FAQFAQ   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   InregistrareInregistrare   ProfilProfil   Autentificare pentru mesaje privateAutentificare pentru mesaje private   IntrareIntrare 
Reparare contor Akai 747.
Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatorul

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Vintage
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
asc444

Conectat la: 15 Feb 2008

MesajTrimis: Mar Mar 02, 2010 12:52 am    Titlul subiectului: Reparare contor Akai 747. Raspunde cu citat (quote)

Nicule, poti muta topicul, eu l-am vrut separat pt ca se apropie si vremea celorlalti, eu ascult mag zilnic, iar becul se va arde odata. Si cu o cautare pe google se poate gasi mai usor.

Incercand sa protejez benzile, la role de marime extrema intre ele, am micsorat mult puterea de franare a mag. Dar, pe benzile de 10 inci, inertia mare, sarea peste 0.00.00, in conditiile in care doream sa se opreasca mag din derulare inversa atunci cand doream sa ascult aceeasi melodie.
Considerand Akai orice in afara de gunoi, am decis ca folosesc o rola de 7 inci metalica, pt role sub 10 inci.

Fac reglajele, in probe multumit, cand: contorul mort: zic: asta e, s-a dus jucaria. Observ ca i s-a ars becul. Becul este unul in lungime de vreo 2 cm, ordinar.
Acest bec lumineaza o roata ce are pe ea o fanta mare. Imi zic: te rezolv cu led pe veci. De mentionat ca este pus relativ in fata acestei fante.
Masor tensiunea: 10.5 v in curent continuu. Prin testare, prin inseriere cu diferite rezistente, de la 8 k pana la 470 ohmi, aleg 1k, luminand perfect si neincalzindu-se. Se intampla sambata dupa masa, magazine inchise. Am luat brichetele cu led din casa: 2. Dupa incercari, contorul mort.
Ledurile focalizeaza lumina, nu o disipa ca un bec. Dupa incercari multiple nereusite, am pus si un bec de 3 w. Curentul mic din mag nu aprinde becul.
Pt acces la sistem trebuie scoasa placa de baza prinsa in doar 4 suruburi, si indepartate elementele de fixare ale firelor pt o mai mare flexibilitate.

Observ apoi ca daca departez ledul de roata contorului incepe sa numere. Il introduc pe placa lui de baza, zicandu-mi ca il reglez eu si-l rezolv. Am reusit, insa, contorul mergea doar crescator.

Duminica mai cumpar 2 brichete. Una din ele nu mai lumina albastrui, ci alb, si fasciculul era mai larg. Exista 2 senzori ce calculeaza cresterea-descresterea contorului, fanta in pozitie intermediara trebuie luminata de fascicul astfel incat cei doi senzori sa fie luminati simultan. Ledul asta a reusit in distanta mica, sa lumineze ambii senzori, astfel ca am obtinut si descresterea contorului. Nu mai spun cate ore am cautat fire rupte, etc.
Fericit, ansamblez. Zic: hai sa verific toate functiile inainte de montaj complet.
Observ ca nu mai oprea rolele la 0.00.00 prin incetinire, ci direct la 0.00.00, inertia ducand contorul inapoi. Verific releele, cum comuta, mai apropii lamelele, apoi le departez, o adevarata retea, zic asta e: in teste facusem cateva scurturi cu masa, am ars ceva, ghinion.
Mag are un releu ce decupla instantaneu scurturile mele cu picioarele ledului. Akai nu e gunoi, e rege, dar suprem, in aceasta privinta.
Incepusem sa-i scriu serifului de pe okazii intamplarea, daca a patit asa ceva, si sa-l intreb cat costa placa cu bec. Insa nu credeam ca problema cu oprirea incetinita la 0 ar fi de la roata asta.
Apoi, imi zic: pe marginea rotii sunt fante la un mm late de 3 mm. De ce le-a facut idiotul de producator? Dau roata jos: in spatele lor mai era un senzor: ma uit la placa de baza a becului: avea 2 gauri, exact in fata acelei fante. E posibil ca altii sa aiba led din start.
Scot ledul din a doua bricheta si-l fixex in acele gauri, legand-ul in paralel cu primul (conectare facuta pe invers, placuta nefiind folosita integral de producator).
Scot roata cu fante si verific daca ledurile sunt pozitionate ideal.
Asta e. Perfectt pana la moartea mea.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Mitica
Reclamagiu

MesajTrimis: Mar Mar 02, 2010 12:52 am    Titlul subiectului: Mitica

Sus
asc444

MesajTrimis: Mar Mar 02, 2010 1:04 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Mare grija mai ales la legarea celui de al 2-lea led, fixarea placii ii pune in scurt piciorusele. Trebuie departat de placa 3 mm ca suportul metalic sa intre intre picioruse.
Sus
asc444

MesajTrimis: Vin Mar 05, 2010 2:50 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Situatiunea nu e prea pe roze. Dupa o functionare impecabila de cateva ore, contorul s-a blocat. Asta atunci cand am scris. Am indepartat fasciculul de obiectiv, stiind ca e prea puternic. A mers impecabil atunci. Primele 2 leduri din teste li s-au rupt piciorusele. Atunci si rezistentei de 3k3 ce era ideala, eu luand rezistente dintr-un montaj, i-am rupt un piciorus acesteia. 1k a fost un conpromis, fasciculul prea puternic. M-au ajuns blestemele...
E posibil ca jucaria sa se fi ars, contorul e mort momentan.
My Akai 747 ramane cu mine, pot cumpara maine orice, dar asta ramane cu mine si cu contorul mort. S-a rupt picior si la ledul asta.
Pare-se ca ledul nu e solutia. Sau placa la 180 de grade, si ledul la distanta, cu fascicul larg.
Maine iau legatura cu freet, iau 2 placi cu bec, si ma f.
Situatia la mine e mai grava, contorul e mort orice i-as face. Ramane cu mine astfel.
Sus
asc444

MesajTrimis: Vin Mar 05, 2010 3:20 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Mizeria, dupa 100 de scurturi, acum am scos placa si am luminat cu ledul ala de la infranare, contorul, si a inceput sa creasca...

Am dorit sa fac scula cum a fost. Insa, intorc placa la 180 grade, bag 3k3, cu led alb, si o sa fie bine. Departez fasciculul pt amandoua functii.

Fiti iubiti toti.
Sus
Colectionaru

Conectat la: 08 Ian 2008

MesajTrimis: Vin Mar 05, 2010 1:53 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Cum am spus si in topicul anterior, dupa cate probleme a avut si mai are e normal sa-l numesti "Mizeria". Fii destept, scapa de asta si ia altul.
akaiofil

Conectat la: 12 Iul 2007

MesajTrimis: Vin Mar 05, 2010 6:24 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

asc444 a scris:
Mizeria, dupa 100 de scurturi, acum am scos placa si am luminat cu ledul ala de la infranare, contorul, si a inceput sa creasca...

Am dorit sa fac scula cum a fost. Insa, intorc placa la 180 grade, bag 3k3, cu led alb, si o sa fie bine. Departez fasciculul pt amandoua functii.

Fiti iubiti toti.

orice ai face continua sa ne relatezi, ai unul dintre cele mai haioase posturi de pe forumul asta, sincer Smile
Sus
asc444

MesajTrimis: Lun Mar 08, 2010 12:02 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Tot reparand la Akai-ul acesta, nu intelegeti ce inseamna 20 ore pe zi, chiar 24, tot sperand ca reusesc, si reusind mereu (defecte minore), m-am atasat de el ca de un copil al meu. Tin la el foarte mult.

Continui cu ce am facut dupa ultima scriere, incheind, sper.

Desfac iar totul, mai ingaima contorul ceva, apoi mort definitiv. Ore in sir, chinuinda-ma, mi-am dat seama ca am ars ceva cu fasciculul puternic. Intrand pe service lui freet, aproape nici o piesa nu o mai avea, m-am gandit ca o asemenea placa, mi-o va da la cel 200 eur, de pe magurile lui. Nu era o problema, daca reparam ACEST magnetofon. Insa, ma intrebam de ce nu mai reactioneaza la lumina pt care inainte muta contorul instantaneu. Mi-am spus: degeaba vi cu placa originala, ca magul tau nu reactioneaza la nimic.
Atunci am desfacut tot, inclusiv placa cu senzori. In spate un fir cu lipitura rece era dezlipit. Cantitatea mare de sacaz ma face sa cred ca cineva a manarit si aici mag.
Apoi am pus un singur led in mijloc, placa in pozitie originala. Intre timp mi-am dat seama ca in fata variabilului ce regleaza turatia pt 19 cm/s era un variabil ce era tras tocmai sa reglezi sensibilitatea unui senzor. Era dat max in dreapta, adica f insensibil. L-am pus la mijloc. Acesta se ocupa de infranare.

Acest contact imperfect a creat toata mizeria. De 2 zile totul merge perfect in aceasta privinta. Nu radeti, veti pati ca mine odata, si asemenea placi vor fi din ce in ce mai rare si scumpe, sau inexistente.

In depanare am atins variabilul ce regla turatia pe 19, am miscat variabilul ce regleaza 9.5, praf amandoua turatiile. Imi zic, cum sa reglez turatia: mag are sec, min din contor. Avand ceas Tissot, am cronometrat turatia pana a iesit impecabil, greu, variabilul miscat un mm modifica turatia drastic (nu sunt opulent, cine cumpara asemenea mag, are ceva bani).

Ansamblez totul, fac toate probele, incepe sa lalaie. Zic: Motorul, de fapt servomotorul: asa scrie pe el, nu cunosc diferenta. Curat praful, ceva ulei pe bila din capat, fara rezultate. Apoi remarc, chiar faza tare, la schimbarea sensului, se actioneaza o bara lunga cat toata latimea mag, ce deplaseaza o gramada de comutatoare. Si-a revenit dupa mai multe schimbari de sens.

Am pastrat acelasi led si aceeasi rezistenta de 1k.
Sus
Colectionaru

Conectat la: 08 Ian 2008

MesajTrimis: Lun Mar 08, 2010 12:09 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

asc444

MesajTrimis: Lun Mar 08, 2010 12:12 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Mc, Colectionare.
Sus
nicu_martin

Conectat la: 02 Apr 2009

MesajTrimis: Lun Mar 08, 2010 11:16 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Cred ca se vor reduce preturile la Gx 747 cu cel putin 50% dupa posturile astea Laughing Laughing Laughing

Conectat la: 25 Ian 2010

MesajTrimis: Lun Mar 08, 2010 5:23 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Tot mai bun este Rostovul meu Laughing Laughing
Sus
clauelf

Conectat la: 17 Iul 2007

MesajTrimis: Lun Mar 08, 2010 6:18 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

In mod sigur.
Sus
asc444

MesajTrimis: Mie Mar 10, 2010 11:59 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Pana la urma ce am reparat eu? Am inlocuit un bec ars ce accepta orice lumina posibila, facand si cateva scurturi ce 747 le-a protejat. Am reparat practic lucratura unui gunoi anterior mie.
Pe 747 l-am apreciat pt auditie si inregistrare.
Am reparat reversul pe amandoua sensurile (manarit), rulmenti role (aproape 30 ani), redare pe revers (manarit) (cand am luat o rola presoare dar nu-mi pare rau, cu ea am testat lalaiala anterioara, e buna de rezerva).
Deci am reparat ce a facut un gunoi inaintea mea.
Cu toate ca am scule de zeci de ani, numai pe asta il iubesc.
Dupa ce asculti asemenea mag, traiesti diferit.
Sus
clauelf

Conectat la: 17 Iul 2007

MesajTrimis: Joi Mar 11, 2010 11:31 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sunt de acord cu starea pozitiva care o ai dupa ce asculti o banda trasa cum trebuie pe Akai 747. Dar aici vine si reversul ( asta o spun din experienta proprie) - sa nu faci greseala sa asculti apoi pe vreun Revox PR 99 MK III full track indiferent ca e pe 19 sau 38, ca iti vine sa uiti complet de Akai, Revox-ul ca sunet este in cu totul alta liga - cu mult peste, cu toate ca pe Akai 747 il consider o bijuterie a magnetofoanelor de casa. Din nou se vede treaba ca daca te uiti la "specs-uri", iei o mare plasa. Dar deja intram in "off".
Vezi ca asa cum ai reglat semireglabilul ala mai retras de langa celelalte doua care regleaza turatiile pentru 9 si 19, esti complet in balarii. Ai intuit bine ca acel trimer este pentru sensibilitatea fotosenzorului de la roata perforata a contorului electronic. Reglajul corect se face conectand intre borna TP3 de pe cablaj si masa osciloscopul, unde vei obtine un semnal dreptunghiular si rotesti usor semireglabilul pana cand perioada T a semnalului intre 2 secvente succesive de semnal este egala. Cand faci acest reglaj trebuie sa ai montate role de 10" pe ambii tamburi, cu selectorul de cuplu al motoarelor setat pe role 10".
Succes.
Sus
djmk1988

Conectat la: 21 Iul 2006

MesajTrimis: Vin Mar 12, 2010 6:22 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

asc444 a scris:

In depanare am atins variabilul ce regla turatia pe 19, am miscat variabilul ce regleaza 9.5, praf amandoua turatiile. Imi zic, cum sa reglez turatia: mag are sec, min din contor. Avand ceas Tissot, am cronometrat turatia pana a iesit impecabil, greu, variabilul miscat un mm modifica turatia drastic (nu sunt opulent, cine cumpara asemenea mag, are ceva bani).

Buna metoda! Cand o sa am bani , te angajez pe post de ceas desteptator.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului HiFi & Multimedia -> Vintage Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatorul
Pagina 1 din 4

Salt la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum