Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
djmk1988
Conectat la: 21 Iul 2006 Mesaje: 642 Locatie: Constanta
|
Trimis: Sam Ian 24, 2009 12:23 am Titlul subiectului: |
|
|
dan13l a scris: | Multumesc pentru link, se pare ca le aveam deja, chiar ceva in plus. Se pare ca voi face rost si de manualul de service complet pana la sf saptamanii. Trebuie sa ma duc sa vad de unde fac comanda de tranzistoare. | Daca gasesti manualul de service , imi poti da si mie? Te rog mult. Stima , Mario. |
|
Sus |
|
|
Mitica Reclamagiu
|
Trimis: Sam Ian 24, 2009 12:23 am Titlul subiectului: Mitica |
|
|
|
|
Sus |
|
|
dan13l
Conectat la: 14 Apr 2007 Mesaje: 99 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Dum Ian 25, 2009 7:09 pm Titlul subiectului: |
|
|
Am rezolvat si cu manualul acum intrebarea ar fi care este cea mai buna metoda de a constata ca am facut progrese.
Sunt doua aspecte pe care vreau sa le imbunatatesc, caracteristica de frecventa si zgomotul de fond.
In afara de evaluarea urechiometrica a rezultatului as vrea sa pot si masura concret progresele. Ce am la dispozitie: osciloscop 1 spot rusesc 10MHz, generaltor frecvente audio si am reusit sa pun in functiune un analizor folosind placa de sunet a PC-ului. Din pacate frecventa de esantionare maxima suportata de soft este de 48kHz iar rezolutia de 16 biti. Am facut oarece teste de calibrare dar nu sunt foarte entuziasmat de rezultate. Nu gasesc un soft cere sa faca analiza de spectru in timp real folosind la maxim ce poate EMU 404 USB pe care il am la dispozitie. Teoretic ar trebui sa stie 192 KhZ si 24 bit.
Aveti recomandari pentru softuri care stiu sa foloseasca la maxim placa mea de sunet?
Care ar fi metoda cea mai buna de evaluare a progreselor?
Astept cu interes opiniile voastre. |
|
Sus |
|
|
dan13l
|
Trimis: Dum Feb 01, 2009 1:06 pm Titlul subiectului: |
|
|
Am comis-o pana la urma l-am desfacut si am facut cateva poze cu interiorul magnetofonului, se prezinta bine dupa parerea mea.
Poze cu interiorul
Placa de preamp
Am schimbat si tranzistorii SC 458 si rezultatul a fost spectaculos referitor la zgomotul de fond.
Zgomot dupa schimbarea T3 numai pe un canal
Carcteristica frecventa dupa cateva reglaje de bias. Valorile in dB nu sunt corecte pentru ca am umblat din greseala la volum si nu m-am chinuit sa il recalibrez, inregistrarile au fost facute la -15dB pe Vu-metru. Linia dreapta alba este semnalul original iar celelalte una pe viteza de 19cm/s cea verde iar cea magenta pe 9cm/s. Calibrarile au fost facute pe un Maxell UD 35-180.
 |
|
Sus |
|
|
clauelf

Conectat la: 17 Iul 2007 Mesaje: 312 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Lun Feb 02, 2009 11:05 am Titlul subiectului: |
|
|
Felicitari pentru reusita! In graficul ce apare cu zgomotul de fond, ai facut proba cu magul in play si banda Maxell neinregistrata ruland, sau este semnalul magului necuplat in play? |
|
Sus |
|
|
omudenisip

Conectat la: 05 Iun 2006 Mesaje: 294 Locatie: MM
|
Trimis: Lun Feb 02, 2009 11:18 am Titlul subiectului: |
|
|
uite cum arata la mine semnalul luat direct de pe semireglabilul "rec level" cand sunt in functiune cei 3 tranzistori de amplificare originali (schimbati cu 2SC2240)
pe urma in cea de-a 2-a poza vei vedea diferentele in mom. cand i-am "sarit/eliminat" dandu-i semnal magului dintr-un preamplif DIY Line/Headphone extern alimentat la +/- 15V
nu atat performantele masurate sunt mai bune,dar calitatea sunetului difera de la cer la pamant,AKAI manipuland obtinerea unui sunet specific firmei pe intrare - DEPARTE de sunetul normal/Real cum trebuie sa intre un semnal pe LINE IN / Source...
valorile sunt reale pt ca programul permite calibrarea iesirii si intrarii placii de sunet in jurul valorii de referinta 2V p-p a iesirii CD-playerului cu semnal de 1khz generat la 0dB asa ca pozele vorbesc de la sine
montajul DIY cu 2 X AD826 (dual mono)
 |
|
Sus |
|
|
clauelf

|
Trimis: Lun Feb 02, 2009 11:26 am Titlul subiectului: |
|
|
F frumos ceea ce ai realizat. Exact cum spui, la Akai exista diferenta intre semnalul ce intra, iar ceea ce iese este in stil Akai. Am vazut ca pe placa de preamp la 747 exista un operational NJM 4558, si parca semnalul de iesire este aproape OK. Ma gandeam acum sa incerc si aspectul prezentat de tine. |
|
Sus |
|
|
dan13l
|
Trimis: Lun Feb 02, 2009 12:44 pm Titlul subiectului: |
|
|
Salut si multumesc de informatii, vad ca e o mare diferenta intre varianta modificata si cea originala. Totusi la mine mai este o problema ca am circuitul Dolby intercalat. Incerc sa obtin maxim din schema originala. Din pacate tranzistori nu am gasit decat 2SC945 nu 2250. Masuratorile de zgomot au fost facute cu aparatul in regim static.
In regim de inregistrare, desi curbele de frecventa sunt foarte frumoase totusi urechiometrul meu simte diferenta intre sursa si banda mai ales in spectrul frecventelor inalte. Chiar daca inregistrarea este facuta dupa o trancota simt diferenta (in paralel incerc sa imi iau o sursa decenta).
Nu sunt convins ca am reglat bine bias-ul, poate imi dati si mie niste sfaturi in sensul acesta.
Am incercat sa reglez de aici si din VR7 dar nu am avut foarte mult timp la dispozitie, voi incerca sa fac separat reglajul acesta in alta sesiune. Ma batea gandul sa il scot pe VR7 pe spatele aparatului.
Multumesc,
Daniel |
|
Sus |
|
|
clauelf

|
Trimis: Lun Feb 02, 2009 1:07 pm Titlul subiectului: |
|
|
O metoda des folosita pentru calibrarea bias-ului este aceasta: se inregistreaza un semnal de 400 hz la -20dB indicati pe vumetru, apoi un semnal de 10khz la acelasi nivel de -20dB. La redare citind nivelul pe vumetru acesta trebuie sa mentina valoarea de -20 dB pentru cele 2 semnale. Daca valoarea de -20 dB nu este obtinuta se ajusteaza bias_ul din semireglabilii respectivi pana cand nivelul este acelasi pentru ambele semnale de test. |
|
Sus |
|
|
omudenisip

|
Trimis: Lun Feb 02, 2009 1:31 pm Titlul subiectului: |
|
|
la tine e mai complicat ca trece semnalul prin tigania aia de filtru MPX si mai apoi prin Integratul de Dolby B care si cand e pe OFF "masacreaza" semnalul.
daca tot ti-e desfacut incearca un experiment si dezlipeste un capat de la C22 lasand lipit piciorul care merge spre rec level (VR1) si-i dai semnal in piciorul dezlipit chiar si din iesirea preamp al unei statii,regland din volumul statiei nivelul pe ace al magului.
daca ai cat de cat un preamp bun la statie vei sesiza diferente mari in sunetul ce intra direct in tranzistorul de imprimare TR5 !
!! Sa nu cumva sa umbli in reglajul "Rec Amp/Bias Filter" ca e facut sa filtreze 80/160khz frecventa Bias-ului cu un filtru trece jos
tot ce ai de reglat este numai din "Frequency Response" de pe ambele sensuri,separat pe ambele viteze.
procedeul tehnic de reglaj al Bias-ului este destul de complicat daca vrei sa fie "a la carte" implicand mai multi factori care sunt corelati intre ei in timpul reglajului,dar va diferi reglajul la fiecare banda folosita asa ca nu merita straduinta si mai bine fa-l urechiometric injectand semnal MONO!! (strapezi la intrare canalele) de 1 khz la 0 dB ca sa reglezi prima oara
pierderile de nivel din Rec level-ul intern iar apoi semnal de 10-12 khz la -15 dB si reglezi sa fie identic ca timbru (urechea nu te minte)
daca faci cu semnal MONO va trebui sa percepi semnalul ca un PUNCT in mijlocul castilor!
dupa aia scoti strapul de pe intrare si ii dai muzica stereo si o sa fii placut surprins!
am uitat sa zic ca ordinea calibrarii unui mag este INTOTDEAUNA prima oara calibrarea pe redare!
astfel ca,sa nu-l scoti din parametrii trebuieste sa ai o banda de test facuta de un studio specializat care-ti va livra in functie de curba folosita in mag si viteza pe care vrei sa-l reglezi - un set de frecvente de test,in cazul tau pt curba NAB , 7 1/2 inch/sec
cu acea banda se calibreaza 300 hz la 0 dB ,1 khz la 0 db si 10 khz la -15 db (toate astea pe redare) iar NUMAI APOI se trece la calibrarea REC-ului si in final al BIAS-ului.
Asemenea banda de test se vinde pe ebay la cerere pt standardul dorit cam cu ~ 80 USD.
in lipsa unei asemenea benzi de test,cea mai potrivita alegere ar fi ca,cineva care si-a luat asemenea banda si dupa ce si-a calibrat perfect magul (redareimprimare) sa-ti faca o banda cu semnale de test si tot PE aceasta sa imprimi si tu in timpul reglajelor de calibrare si aducere
in parametrii ( de ex. eu mi-am calibrat al meu pe benzi ORWO pt ca din astea am peste 1000 de bucati si nu investesc in benzi scumpe,pt ca merg fantastic si astea vechi impreuna cu un modul extern DBX)
o alta si cea mai proasta metoda ar fi "teoretic" sa te bazezi pe :
corectitudinea reglajului de fabrica a unui mag AKAI 635 neuzat,neumblat la reglaje interior,DAR cu care tb. sa imprimi cu semnale de test pe o banda pt. care a fost calibrat BIas-ul sau din fabrica (parca ceva banda maxell anumit model zice in manualu de service)
Succese! |
|
Sus |
|
|
dan13l
|
Trimis: Lun Feb 02, 2009 2:56 pm Titlul subiectului: |
|
|
Multumesc pentru procedura de calibrare de bias, prima este mai aproape de posibilitatile mele iar cea de a doua este cu siguranta mult mai corecta dar din pacate mult mai greu de pus in practica. Nu cunosc pe nimeni care sa aiba o asemenea banda de calibrare si nici pe cineva in stare sa mi-o faca. Probabil va trebui sa folosesc metoda lui clauelf . Trebuie sa prind un weekend liber.
Referitor la mesajul - sa nu cumva sa umbli acolo...- nu stiu daca reglajele facute de mine pe zona de circuit din poza de jos inseamna ca am umblat acolo unde nu trebuie, sper ca nu. Din pacate procedura asta de reglaj de bias am facut-o cam in viteza deoarece aveam presiuni de la jumatatea mea sa facem diverse altele , asa ca l-am impachetat inapoi deocamdata. Nici macar nu am identificat daca cele doua capete de suruburi sunt de la bias filter sau de la altceva, am vazut ca este bias adj si am umblat la ele, e adevarat foarte putin.
@ omudenisip:
1. montajul de preamp din poza l-ai manufacturat sau este o bucata dintr-un aparat dezmembrat?
2. Ai putea sa imi faci o asemenea banda de test ? Bineinteles nu pe gratis.
3. ce pacat ca nu stai in Bucuresti...
O zi buna,
Daniel |
|
Sus |
|
|
clauelf

|
Trimis: Lun Feb 02, 2009 3:18 pm Titlul subiectului: |
|
|
F buna observatia omuluidenisip in legatura cu bias filter. Chiar ma gandeam la acelasi lucru, daca nu ai umblat din greseala la acel reglaj. Daca totusi ai umblat, refaci reglajul punand magul pe inregistrare, butonul Tape/Source pe Source, conectezi un mV de c.a. pe LINE OUT si reglezi din semireglabilul bias filter aferent canalului L sau R pana cand obtii minimul tensiunii posibile citite pe mV-metru. In rest si eu ca si tine, imi exprim regretul ca omuldenisip nu locuieste in Buc . |
|
Sus |
|
|
omudenisip

|
Trimis: Lun Feb 02, 2009 5:22 pm Titlul subiectului: |
|
|
adevarul e ca eu de-a lungu vremii,cum am avut un pic de timp,bricolam fel de fel de maguri (cu capete metalice sau GX) sa le testez adevaratii parametrii si sa incerc sa-i imping la limita superioara cat poate el,fara sa mai tin cont de specificatiile producatorului...
nu de putine ori,scotand o pungulita de piese din el,il faceam sa mearga mult mai corect,mai aproape de curba NAB sau CCIR,simplificand schema care era complicata inutil (atenua semnalul ca mai apoi sa-l amplifice la loc inapoi stricandu-i astfel raportul S/Z),scotand o gramada de piese din calea semnalului incredibil dar adevarat magul intra in alta clasa de calitate - la sfarsit il comparam A/B cu un model identic nemodificat si ziceam ca e o gluma proasta cel original si nu mai puteam deloc justifica de ce pe vremea aia costa cat jumate de apartament un mag de calibrul acela care masacra sunetul in asa fel...
se poate (cel mai credibil) ca pretentiile de calitate au crescut odata cu trecerea timpului,iar se pare ca pe vremea aia eram orbiti de aspectul frumos al magurilor,crezand ca merge mana-n mana cu calitatea
sunetului reprodus,dar se pare ca NU E (era) ASA !
astfel ca,magurile ce mi-au ramas (un GX-635 si un GX-625) sunt "tunningate" pana la cer
pe calculate (din valorile pieselor),curba de redare a AKAI-ului nu se integreaza in specificatiile curbei NAB (in loc sa ridice la 50 HZ conform NAB-ului,635-ul ridica pe la 87 Hz si 625-ul pe la 140Hz si pe desen
nu am facut bine dar nici frecv. de 3150 Hz nu corespunde la ele)
astfel ca primul lucru am corectat valorile pieselor RC care confera caracteristica NAB corecta,aceasta modificare conferandu-le un bas de frecv. joasa de nivel mai mare,mai cald ,mai "elastic",mai corect in concordanta cu curba de imprimare cu care trebuie sa se sincronizeze in oglinda astfel ca sa nu fie diferente source/tape
apoi a urmat schimbarea toturor electroliticilor cu altele de buna calitate (era si timpul dupa 30 ani)
apoi schimbarea tuturor tranzistoarelor cu 2SC2240 - zgomot redus,distorsiuni mult mai mici !
(tranzistoarele au fost imperecheate doar dupa factorul beta de amplificare sa corespunda pe L si R)
mai jos pun o poza cu starea cond. electrolitice dupa 30 ani (nu se vede deasupra,dar din multe a curs "zeama" dedesubt si s-au oxidat picioarele)
rezistente cu pelicula metalica mai ales cele pe intrare (dupa capu de redare de 100/150k)
cond. de 22p in paralel cu capul de asemenea ft. calitative polipropilena
semireglabilii oxidati si vechi de 30 ani iarasi merita de schimbat cu altii noi de aceeasi valoare
cond. de filtraj iarasi merita de inlocuit cu altii de val. minim dubla (eu am pus 2 x 4700 uF paralel)
la 625 pot. pe intrare e legat invers sa se adapteze cu intrarea de MIC
... + alte maruntisuri
abia dupa ce l-ai adus in parametrii electrici dpdv al pieselor imbatranite,merita sa-l calibrezi cu banda de test si sa-l readuci la parametrii pt. inca 20-30 ani,altfel trebuie ft. mult jonglat din
valorile pieselor din montaj ca sa calibrezi corectiile redare/imprimare ca sa iasa exact ce sugereaza banda de test (dat fiind faptul ca AKAI-ul are doar reglaje de nivel si NU are reglaje separate pt. caracteristica de frecv. cum au alte maguri profesionale la care poti compensa pierderile pe inalte la redare dintr-un semireglabil,la fel si la celelalte frcv.)
multe ar fi de zis,dar in mom. in care investesti un pic de timp si rabdare POTI aduce fierataniile astea de 30 de ani la un nivel la care iti vine sa iti arunci pe geam CD-Playeru si placa de sunet de 24 biti si 96 khz
http://cgi.ebay.com/AMPEX-7-5-IPS-1-4-FULL-TRACK-REPRODUCE-ALIGNMENT-TAPE_W0QQitemZ230322318758QQcmdZViewItemQQptZVintage_Electronics_R2?hash=item230322318758&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50
http://www.analogrules.com/basicalign.html#bias
 |
|
Sus |
|
|
dan13l
|
Trimis: Mie Feb 04, 2009 12:22 am Titlul subiectului: |
|
|
Daca tot am intrat in hora o sa joc in continuare .
Dupa ce am verificat se pare ca am umblat la TC1 si TC2 si nu in filtrele de la bias. Ce semnal trebuie sa am pe aceste condensatoare?
Referitor la imbatranirea pieselor ai perfecta dreptate cred ca urmatorul pas o sa fac o lista sa ma duc sa cumpar condensatori si potentiometri si sa ii schimb. Ce marci sunt mai bune pe la noi? Sa incerc sa comand Elna sau ar mai fi si alte variante? Nu stiu daca este cazul sa schimb si rezistente si condensatorii care nu sunt electrolitici.
Nu imi dau seama daca sa ma mai chinui sa inlocuiesc 2SC945 pusi in locul 2SC458 cu 2SC2240 (sau 2250?). Nu am gasit atunci cand m-am dus dupa piese decat pe comanda 2240. Crezi ca este cazul sa le schimb din nou sau nu e asa mare diferenta intre 945 si 2240? Oricum ce a fost surprinzator ca din cele 50 de buc pe care le-am luat 4 erau probabil de la un alt producator (aveau scrisul negru pe argintiu) si sunt diferente de beta intre ele. Cele cu capsula neagra au beta in jurul valorii de 180 iar cele cu fundal argintiu aveau in jur de 300, diferenta mi s-a parut destul de mare. Cum eu aveam cele mai multe cu valoarea de ~ 180 pe T3,4,5 am pus cele cu beta mai mic iar pe cele 4 cu capsula argintie le-am pus pe T6 si T7. Nu am facut verificarile de PSF pentru ca a trebuit sa suspend sesiunea de customizari .
Ma mai gandeam daca sa pun separat pe mufa DIN intrarea cum ai zis tu, la intrarea in T5 si sa fac o intrare speciala care sa faca bypass pentru T3 - Dolby - T4.
Astept cu interes opinia ta si iti multumesc pentru sprijin si sfaturi, cu siguranta imi sunt de ajutor, ma apuc sa citesc articolul despre bias Raman dator cu multa si daca treci prin Bucuresti da-mi un semnal sa o pun la rece si o servim langa rolele mag-ului .
O zi buna,
Daniel |
|
Sus |
|
|
clauelf

|
Trimis: Mie Feb 04, 2009 1:00 am Titlul subiectului: |
|
|
Pana vede mesajul tau omuldenisip, iti scriu si eu cateva randuri. M-am uitat acum in manualul de service la 635. Ai umblat la semireglabilele care trebuie: TC1 si TC2. Bias filter sunt semireglabilele L3 si L3b. TC1 este pentru reglajul raspunsului in frecventa pentru sensul benzii REV, iar TC2 pentru reglajul raspunsului in frecventa pe sensul benzii FWD, ambele corectii facandu-se la viteza de 3-3/4 in (9 cm/s). Reglajul de bias il faci cum am scris eu mai sus, cu mentiunea ca folosesti ca semnale de test 1,5 khz si 15 khz la nivel citit pe vumetru -20dB.
Pentru viteza de 19 cm/s folosesti semireglabilul VR7, cu aceleasi semnale de test mentionate mai sus. Ar trebui dupa parerea mea verificata si alinierea, azimutarea capetelor, eventual si demagnetizarea acestora. |
|
Sus |
|
|
dan13l
|
Trimis: Mie Feb 04, 2009 12:35 pm Titlul subiectului: |
|
|
Multumesc clauelf pentru informatie, cred ca o sa aman operatia de optimizare de bias pana schimb toti cond electroliticii pentru ca altfel voi munci de 2 ori.
De alinierea capetelor mi-e cam frica intrucat este un reglaj desul de complex, cred ca nu s-a umblat la ele pana acum asa ca nu as umbla decat daca este neaparata nevoie. Referitor demagnetizare intr-adevar mi-ar trebui un aparat de demagnetizare. As vrea sa cumpar unul dar nu stiu de unde la un pret civilizat, manufacturarea lui iese din discutie.
Ce am mai observat relativ la bias, este ca nivelul semnalului sinusoidei pe sensul FWD este mult mai mare decat pe REW. O sa masor valorile exacte cand il voi desface iarasi. Cam care rebuie sa fie frecventa si cat de mare trebuie sa fie amplitudinea oscilatiei inainte si dupa TC1 si TC2 ?
Multumesc,
Daniel |
|
Sus |
|
|
|