FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
caseta vs banda de mag
Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Vintage
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
c_andrei

Conectat la: 09 Mai 2007

MesajTrimis: Dum Ian 24, 2010 5:28 pm    Titlul subiectului: caseta vs banda de mag Raspunde cu citat (quote)

Salutare. As dori sa mai readuc la viata sectiunea vintage cu un subiect nou si cel putin pentru mine interesant. As dori sa aflu mai multe pareri despre calitatea inregistrarii facute de un mag vs. calitatea inregistrarii la un deck. Nu vorbesc de scule profesionale de studio, ci de gama consumer printre care Akai 636, 747 si deck-uri 3-head mai reusite. Eu unul am un deck zic eu bunicel, un Harman Kardon cd491 care inregistreaza impecabil. As fi curios daca a facut cineva comparatie intre o inregistrare pe caseta si una pe banda.Ce parere aveti? E vreun posesor de mag dispus sa faca impreuna cu mine un astfel de test?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
Mitica
Reclamagiu

MesajTrimis: Dum Ian 24, 2010 5:28 pm    Titlul subiectului: Mitica

Sus
laszlo2

Conectat la: 16 Iul 2007

MesajTrimis: Lun Ian 25, 2010 7:50 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

nici nu incape in discutie calitatea pe caseta fie el si cel mai performant deck. gandeste-te la viteza de 19cm/s care e de 4 ori mai mare ca la caseta,la latimea benzii comparativ cu caseta la frecventa curentului de premagnetizare s.a.m.d
dinamica, banda de frecv. sunt net superioare ,incearca sa generezi de pe PC sa zicem 16khz si sa tragi pe caseta la 0dB nedistorsionat - vei avea surprize
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
CC

Conectat la: 25 Aug 2004

MesajTrimis: Lun Ian 25, 2010 9:54 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Marea majoritate a deck-urilor inregistreaza pe 4.75 cm/s.
Exista deck-uri care inregistreaza pe 9.5 cm/s.

La 9.5 cm/s pe benzi CrO2 (sau Metal) diferentele fata de un magnetofon ce trage pe 19cm/s se micsoreaza simtitor.

c_andrei

MesajTrimis: Lun Ian 25, 2010 5:01 pm    Titlul subiectului: re Raspunde cu citat (quote)

Am incercat sa inregistrez un sinus la 15 khz si apoi sa il redau in pc. Am observat ca sinusul nu prea mai era sinus. De fapt am facut un frecv sweep ca sa vad cam de unde incepe sa intre in balarii. Daca mag-urile ar fi mai accesibile si daca s-ar mai gasi benzi fara doar si poate mi-as cumpara. Sunt un mare fan al analogului si in deosebi am o slabiciune pt mag-uri.De mic copil am fost pasionat de aceste "masinarii". E vreun coleg disponibil sa pierdem impreuna cateva ore facand niste teste cu un mag?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
CC

MesajTrimis: Lun Ian 25, 2010 5:06 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Incearca sa inregistrezi la -10 dB (pe CrO2) si o sa iasa OK.
c_andrei

MesajTrimis: Lun Ian 25, 2010 5:10 pm    Titlul subiectului: re Raspunde cu citat (quote)

Am observat si am si citit ca raspunsul in frecventa este cu atat mai bun cu cat se inregistreaza la un nivel mai mic.Eu personal cand folosesc dolby inregistrez undeva in jurul valorii de -10dB. Apropo...voi cum inregistrati? cu dolby sau fara? Mie imi suna mai bine fara...asta daca reusesc sa trec cu vederea zgomotul.
Sus
CC

MesajTrimis: Lun Ian 25, 2010 5:18 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Eu inregistrez fara dolby, pana in 0dB, pe 9.5 cm/s.
Pe 9.5 cm/s castigul pe inalte e f. mare, si ca atare pentru a obtine o curma de raspuns liniara, acestea trebuiesc bine atenuate. Odata cu atenuarea inaltelor s-a atenuat substantial si zgomotul de fond.

c_andrei

MesajTrimis: Lun Ian 25, 2010 5:39 pm    Titlul subiectului: re Raspunde cu citat (quote)

Sa inteleg ca inregistrezi fara dolby si asculti cu...corect? Si presupun ca deck-ul tau are un seloctor de viteza ca la mag-uri...corect?
Sus
CC

MesajTrimis: Lun Ian 25, 2010 5:43 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Inregistrez fara dolby si ascult fara dolby.
Nu am selector de banda; deck-ul merge doar pe 9.5cm/s.

Modificarea pe 9.5 cm/s am facut-o eu, nu a fost facuta din fabrica.
Modificarea curbei de raspuns am facut-o tot eu (prin atenuarea puternica a mediilor- inalte dupa 1Khz), ai sa obtin liniaritate pe casete TDK CrO2.

edytza

Conectat la: 18 Dec 2006

MesajTrimis: Lun Ian 25, 2010 8:28 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

in ultimul timp am inceput sa inregistrez foarte mult pe casete , de obicei direct de pe cd-urile originale , insa au fost situatii in care am inregistrat si albume mp3 NUMAI LA 320 kbs ........rezultatele sunt uimitoare pe casete NORMAL , marca SONY , parca muzica are alt sound redata de deck , fata de ce imi iese din pc ..............sclavul este momentan SANSUI D 705 dual capstan 3 head care isi face treaba bine spre foarte bine .......chiar as fi curios sa inregistez pe cr2 si sa compar inregistrarea cu una de mag bunicel
florinfloreanu

Conectat la: 06 Aug 2007

MesajTrimis: Lun Ian 25, 2010 9:37 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

am inregistrat si eu un cd kraftwerk pe o banda de mag si mi se pare ca se aude mai placut. poate e doar autosugestia si indoctrinarea de ani de zile cu teoria ca sunetul analog e mai aproape de sufletul omului.
edytza

Conectat la: 18 Dec 2006

MesajTrimis: Lun Ian 25, 2010 9:41 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

florinfloreanu a scris:
am inregistrat si eu un cd kraftwerk pe o banda de mag si mi se pare ca se aude mai placut. poate e doar autosugestia si indoctrinarea de ani de zile cu teoria ca sunetul analog e mai aproape de sufletul omului.

nu stiu cum e in cazul tau dar la mine mai mult ca sigur ca fidelitatea deck-ului e mult peste placa de sunet a calculatorului ........

Discover

Conectat la: 22 Apr 2008

MesajTrimis: Lun Ian 25, 2010 10:35 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sunt si eu de acelasi parere, ca un deck suna mai bine decat o placa de sunet onboard dintr-un PC.
Am facut si eu o comparatie, si anume am inregistrat o piesa de pe un cd-audio original! pe o caseta nou nouta TDK, iar rezultatul a fost ca pe deck a sunat cu mai mult dinamism, basii erau mai adanci.
Chiar mi-a placut testul. As fi curios cum ar suna pe un mag.
Sus
stormglass

Conectat la: 14 Noi 2004

MesajTrimis: Mar Ian 26, 2010 10:18 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Problema nu are un raspuns atat de simplu. Spunea cineva pe aici de viteza si frecventa de premagnetizare care la maguri ar fi mai mare. Este inexact deorece viteza de inregistrare se coreleaza cu intrefierul capurilor de redare/inregistrare. La capurile de casetofon intrefierul este mult mai mic ceea ce permite in principiu extinderea domeniului de frecventa. Evident apar probleme legate de saturarea miezului si a stratului magnetic al benzii dar, un cap bine proiectat si folosirea unor benzi de calitate (metal si CrO2 realizate prin depunerea in vid a materialului magnetic pe suport poliesteric) permit obtinerea unor performante comparabile cu cele obtinute cu un mag bun. In privinta frecventei de premagnetizare iarasi este inexact; sunt multe cass.deck-uri care lucreaza la 150-210KHz. Oricum, acesta nu este un criteriu absolut de departajare. Teoria spune ca frecventa curentului de premagnetizare trebuie sa fie de cca. 5x mai mare decat cea mai inalta frecventa care se doreste a fi inregistrata. Deci in principiu, o frecventa de premagnetizare de 110KHz permite inregistrarea unei frecvente maxime de 22KHz. In practica, mult mai importante sunt stabilitatea partii mecanice, asigurarea unui contact optim intre cap si banda, calitatea subansamblului de alimentare si a componentelor utilizate. Mai conteaza si ce comparam. Daca facem o comparatie intre, sa zicem un Aiwa XK-S9000 sau Pioneer CT-93 cu un mag. bunicel (sa zicem un Akai GX-4000 sau Philips din seria Nxxxx) atunci s-ar putea sa avem surpriza unui sunet mai bun pe casetofon. In cazul unor maguri de top (Revox B77 sau PR99, Akai GX747, 646, Technics RS-1500, 1700, Teac X2000, 1000, Pioneer etc) situatia se schimba cert in favoarea magnetofonului chiar pe 9,5cm/s. In cazul unor maguri de uz profesional comparatia poate deveni dramatica pentru casetofon oricat de bine implementat ar fi. Este clar, cel putin pentru mine, ca magnetofonul (unul bun si bine intretinut) este cea mai buna sursa analogica disponibila; evident folosit si cu benzi de calitate...
Sus
c_andrei

MesajTrimis: Mie Ian 27, 2010 2:25 pm    Titlul subiectului: re Raspunde cu citat (quote)

Din cate am observat eu diferenta intre sursa si original ar fi zgomotul de fond, care poate fi redus (dar nu eliminat) cu sistemul Dolby. O inregistrare fara dolby are sunetul mai intepat, iar una cu dolby are sunetul mai sters...mai plat. Ma intreb daca la magnetofoane zgomotul este la fel de mare ca la un deck. De ex la un Revox B77 se aude la fel fasaitul de la caseta? Pun si eu intrebari de genul asta intrucat nu am avut niciodata placerea sa ascult un mag bun.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Vintage Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul
Pagina 1 din 2

Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum