FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
boxe1
Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatorul

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> DIY & Minitehnicus
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
marco polo

Conectat la: 07 Iun 2005

MesajTrimis: Joi Oct 22, 2009 8:54 pm    Titlul subiectului: boxe1 Raspunde cu citat (quote)

Am renuntate la titlurile explicative si ma gandesc la o abordare mai putin pretentioasa desi consider ca acest proiect este departe de a fi simplist. Asa ca cine e interesat de amanunte sa puna intrebari si voi incerca sa raspund cat mai la subiect. Daca interesul e minor sau deep null Very Happy voi incepe poate la un moment dat sa scriu de unul singur ce-mi trece prin cap Wink

vizionare placuta Arrow

Ultima modificare efectuata marco polo la Vin Mar 18, 2011 10:35 pm, modificat de 2 ori in total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Mitica
Reclamagiu

MesajTrimis: Joi Oct 22, 2009 8:54 pm    Titlul subiectului: Mitica

Sus
katalin

Conectat la: 06 Iul 2007

MesajTrimis: Joi Oct 22, 2009 9:07 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Felicitari, foarte frumoase, si echipate cu difuzore de top!
Incinta este inchisa sau bass-reflex(in poze nu se vede vreun port)?

Am si eu o intrebare cum ai facut vopsirea mdf-ului? Din poze nu imi dau sema vopsirea este mata sau lucioasa(pe mine ma intereseza in special vopsirea mata)?
Deasemnea foarte interesante spikeuri!
Sus
al3xu

Conectat la: 10 Feb 2006

MesajTrimis: Joi Oct 22, 2009 9:37 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Of Doamne... superb!

Intrebari:

Dat fiind ca este primul proiect al tau (cel putin din cele prezentate) in care plasezi centrat tweeter-ul si mid-wooferul nu pot sa nu ma intreb daca este unul dintre cazurile in care forma bate functia sau baffle-ul acela curbat si destul de lat joaca un rol bine determinat in controlul difractiei?

Constructia este bass reflex pentru woofer si sealed pentru mid-woofer sau ai adoptat alt fel de solutie?

Ca idee, ce frecvente de crossover ai adoptat pentru acest proiect, din cate imi aduc aminte, difuzoarele astea lasa destul spatiu de joaca. Alegerea frecventelor de crossover s-a facut in urma unui voiceing al incintei sau pur si simplu din calcule si apoi mici ajustari? (Mai exact, stiai exact de la inceput ce obtii ca sunet cu aceste difuzoare si ai mers la sigur sau ai facut mai multe tipuri de filtre si apoi ai ales dupa ureche?)

Nu stiu cum realziezi asemenea suprafete curbate ale incintelor dar arata foarte bine. Baffle-ul pe care sunt difuzoarele este acoprit cu piele gen Sonus Faber?

Astea-s intrebarile care mi-au venit in cap si mi s-au parut mai importante, mi-ar fi parut rau sa nu aflam niste detalii despre asa incinte reusite, sper sa fiu completat de alti useri la fel de curiosi.

marco polo

MesajTrimis: Joi Oct 22, 2009 10:47 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

katalin a scris:
Incinta este inchisa sau bass-reflex(in poze nu se vede vreun port)?

Am si eu o intrebare cum ai facut vopsirea mdf-ului? Din poze nu imi dau sema vopsirea este mata sau lucioasa(pe mine ma intereseza in special vopsirea mata)?
Incinta este bass-reflex cu portul "down-fire" amplasat in baza incintei.
Vopsirea mfd-ului este un subiect in sine... Nu pot spune decat vopsitor-auto-care-stie-meserie Smile Baffle-ul este vopsit mat, cutia este alb "Jaguar" si capacul este piano gloss (putea fi mat, da asa i-a iesit Laughing).
al3xu a scris:
Dat fiind ca este primul proiect al tau (cel putin din cele prezentate) in care plasezi centrat tweeter-ul si mid-wooferul nu pot sa nu ma intreb daca este unul dintre cazurile in care forma bate functia sau baffle-ul acela curbat si destul de lat joaca un rol bine determinat in controlul difractiei?
Nu este chiar primul proiect cu difurile amplasate central, am mai prezentat aici la DIY incintele Journey cu driver-e Tonsil in subiectul "Unitra reloaded" Wink In ceea ce ma priveste am incercat pe cat posibil sa nu sacrific functia pt. forma, dar asa cum ai observat, "marginile" baffle-ului chiar fac difractia sa moara de ciuda Very Happy
al3xu a scris:
Constructia este bass reflex pentru woofer si sealed pentru mid-woofer sau ai adoptat alt fel de solutie?
Intrutotul adevarat, ba chiar si tweeter-ul este in propria lui cutie!
al3xu a scris:
Ca idee, ce frecvente de crossover ai adoptat pentru acest proiect, din cate imi aduc aminte, difuzoarele astea lasa destul spatiu de joaca. Alegerea frecventelor de crossover s-a facut in urma unui voiceing al incintei sau pur si simplu din calcule si apoi mici ajustari? (Mai exact, stiai exact de la inceput ce obtii ca sunet cu aceste difuzoare si ai mers la sigur sau ai facut mai multe tipuri de filtre si apoi ai ales dupa ureche?)
Punctele de taiere sunt f. confortabile (350 si 3500Hz) si practic nu poti da gres cu difuzoare de inalta performanta ca cele folosite aici. Cu masuratori proprii (parametrii T/S, raspuns in frecv. si impedanta) si un simulator bun, practic in ziua de astazi nu mai trebuie sa faci nu stiu ce calcule. De obicei simulez cateva filtre si il aleg pe cel care respecta cel mai bine criteriile de baza - distanta mare intre punctele de taiere, corelat cu un raspuns pistonic si pe cat posibil nealterat de distorsiuni de intermodulatie (pe bass), polaritate normala la toate difurile, functii de transfer line fara "genunchi", o faza electrica in limita a +/-30grade si o impedanta totala "amplifier friendly". Poate suna "easy peasy", va asigur ca nu e, dar in opinia mea vremea calculelor laborioase a cam trecut. Voicingul apare inevitabil in momentul evaluarii timbrale a sunetului obtinut in camera de auditie si de cele mai mult ori consta in sedinte de atenuare a midrange-ului si mai ales a tweeter-ului. Chestia asta nu se poate face decat "la ureche" sau si mai bine la urechi antrenate! Bineinteles in prealabil se ridica o diagrama in fasii de treimi de octava obtinuta cu un cd de test (SoundCheck e f. bun) si un splmetru sau cu hardware&software mai precise de tip TrueRTA. Chestia asta se poate face la 1m sau in punctul de auditie (la ~3m) si poate scoate in evidenta "malformatii" care nu apar in timpul simularilor.
Asa am descoperit de ex. la niste boxe ca media era f. agresiva (si pe diagrama nu numai la ureche) in zona 800-1000Hz si am putut modifica un cond. acolo unde trebuia. De obicei urechea nu iti spune la ce frecv. apare anomalia, dar diagrama o face fara probleme.
La proiectul din acest subiect, cutia a avut initial un baffle mult mai ingust, dar dupa indelungi simulari ale difractiei, baffle-ul a luat forma actuala. Intamplarea face ca in simulari nu am mai luat in considerare ca baffle-ul fiind mult mai lat si frecv. de baffle-step apare mai devreme si midrange-ul radiaza mai puternic decat cu baffle-ul initial. La voicing a aparut ca midrange-ul radia intr-adevar mai tare cu 1dB si am putut rezolva problema cu o simpla rez.. De obicei cel care da batai de cap este tweeter-ul. Eu de ex. prefer inaltele mai smooth, multa lume le prefera bright, iar unii chiar stridente. Unii folosesc cabluri de veioza, altii cabluri highend! Cum sa-i impaci pe toti Sad Am ajuns chiar sa-mi fac algoritmi de proiectare in functie de o camera de auditie specifica si de cablurile folosite... Voicingul nu e o treaba usoara, dar am ocazia si sa ascult multa muzica buna Wink
al3xu a scris:
Nu stiu cum realziezi asemenea suprafete curbate ale incintelor dar arata foarte bine. Baffle-ul pe care sunt difuzoarele este acoprit cu piele gen Sonus Faber?
Tehnologia folosita aici este cea a sandwich-urilor de mdf taiate la CNC. Efectul este inedit, dar este un procedeu care mananca material la greu si din aceasta cauza extrem de scump Sad A fost ales de fapt pt. a satisface functia de rigiditate a incintei si apoi a venit si forma (luckily Smile). Baflle-ul e acoperit cu vopsea neagra mata, dar e cool daca din poza se vede ca ar fi piele Cool

Ultima modificare efectuata marco polo la Vin Oct 23, 2009 2:40 pm, modificat de 3 ori in total
Sus
vlad_2770

Conectat la: 21 Iun 2005

MesajTrimis: Joi Oct 22, 2009 11:36 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Shocked SUPERBE BOXE!!!
Poze din timpul lucrarilor nu ai? Macar o poza cu filtrele.
Poate ca este timpul sa iti faci o sigla pe care sa o aplici boxelor facute pina acum de tine si asa vom avea si noi in Romania un brand de boxe hi-end.

Ce pot sa-ti doresc? Sa-ti dea Dumnezeu bani si cumparatori pentru boxele tale si asa sa ne mai incantam si noi privirea din cind in cind cu ceva frumos!

P.S. Dupa asemena poze Smile sigur lumea merge la culcare visind la ele!!!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
shambala

Conectat la: 05 Ian 2005

MesajTrimis: Joi Oct 22, 2009 11:44 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Care este inaltimea minima fata de podea la montarea BR in jos ?
marco polo

MesajTrimis: Vin Oct 23, 2009 12:10 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

shambala a scris:
Care este inaltimea minima fata de podea la montarea BR in jos ?
75mm.

o poza cu filtrele. cond. de pe tweeter e Mundorf Supreme - asa e si sunetul Thumb Up

Ultima modificare efectuata marco polo la Vin Mar 18, 2011 10:36 pm, modificat de 2 ori in total
Sus
al3xu

Conectat la: 10 Feb 2006

MesajTrimis: Vin Oct 23, 2009 10:52 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Twisted Evil Niste filtre cu greutate!

Multumesc Marco Polo pentru raspunsurile foarte detaliate.

Imi imaginam ca asta ar fi procedeul de constructie al incintelor, dar nu vroiam sa cred ca este posibil pentru niste boxe de asemenea dimensiuni.

Materialul in plus il poti folosi lejer pentru niste bookshelf-uri micute nu? (Ma refer la bucatile interioare ramase din decupare.

Later edit: 1001 posturi... La mai mare!

diy-audio

Conectat la: 25 Feb 2009

MesajTrimis: Sam Oct 24, 2009 9:30 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Frumos proiect. O singura obiectie as avea si anume daca tot s-a facut o cutie asa de mare, din sandwitch-uri la CNC, etc, de ce nu s-au pus doua difuri pe bass??? Parerea mea e ca s-ar fi simtit si automat boxa ar fi fost un pas mai sus.

In rest - no coment.

PS: si daca tot suntem la difuzoare nu ne spui exact difurile folosite???

Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului
Toader

Conectat la: 08 Feb 2008

MesajTrimis: Sam Oct 24, 2009 9:48 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Frumoasa executie.Felicitari.Tweeter cumva R2904- 700009?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
csordas zsolt

Conectat la: 05 Noi 2006

MesajTrimis: Sam Oct 24, 2009 10:48 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Salut ,acest proiect ..de nota10, este unul extrem de simpatic si sunt foarte curios daca aceasta combinatie medii si analte suna mai realistic decat Mangerul ?de fapt cred ca da.
partenecatalin

Conectat la: 17 Iul 2005

MesajTrimis: Sam Oct 24, 2009 11:39 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Le-am ascultat pe amplif Sugden A21 SE cu sursa NAIM CD5i, cablurile nu stiu exact cum se numeau(ceva de la Marcel, cu argint parca) si pot spune ca boxele sunt excelente, cele mai bune ascultate de mine in acest moment. Ca si concluzie, consider ca boxele au un potential fantastic, dar pe niste electronice de top si intr-o camera tratata corespunzator.

Cei care sunt din Ardeal si pot ajunge in Cluj, au ocazia sa asculte in momentul de fata niste boxe unicat ca design si sunet, e pacat sa le ratati.

vizitator

Conectat la: 29 Apr 2008

MesajTrimis: Dum Oct 25, 2009 10:03 am    Titlul subiectului: opinie Raspunde cu citat (quote)

cond. de pe tweeter e Mundorf Supreme

..........................................................

prietenii stiu de ce. Very Happy
Sus
marco polo

MesajTrimis: Dum Oct 25, 2009 12:51 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

al3xu a scris:
Materialul in plus il poti folosi lejer pentru niste bookshelf-uri micute nu? (Ma refer la bucatile interioare ramase din decupare.
Asa este Wink
diy-audio a scris:
Frumos proiect. O singura obiectie as avea si anume daca tot s-a facut o cutie asa de mare, din sandwitch-uri la CNC, etc, de ce nu s-au pus doua difuri pe bass??? Parerea mea e ca s-ar fi simtit si automat boxa ar fi fost un pas mai sus.???

In rest - no coment.

PS: si daca tot suntem la difuzoare nu ne spui exact difurile folosite???
Cutia nu este asa mare sau cel putin nu la interior - are doar ~35 litri. Peretii in schimb sunt f. grosi Twisted Evil Dar de ce ce nu s-au pus si mai bine 2 difuri de 10" sau 4 difuri de 8" in push/pull izobaric??? Very Happy Pt. ca asa a fost proiectul Razz Cine le-a ascultat nu s-a plans ca ar avea prea putin bass ci din contra Twisted Evil

In rest - daca le-ai asculta cu siguranta nu ai mai scrie "no coment" Wink

PS: pt. cineva care a lucrat cu atatea difuzoare am crezut ca te-ai prins din poze Very Happy Toate difurile sunt Scanspeak din seria Revelator: midwoofer 18W/4531G (pe post de woofer), midrange 15M/4531K si tweeter R2904/7000-09.
csordas zsolt a scris:
sunt foarte curios daca aceasta combinatie medii si analte suna mai realistic decat Mangerul ?de fapt cred ca da.
Lasa credinta Preach Hai sa le asculti si astampara-ti curiozitatea Very Happy Manger MSW a sunat mai bine decat mediile/inalte de la Amati Homage asa ca Rolling Eyes
Sus
e.v.o.

Conectat la: 21 Oct 2006

MesajTrimis: Dum Oct 25, 2009 3:11 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

marco polo :
Tot respectul pentru ceea ce spui dar mai ales pentru ceea ce faci.Daca ai fi participat la Hi-Fi Arena sunt convins ca realizarile tale ar fi fost atractia nr.1 si ar fi pus in umbra multe branduri de renume ce sunt platite la un pret pe care nu-l merita.Regret ca nu-mi poate fi si sufletul la fel de incantat asa cum mi-a fost ochiul. FELICITARI.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> DIY & Minitehnicus Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatorul
Pagina 1 din 4

Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum