Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
ALEKS

Conectat la: 05 Mar 2005 Mesaje: 287
|
Trimis: Mar Apr 01, 2008 9:16 pm Titlul subiectului: |
|
|
Revin cu ultimele noutati:
Am injectat 330Hz sin la o amplitudine de 300mV, am reglat VU-Metrele dupa necesitate precum si indicatorul de PEAK (acum raspunsul este satisfacator) desi ca sa fiu riguros nu stiu cum sa testez iluminarea LED-urilor la +4dB (parca atunci s-ar activa PEAK-ul dupa anumite literaturi).
Potentiometrul axial rotativ este prost: este decalat. Nu se poate obtine egalitatea liniilor dupa cum am facut eu ieri (chiar daca pe VU-Metru e ok, in rest e problema mare fiindca se decalibreaza totul -- toate ca toate dar cand ajung cu reglajul la amplificatorul final de putere, un canal are zgomot mai mare decat celalalt). Deci l-am reglat cum era el initial din fabrica.
De asemenea am reglat R19 si R20 (10k) din placa de selectie a surselor de semnal; am obtinut la Kk1 si la Kk2 (punctele de test din schema) 1.200mV (ca in schema) la semnalul sinusoidal de 330Hz, 0dB pe VU-Metre.
Am reglat apoi R15 si R20 (10k) din placa corectorului de tonuri (preamplificatorul pentru etajul final) astfel incat sa obtin la cursa maxima a potentiometrului de volum, exact 0.5V la semnal sinusoidal de 330Hz, 0dB pe VU-Metre.
In felul asta am "egalizat" canalele lantului de monitorizare surse audio. Si daca nu cumva am gresit ceva, pot considera acest capitol incheiat si pot trece la reglarea lantului de redare dupa metoda prezentata de sunwindcornel.
Bonus (pt. clatirea ochilor intre atata text) pentru ca v-ati chinuit sa cititi ce am scris si m-ati ajutat pe "ici pe colo prin punctele esentiale":
PS: Carpeta audiofila este ca subsemnatul sa nu-si starneasca vreo durere de sale in timpul depanarii.
ALEKS _________________ AKAI Electric Company Ltd. |
|
Sus |
|
|
Mitica Reclamagiu
|
Trimis: Mar Apr 01, 2008 9:16 pm Titlul subiectului: Mitica |
|
|
|
|
Sus |
|
|
sunwindcornel
Conectat la: 12 Noi 2007 Mesaje: 540 Locatie: bucuresti
|
Trimis: Mie Apr 02, 2008 9:50 am Titlul subiectului: |
|
|
da-l naibii de " peak " , eu la Rostov nu am reusit sa-l reglez corect....
Sau lasa-l la urma...
Teoretic trebuie sa bagi semnal de pe versatester sa faci VU-metrele sa stea la " 0 dB " , cu " peak-ul " stins. Apoi ridici la + 4 dB , ( nu stiu exact ) , si tre sa faci din semireglabile sa se aprinda " peak-ul "
Numai ca conteaza si viteza de crestere de la " 0 dB " la " + 4 dB " , deci este un circuit de derivare inclus pe-acolo prin integratul ala ce aprinde " peak-urile " . Eu nu stiu cum sa faci viteza suficient de mare de crestere de la zero la plus patru ca circuitul ala de derivare sa zica " ok , e suficient de mare , ia sa aprind eu peak-urile..... " |
|
Sus |
|
|
sunwindcornel
|
Trimis: Mie Apr 02, 2008 2:08 pm Titlul subiectului: |
|
|
Am recitit ce am scris pe pagina anterioara si am observat ca am incurcat de cateva ori rezistentele.
Deci : C in serie cu R1 care este de 10 kohmi , si de la celalt capat al lui R1 vine legat la masa R2 care este de 10 ohmi.
Capul se desface firul rece si se leaga de piciorusul capului punctul comun R1-R2.
Semnalul se baga prin capatul liber al C.
La iesirea audio out se leaga la masa o rezistenta egala cu impedanta de iesire a magului ( vezi in cartea magului , cred ca 10 kohmi... ) , si apoi bagi multimetrul electronic pe care l-am vazut in poze , pe alternativ bineinteles.
Noteaza pe o hartie toate valorile de iesire la diferite fregvente ca sa poti sa faci comparatia si sa corectezi fata de celalaltr canal.
Daca la fregvente medii nivelele se cam aseamana pe un canal cu celalalt , dar la fregv inalte nu , corectezi si din ' Freq. EQ " , pe langa " level "
Faci pasii de multe ori si iar te intorci la inceput si tot asa....
Obtii un compromis.... Nu uita : cu semnal mic ! Intre -20 si -15 dB sa zicem....
Poti sa faci graficul caracteristicii de redare :
Iei ca baza un nivel oarecare al generatorului ( nu uita ca tu de fapt vei aplica 1:1000 din tensiunea aia ) . Considera acea valoare pe care ai impartit-o la 1000 ca fiind valoarea de baza. Celelalte valori ce le vei citi la multimetrul electronic de la " audio out " , le raportezi pe rand la valoarea de la intrare , pe care nu uita sa o tii constanta ( versatesterul , saracu , ar putea sa gafaie si sa nu mai scoata acelasi nivel pe la 19 kHz ....) . Dupa aia aplici formula: 10 log U2/U1 si-ti ies niste cifre...( verifica ca am uitat , daca e natural sau zecimal , logaritmul .... )
Faci un grafic , notezi nivelul abscisei 0 dB care este valoarea tensiunii de la versatester ( impartita la 1000 ). Notezi pe abscisa valorile importante ale fregventei din spectrul audio , si pe ordonata valorile logaritmilor obtinuti....
Dar stii tu singur.... degeaba iti spun....
Succes |
|
Sus |
|
|
ALEKS

|
Trimis: Mie Apr 02, 2008 2:35 pm Titlul subiectului: |
|
|
Sa vedem ce va iesi! Diseara cand ajung acasa am sa mai aplic din cele zise de tine! Fac cuadripolul de divizare de tensiune si apoi am sa incerc sa reglez putin cate putin.
Am incercat sa desenez ceea ce ai explicat acolo in text. Corespunde cu ce zice-n carte ? (oricum e o schema clasica de divizor de tensiune)
Am sa vad cum reusesc sa fac si graficul (poate cu un program dedicat gen MATLAB, nu promit dar am sa incerc).
|
Sus |
|
|
sunwindcornel
|
Trimis: Mie Apr 02, 2008 2:37 pm Titlul subiectului: |
|
|
Absolut corect ! |
|
Sus |
|
|
clauelf

Conectat la: 17 Iul 2007 Mesaje: 312 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Mie Apr 02, 2008 3:49 pm Titlul subiectului: |
|
|
Excelenta discutia, disponibilitatea lui sunwindcornel in explicatii si ambitia lui aleks de a pune la punct Rostov-ul. |
|
Sus |
|
|
ALEKS

|
Trimis: Mie Apr 02, 2008 11:10 pm Titlul subiectului: |
|
|
Din pacate in seara asta am ajuns suficient de obosit incat sa nu-mi mai trebuiasca surubaiala. Am facut totusi divizorul intr-o carcasa de mufa BNC, deci acum dispun de un cablu cu atenuare 1:1000 (rezistenta sarmei ecranate este neglijabila).
PS: Hobby-ul ramane hobby. Consider necesara o reglare a acestui magnetofon fiindca a avut timp sa se deparametrizeze suficient in mai bine de 15 ani de la data fabricatiei. Mie-mi face placere auditia pe acest aparat, cu toate imperfectiunile redarii si cu tot cu problemele analogicului, are totusi un farmec aparte.
Consider ca din aceasta discutie, cine are urechi sa auda, poate invata multe.
Cu bine,
|
Sus |
|
|
sunwindcornel
|
Trimis: Joi Apr 03, 2008 9:10 am Titlul subiectului: |
|
|
Schimband un pic registrul discutiilor , dar mentinandu-ma in linii generale tot in aria magnetofoanelor :
- Aseara am identificat in trei ore si am reparat defectul la un mag Revox PR 99 MK II , pe care l-am cumparat alaltaieri de la un coleg de-al nostru , forumist din nord-vestul tarii....
Am cumparat magul cu urmatorul defect : nu functioneaza redarea/ inregistrarea , dar functioneaza toate functiile mecanice , si se aprind becurile la VU-metre.
Aprinzandu-se becurile de la VU-metre , era exclus lipsa alimentarii modulelor inregistrare/ redare in curent continuu , pentru ca becurile de VU-metre se alimenteaza de la aceasi tensiune de 21 V.
Defectul a constat intr-un condensator de filtraj a tensiunii de alimentare a primelor doua tranzistoare din modulul " reproduce " , condensator depistat in scurtcircuit.
Cine zicea ca la cele rusesti musai tre' sa-i schimbi condensatoarele electrolitice , ca-s proaste ?......
Interesant este ca la primul aparat Revox care l-am dobandit de pe ebay , acum trei ani , si anume un cass Revox B215 , cand l-am primit din America , functia " dolby " nu mergea deloc ( nici pe " B" , nici pe " C" ).
Ce am descoperit atunci defect ?
Ati ghicit !
Acelasi condensator electrolitic de filtraj pe alimentarea integratelor de dolby.
Condensatoarele , si in primul caz si in cel de ieri sant absolut la fel : Marca Philips , model cilindru cu fund plat ( rigid ) , nu cu capacel de cauciuc la fund , ci cu fundul inchis de o placuta rigida , de aceasi culoare albastru deschis , spre gri. Electronistii le cunosc bine , aceste condensatoare , au uneori ,pentru capacitati de cativa micro , scrisul deasupra si nu pe suprafata cilindrica.... Ele au aparut prin anii '80 , mai ales prin vide-ouri productie Philips...
Daca din singurele doua aparate Revox pe care le detin , ambele au avut exact aceasi componenta defecta , atunci statistic acest model de condensatoare este o calamitate dupa 20 de la producere , si cred ca este bine sa stie si altii de pe forum acest lucru.
Magul mai avea acest gen de condensatori , desi majoritatea erau modelele arhicunoscute tip butoias cu cauciuc la fund ( similar cu cele japoneze ) , si cel cu terminalele axiale unul pe o parte si unul pe cealalta parte ( modelul clasic ).
Din experienta mea , cele mai fiabile in timp sant acestea , cu terminalele axiale , de productie germana ( Wika ) sau Philips . De asemenea , imbatabile si dupa 35 de ani , sant toate condensatoarele japoneze , indiferent de model ( dar majoritatea sant butoias la japonezi.... )
Iata cum , un prestigios constructor precum Philips mai da cate un rateu la componente pasive.... sa nu credem ca doar rusii au clacat cu condensatoarele lor electrolitice... |
|
Sus |
|
|
ALEKS

|
Trimis: Joi Apr 03, 2008 8:18 pm Titlul subiectului: |
|
|
Am echilibrat canalele de redare la 330Hz sin. Am exact 0.12mV pe punctele de test din schema.
O intrebare: cum se regleaza liniile de corectie formate din integratul DA2, R12, R14 si integratul DA3, R13, R15 (canalele left, right) ?
Integratele despre care e vorba sunt comutatoare electronice K547KP1B.
Dupa ce rezolv asta, revin si cu spectrul de redare.
|
Sus |
|
|
ALEKS

|
Trimis: Joi Apr 03, 2008 9:09 pm Titlul subiectului: |
|
|
teste, teste si iar teste...
Intrebarea mea ramane in picioare. Eu am reglat dupa ureche in felul urmator:
R13, R15 (19cm/s): 0.020V
R12, R14 (9cm/s): 0.030V
|
Sus |
|
|
sunwindcornel
|
Trimis: Vin Apr 04, 2008 9:17 am Titlul subiectului: |
|
|
Nu am schema in fata , te referi la corectiile de fregvente functie de viteze , pe lantul de redare ?
Daca asta e , atunci semireglabilele respective se regleaza in timpul verificarii caracteristicii de fregventa globale ( inregistrare/ redare a magnetofonului ), sau cu o aproximatie ( cam mare ) , se regleaza in timpul verificarii lantului de redare , cu cuadripolul de care am vorbit , urmarind sa obtii o curba cam cum ti-am povestit... Am sa studiez acasa mai precis care sant valorile de pe graficul curbei ( fara a avea pretentia ca graficul ala este acelasi cu cu norma folosita in magul Rostov ) , si iti comunic....
Oricum , asa cum ziceam , din semireglabilele alea , care sant denumite in literatura engl " EQ adj" sau similar , realizeaza forma de parabola a curbei tensiunii de iesire functie de fregventa , cu ramura din stanga ( spre fregv. joase ) cu panta mare , cu varful (in jos ) al parabolei in jur de 2000-4000 HZ si cu crestere din nou , cu panta mica spre capatul superior al spectrului.
Tu spui ca le-ai reglat ochiometric sa obtii niste tensiuni in anumite puncte de control.... Fara sa fiu absolut sigur , as inclina sa cred ca nu tensiunile obtinute ar trebui sa intereseze , ci forma curbei de raspuns in fregventa a lantului de redare.... Deci.... tot parabola aia tre' s-o obtii...
Am sa ma uit pe niste carti acasa sa-ti dau datele parabolei , ca nu am aparat foto digital.... |
|
Sus |
|
|
ALEKS

|
Trimis: Vin Apr 04, 2008 6:46 pm Titlul subiectului: |
|
|
Va anunt cu regret ca mini-serialul se va termina aici (fiindca intampin niste probleme care-mi rapesc tot timpul pe care il alocam reglarii magnetofonului).
Am ales solutia "rapida" si putin neortodoxa de reglare a corectiilor: am masurat pe celalalt magnetofon (reglat din fabrica) tensiunile pe rezistentele cu pricina, injectand semnal in capul de redare. Apoi am etalonat pe acestalalt.
Cateva tensiuni de referinta, poate intereseaza pe cineva:
Nota: Aceste tensiuni sunt masurate injectand semnal de 330Hz sinus cu o amplitudine de 0.3mV direct in preamplificatorul de cap, exact dupa metoda descrisa in paginile anterioare.
Placa VU-Metru:
Intrare: 1.140V
R2, R3: 0.180V
R7, R10: 0.600V
Placa de preamplificare semnal cap magnetic redare:
R12, R13: 0.044mV
R14, R15: 0.062mV
R18, R22: 1.403V
Placa de selectie surse inregistrare (se injecteaza in intrarea audio un semnal de 330Hz sinus cu o amplitudine de 350mV):
R19, R20: 0.360mV
Si o fotografie cu sculele montate la locul lor:
Pe final, tin sa multumesc celor care au scris cate ceva in acest topic, in special lui sunwindcornel.
Cu proxima ocazie cand imi va permite timpul am sa ma apuc sa culeg valorile de la iesirea audio in scopul trasarii caracteristicii amplitudine-frecventa la redare.
Cu bine,
|
Sus |
|
|
sunwindcornel
|
Trimis: Vin Apr 04, 2008 7:05 pm Titlul subiectului: |
|
|
Felicitari Aleks , sper sa mai apari pe forum , munca ta e demna de admiratie... |
|
Sus |
|
|
ALEKS

|
Trimis: Sam Apr 05, 2008 10:00 pm Titlul subiectului: |
|
|
Multumesc,
In general imi place sa lecturez forum-ul. Sunt multe informatii valoroase pe aici, doar ca trebuie sapat bine dupa ele.
|
Sus |
|
|
d2134
Conectat la: 23 Mar 2008 Mesaje: 43 Locatie: Resita
|
Trimis: Dum Apr 06, 2008 5:51 am Titlul subiectului: |
|
|
Demagnetizarea se face cu frecventa mica, la frecvente mari piesele feromagnetice se incalzesc puternic (asa se face calirea cu curenti de inalta frecventa, kHz - zeci de kHz).
Demagnetizarea se bazeaza pe parcurgerea ciclului de magnetizare in "spirala" cu valori ale cimpului si inductiei magnetice din ce in ce mai mici, ca la demagnetizarea tuburilor catodice color.
Mai jos gasiti detalii despre constructia unui demagnetizor simplu si modul de folosire.
ATENTIE! In timpul demagnetizarii magnetofonul se deconecteaza de la retea si capetele (toate) se deconecteaza din circuitul lor.
Paginile au fost scanate din cartea "MAGNETOFONUL descriere - intretinere - depanare" Mircea Popescu Ed Tehnica - 1962. |
|
Sus |
|
|
|