar singura modalitate de a-i convinge sa scada pretul este sa o fur. Astfel, dupa ce furam toti Masserati-uri, o sa ajunga sa scada pretul pana in limite rezonabile. Te-ai prins unde e greseala cu rationamentul acesta? Wink

_________________
Andrei Mihailescu
HiFi & Multimedia
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
Costin



Conectat la: 14 Iul 2003
Mesaje: 970

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 4:21 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Verba volant, scripta manent !

Ultima modificare efectuata Costin la Mar Ian 03, 2006 6:14 pm, modificat de 2 ori in total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Catalin Matei



Conectat la: 25 Mar 2003
Mesaje: 1037
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 4:32 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Dragos, eu ti-as sugera sa nu subestimezi puterea auzului uman, decit daca e vorba de o persoana care si-a petrecut o mare parte din viata cu muzica data la maxim, fie in casti, fie in discoteca.

Totodata, iti recomand, fara rautate, sa nu mai crezi in logica sau filozofia binara, sa iei doua cd-uri (unul original si altul pirat) si sa le asculti cu atentie intr-un sistem extrem de precis si rezolutiv, eventual la un dealer amabil care ti-ar permite o auditie. Toti oamenii care au ajuns la un nivel ridicat al componentelor audio pur si simplu nu mai POT asculta cd-uri pirat pentru ca sunetul este dezastruos. Pur si simplu suna prea prost. Am auzit mp3-uri care suna mai bine decit unele cd-uri copiate en-gross prin Ucraina.

Sunt chiar pe acest forum oameni care s-au convins de asta si care ti-ar putea confirma.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului
DELL



Conectat la: 28 Sep 2003
Mesaje: 324
Locatie: TM

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 4:44 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Parerea mea este ca daca faci copie 1:1 de pe CD originale nu cred ca s-ar pierde ceva.

Daca extragi fisierele pe calculator si o faci cum trebuie (a se vedea topicuri pe forumul de pe www.price.ro cu privire la setarile corecte in Cdex), binenteles ca vei pierde ceva la calitate. Nu vad de ce sa le salvezi pe calculator cand mai bine iti faci copie 1:1 a discului?

O alta treaba este cand iti faci CD audio dintr-o gramada de MP3 culese de pe net. Personal cand imi fac CD audio din MP3, le prelucrez dupa urechea mea in CoolEdit Pro 2.1 sau Sound Forge 6 si pe urma le salvez in wav (oho ce dimensiune au astea Laughing ). Apoi scriu wav-urile pe CD, si va asigura ca suna bine. Era sa uit, inainte le egalizez volumul sa nu sune una mai tare decat cealalta.

Cine isi face CD audio direct din MP3, cu Acoustica de exemplu, cu siguranta ca isi va face niste CD la o calitate dubioasa!

_________________
Inspiration is the Mother of Invention. Desperation is its Father.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
DragosPD



Conectat la: 15 Oct 2003
Mesaje: 135

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 6:58 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

imi aduc aminte de o faza din armata (comunista): toti se dadeau in vant dupa Carpati de Ramnicu Sarat prin faptul ca cica era mai bun. E ok, pot sa inteleg treaba asta pana la un punct. Totusi atunci am facut un test simplu: am avut trei sau patru pachete de Carpati din surse (producator) diferite si am luat un "hombre" care se dadea mare fumator de Carpati si l-am pus sa ghiceasca care si de unde e? continuarea cred ca o banuiti, n-a fost in stare sa treaca testul mai mult de o pura ghiceala. totusi mitul asta a supravietuit pentru ca oamenilor le place sa sa creada (si sa povesteasca) mituri.

revenind:

Puterea de a lua informatia de pe un CD - FARA ERORI - o are orice cd rom. altfel ar fi dezastruos pentru alte tipuri de informatie - date sau programe.
Puterea de a scrie informatia pe un CD ca apoi sa fie citit -FARA ERORI- o are orice cd-writer.

un convertor D/A face ceea ce spune: adica converteste un semnal digital intr-unul analogic. Semnalul digital este in aceste conditii un dat de la natura (fisierul binar), rezultatul este pe masura banilor pe care-i dai. aici sunt de acord.totusi mentionarea convertorului D/A ca un argument la ceea ce sustii este nejustificata.

probabil (fara a vrea sa te jignesc intr-un fel) nu ai un background tehnic sa poti intelege ce orice calculatorist stie deja.

in privinta DVD pot fi de acord cu ce zici dar revin la ce am spus mai devreme: e vorba de piata-poate ca pe cel care cumpara nu-l deranjeaza compresia suplimentara si cumpara asa. Asta nu inseamna ca daca piratul vrea, nu poate sa faca dintr-un DVD cu doua fete doua DVD-uri normale si sa le vanda la pachet la o calitate identica cu originalul.

in privinta MP3: probabil ca ai dreptate dar ce procent din muzica de pe piata o constituie "lansarile"?. unde mai pui ca e o chestiune de timp pana apare albumul original - intram in alta discutie si nu asta vreau.

in privinta calitatii suportului si a inregistrarii in timp. aici iti dau dreptate. un CD pirat are o durata de viata probabil mai mica fata de unul original. nu sunt de acord ca trebuie sa platesc MULT mai mult pe diferenta asta.

despre a fura. A fura inseamna pe vremea lu Ceasca si sa iei din camp doua kile de grau si sa te condamne la moarte (subminarea economiei nationale). Adu-ti aminte de ce erau acuzati timisorenii la revolutie (sau ce o fi fost). Acei Robin-Hoozi ti-au dat tie posibilitatea nu numai sa visezi la hi-fi ci sa si auzi. Se pare ca te-ai convertit (sau nascut) la capitalism mai mult decat trebuie. Capitalismul nu e un panaceu, are si el defectele lui. Dreptul la greva a fost castigat in timp si cu bata in mana. Eu asa vad lucrurile.

pentru Costin in legatura cu decretu:
n-a dat nimeni decretu, e parerea mea Smile. Muzica electronica, simfonica, etc. o faci pentru bani sau ca-ti place sa faci muzica? Nu spun ca e rau sa o faci si pentru bani dar deja este o alta poveste. Intri in jocul capitalismului unde banul se invarte dupa un milion de reguli sau ne-reguli.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Andrei



Conectat la: 27 Feb 2003
Mesaje: 794
Locatie: Bucuresti

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 7:15 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Dragos, nu cred ca e cazul sa faci presupuneri despre interlocutori, daca nu stii despre ce vorbesti. Very Happy

In primul rand, trebuie sa intelegi baza: un CD ISO/IEC 60908 (aka Red Book/CD-Audio) este diferit de un CD ISO/IEC 10149 (aka Yellow-Book/CD-ROM). Folosesc un alt layout de disc, au posibilitati de corectie a erorilor diferite si asa mai departe, pentru ca sunt destinate unor aplicatii extrem de diferite. Deci faptul ca o unitate CD-ROM citeste bine discurile cu "date si programe" nu inseamna ca citeste bine si discurile CD-DA.

Apoi urmeaza teoremele ajutatoare: trebuie sa separi continutul propriu-zis al CD-ului (adica muzica) de mediu/informatiile de sincronizare/codurile de corectie de erori. Primul se poate citi fara erori/copia fara erori (in cele mai multe cazuri, cu cele mai multe unitati), insa bucata a doua din continut este mai complicata. Dupa cum ti-am explicat, tocmai din cauza ei exista o diferenta "sonica" intre un CD original si unul copiat - nu atat din cauza faptului ca stocheaza 0 si 1 diferiti, ci ca acei 0 si 1 sunt cititi in moduri diferite.

Nu inteleg de ce nu iti place mentionarea convertorului D/A - practic acolo se intampla cel mai important lucru dintr-un CD Player (fara el nu auzi nimic). Orice chestie care deranjeaza conversia D/A are un impact (mai mare sau mai mic) asupra ce auzi.

Ca sa faci dintr-un DVD 9 (adica dual-layer, 8.5 GB) doua discuri DVD 5 (adica single-layer, 4.7 GB) e relativ complicat, implica o operatie de re-mastering si inevitabil recompresia unei bucati a continutului (asa functioneaza formatul DVD-Video). Evident, daca recomprimi la o rata similara, degradarea de calitate e minora. Insa costurile pentru a duplica 2 discuri DVD-5 sunt mai mari decat a duplica un DVD-9, deci ne intoarcem de unde am plecat. Pentru un pirat care vrea sa-si vanda marfa ieftin, asta e o problema.

Desigur ca cei care cumpara discuri pirat accepta si o calitate mai proasta. Asta e si locul de unde am pornit discutia - atat timp cat realizezi ca te multumesti cu mai putin si comiti o infractiune, nu e nici o problema sa cumperi astfel de discuri. Smile

Capitalismul nu este un panaceu, de acord, dar furtul e tot ilegal, oricum ai privi lucrurile. Daca tie ti se pare justificat moral, atunci all the power to you. Ce pot sa-ti zic? Probabil ca, din punctul de vedere al unui criminal in masa, si actiunile sale sunt OK.. exagerez, insa cam asta e inferenta logica prin reducere la absurd din ce spui tu.

_________________
Andrei Mihailescu
HiFi & Multimedia
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
AbsoluteAudioFan



Conectat la: 12 Mai 2003
Mesaje: 1203

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 7:21 pm    Titlul subiectului: Re: cd/dvd-uri originale vs. piratate Raspunde cu citat (quote)

DragosPD a scris:
vad ca multi se lauda ca (au sau vor) numai cd-uri originale. pai si care-i smecheria? ca ai niste poze/mape/nimicuri in plus? nu prea se merita guy's

Smecheria'i desigur in calitatea:
- suportului
- inregistrarii pe acesta
- nimicurilor

De ex. oricine poate pregati o ciorba, da' sa stii ca n'as baga in mine una pregatita la colt de strada... Daca insa o preferi Rolling Eyes , fara a avea garantia ingredientelor, it's your business, mister.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
Lupulroz



Conectat la: 03 Noi 2003
Mesaje: 246
Locatie: out

MesajTrimis: Lun Noi 17, 2003 8:12 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Andrei, 100% de acord cu tine in acest thread Wink
Dragos, faci o confuzie pe care o face multa lume: fisierele de date nu sint tot una cu datele audio.(red-book)
Acestea din urma trebuie vazute ca un stream continuu al carui timing este esential, spre deosebire de datele PC, unde timingul nu conteaza.
Conversia A/D si D/A sint subiecte extrem de sensibile si cu o problematica complexa. Nu pot fi privite ca procese perfecte decit in necunostinta de cauza.
Cit despre corectia erorilor pe care te bazezi cand spui ca totul e la fel, nu e deloc asa: unde corectia erorilor intervine mai mult, rezultatul va fi inevitabil mai prost. Testat practic.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Stereophile Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 30, 31, 32  Urmatorul
Pagina 1 din 32

 
Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community