Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
bogdan69

Conectat la: 20 Apr 2005 Mesaje: 820 Locatie: bucuresti
|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 10:29 am Titlul subiectului: |
|
|
BV a scris: | „stroboscoape pentru verificarea vitezei” – (bogdan69)
Stroboscoapele astea nu sunt bune de nimic, aici, în România, pentru că îți arată dacă platanul are o viteză de rotație corectă în raport cu frecvența rețelei. Dacă pick-up – ul nu are stabilizator pe cuarț veți corecta viteza după frecvență și, cum frecvența este sub 50 Hz, platanul se va roti mai încet decât trebuie. |
Pana acum eu nu am observat fluctuatii de frecventa acasa la mine. Am folosit acest tip de stroboscop si intotdeauna viteza era corecta.( pe un NAD 5120 care nu are nici un fel de stabilizator. E adevarat ca nu am "bagat" in priza un aparat de masura sa vad ca exista 50Hz. Daca extindem ce spui tu, nici cele cu stabilizator nu sunt bune pentru ca, benzile de pe stroboscop trebuiesc privite la lumina de neon ca sa aiba efect. Daca la retea nu ai 50 Hz nici lumina de neon nu "fluctueaza" la frecventa corecta,nu?
Asta inseamna ca nu avem nici o speranta! _________________ poluarea devine o problema foarte serioasa. Ieri am deschis o conserva si inauntru am gasit pesti morti si ulei. |
|
Sus |
|
|
Mitica Reclamagiu
|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 10:29 am Titlul subiectului: Mitica |
|
|
|
|
Sus |
|
|
DorinD

Conectat la: 18 Dec 2003 Mesaje: 2392 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 10:40 am Titlul subiectului: |
|
|
Eu cred ca se dramatizeaza prea mult pe chestia cu frecventa retelei. Poate cei de meserie energeticieni pot sa confirme (sau sa infirme) ca o diferenta de 2Hz la frecventa sistemului national inseamna colaps si totusi nu sintem chiar Republica Circhiza.
Stiu ca la orice variatie cat de mica in - sau in + a frecventei in sistem se introduc automat generatoare in plus sau se retrag generatoare care altfel sint lasate sa mearga in gol la turatie cvasiidentica cu cea de regim. Trebuie sa ne inchipuim generatoarele astea ca pe o gramada de cai inhamati la o trasura iar ei trag de ham sau se proptesc in ruda trasurii dupa cum le spune vizitiul si nu dupa cat sint ei in stare sa traga sau sa franeze de tare.
Inclusiv cand se cupleaza/decupleaza doua sisteme nationale la exportul de energie se sincronizeaza perfect frecventele si fazele de nu are cel mai tare audiophil scule ca aia de la Renel. Asa c-ar trebui sa aveti destul de mare incredere in frecventa sistemului energetic national incat sa folositi ceasuri si platane sincronizate pe frecventa lui. |
|
Sus |
|
|
BV
Conectat la: 14 Sep 2005 Mesaje: 898
|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 10:43 am Titlul subiectului: |
|
|
Domnule bogdan69, cele cu cuarț au și motorul și lumina de neon stabilizate. Cele fără cuarț sunt în pas cu frecvența rețelei. Sigur că nu observați fluctuații pentru că și neonul și motorul sunt sincronizate la frecvența rețelei.
Domnule DorinD, ați măsurat vreodată frecvența rețelei naționale? Este cât se poate de oscilantă în raport cu pretențiile unui audiofil. |
|
Sus |
|
|
DorinD

|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 11:05 am Titlul subiectului: |
|
|
Am un cumnat dispecer pe sistemul national pt. tot Ardealul de Nord. O sa-l intreb daca poate sa-mi dea un grafic cu variatiile frecventei pe o perioada oarecare, sper sa nu fie secret de stat.
Nu stiu cati de pe acest forum au scule potrivite sa masoare precis frecventa; daca crezi ca un multimetru cumparat de la Conex Electronic poate sa ajute cred ca te inseli. |
|
Sus |
|
|
Bibilica Criminalul
Conectat la: 30 Dec 2005 Mesaje: 221 Locatie: DECONECTAT
|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 11:09 am Titlul subiectului: |
|
|
Dar cînd eu vad cum se suge becul (cu incandescenta) ce variaza: frecventa sau tensiunea ?
Ca una din ele variaza cumplit ... _________________ Zona Libera @ Radio Guerilla - miercurea de la 23 - asculta, mînca-ti-as !! |
|
Sus |
|
|
bzfcocon

Conectat la: 13 Mai 2004 Mesaje: 2096 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 11:11 am Titlul subiectului: |
|
|
Revenind la Radiotehnica: are un astfel de stroboscop incorporat, dar nu stiu daca e cu cuart sau la frecventa retelei (o sa ma iut in schema). Chiar daca nu arata cu exactitate turatia, tot e bun sa iti dai seama de FLUCTUATIILE turatiei !
@momolo : transformatorul NU este sub doza, ci exact in coltul opus, pe diagonala. Intr-adevar, bratul arata destul de necioplit la mecanica "fina".
M-am gandit nitel la plasticul asta: este un plastic destul de neobisnuit, adica mai moale si mai flexibil, dar gros, si s-ar putea ca prin asta sa fie mai putin rezonant. Din pacate, motorul este fixat direct pe acest plastic, fara vreo suspensie anti-vibratii
Planeitatea "ochiometrica" a platanului este surprinzator de buna (dupa ce am incercat mai multe pozitii pe ax) dar am o problema: cauciucul de deasupra s-a deformat si, fiind destul de gros, tine si discul aiurea pe umflaturile sale. Ce fac, il schimb ? Cu ce ? _________________ Don't believe in audiophile believings. |
|
Sus |
|
|
DorinD

|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 11:45 am Titlul subiectului: |
|
|
Bibilica Criminalul a scris: | Dar cînd eu vad cum se suge becul (cu incandescenta) ce variaza: frecventa sau tensiunea ?
Ca una din ele variaza cumplit ... |
Tensiunea e cea care variaza drastic.
Frecventa este de regula una in intreg sistemul. Mai apar si situatii cand zone geografice mari lucreaza alimentate din sisteme energetice diferite pe anumite perioade de timp si atunci apar intre ele defazaje sau chiar diferente de frecventa iar inainte de recuplarea lor se initiaza o procedura de resincronizare ce poate dura zeci de minute si care se face tot din "jocul" cuplarii sau decuplarii de generatoare in sistem. |
|
Sus |
|
|
momolo Vizitator
|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 12:36 pm Titlul subiectului: |
|
|
bzfcocon, am observat si eu din poze ca traful nu e sub doza!...insa ce folos?! Chiar daca animalul ala de traf e pus la coltul pickup'ului tot rau este; are atata camp electromagnetic ca bate suficient de departe pentru o doza MM si MC cat si vibratii, toate astea chiar daca e toroidal.
In loc de cauciul sovietic alterat poti pune o bucata de postav gros taiata pe forma platanului.
BV Citat: | cele cu cuarț au și motorul și lumina de neon stabilizate. Cele fără cuarț sunt în pas cu frecvența rețelei. Sigur că nu observați fluctuații pentru că și neonul și motorul sunt sincronizate la frecvența rețelei |
-nu cred ca exista un caz macar in care motorul direct drive este sincronizat la frecventa retelei! Are propriu stabilizator de turatie si alimentare si nu depinde de frecventa retelei folosind generatoare electronice de frecventa. Exista majoritatea cazurilor in care beculetul ce lumineaza strobosopul este pus direct la reteaua de 220Vca; poate sa fie si rare cazuri in care acel beculet cu filament sau neon sa fie stabilizat la o frecventa generata electronic de 50Hz sau de cat au vrut producatorii - exista o relatie directa intre frecventa/desenele stroboscopului si turatia discului (33/45/7 care poate fi modificata cum se doreste; insa exista si o alta problema - cand privesti stroboscopul acesta e luminat si de lampile din tavan, din camera; acestea merg evident la frecventa retelei; de aceea majoritatea producatorilor Nu stabilizeaza sursa de lumina pentru stroboscop.
Pe vremea lui sarsaila aveam un tablou electric de la Siemens care masura frecventa retelei; tin minte bine ca in anii aia dinainte de 1989 arata mereu 48Hz sau 48,5Hz; stiu ca inginerii care sunt in domeniu sustin ca nu e posibil de umblat la frecventa standart insa in mod sigur nu era standart pe vremea aia; un caz practic in care se simtea era la magnetofoanele cu motor unic alimentat direct la 220Vca; exemplu: AKAI GX 4000D, toate cele comuniste inafara de Rostov 105 si care prezentau o turatie scazuta pe benzile trase pe magurile cu 3 motoare, toate acestea fiind stabilizate; se puneau alte bucse pe axul capstan pentru aducere la turatie; de vina era frecventa retelei.
Bibilica Criminalul la tine problema este doar de la tensiune; de vina este punctul de transformare al zonei care e depasit in consum...adica ciorile de pe acolo fura mult, prin zona de case se trag tot felul de fire plus calitatea trafului din punctul de transformare care e posibil sa dateze din vremea comunista, prost si subdimensionat. Mai sunt si cablurile care ajung la casa ta de la acel punct de transformare, multe improvizatii si inadituri facute de lucratorii lor de la Electrica.
DorinD, pentru pickup'ul tau e bun un reglaj de aliniere postat de bogdan69 tot aici pe forum; la modelul tau nu sunt mari probleme bratul fiind fix la inclinatii stanga-dreapta insa trebuie facuta doza sa stea tangenta la disc pe toata raza; pe acel site mai exista si stroboscop pe care il poti pune (se printeaza o foaie) pentru a verifica turatia; totusi nu ai cum regla turatia la al tau. Dar daca ai curea noua sigur este standart deoarece acum NU mai sunt probleme la retea cu frecventa de 50Hz. |
|
Sus |
|
|
DorinD

|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 12:43 pm Titlul subiectului: |
|
|
Momolo, am stricat topicul omului dar nu ma pot abtine sa nu ma felicit pt. doza Shure achizitionata de la tine. Aseara si azi de dimineata pana acum ascult incontinuu din colectia de viniluri si tutul suna "just perfect". Astfel realizez tot mai mult ca CD-playerul meu nu e chiar asa grozav si trebuie sa fac ceva, un schimb sau bricolaj daca merita. |
|
Sus |
|
|
momolo Vizitator
|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 1:00 pm Titlul subiectului: |
|
|
DorinD, s-o folosesti sanatos! Imi pare bine ca esti multumit!
Eu ti-am zis inca de la inceput ca pe vinil sa auzea evident mai bine decat de la acel playerCD chiar si cu amarata de doza de la TESLA! Totusi chiar daca schimbi playerul CD ai sa observi ca vinilul se aude intotdeauna mai bine...adica si un vinil mai slab bate un player CD; trebuie investit cu buget mareee pentru redarea CDDA la o calitate care sa nu mai fie atat de evident inferioara fatza de batranul vinil!
Ceea ce ma surprinde este ca micutul preu ART care costa atat de putin si are mufe de tabla poate fi chiar bunicel!
Nu i-am stricat subiectul omului! Mi se pare interesant de discutat despre vinil, pacat ca nu avem un subiect dedicat! dar sti ca mai bine ies discutiile adhoc si nu in medii amenajate special!
As fi bucuros sa descopere (unii...redescopere...ca mine de ex!) cat mai multa lume vinilul ca sursa de sunet; cei care deja stiu nu cred ca mai pot renunta la acest sistem pe care il consider cea mai buna sursa de sunet pentru utilizatorul home! Altceva mai bun NU cred sa existe inca!
Iata si foaia de reglaj postata de bogdan69; trebuie printat pdf'ul 100% incat cei 180mm sa iasa pe foaie exact 180mm; se gaureste si s pune pe platan; ATNETIE! cu doza, trebuie manevrata cu atentie sa nu o scapi brutal pe foaie sau s-o lovesti lateral cand sta cu acul pe ceva! Deci ATENTIE ca se poate farama usor din greseala!
http://www.hi-fi.ro/fhifi/viewtopic.php?t=7635&postdays=0&postorder=asc&start=45
Il rog pe bogdan69 sa ne spuna de ce sunt 2 desene pe foaia aia si care e diferenta intre ele? Eu am reglat pe primul de sus si apoi am vazut ca este aproape bine si pentru primul de jos; pot spune ca oricat am pus la ochi era anapoda fara acel desen simplu!
Merci Bogdan! |
|
Sus |
|
|
shambala
Conectat la: 05 Ian 2005 Mesaje: 2858 Locatie: Iasi
|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 1:22 pm Titlul subiectului: |
|
|
BV a scris: | Domnule bogdan69, cele cu cuarț au și motorul și lumina de neon stabilizate. Cele fără cuarț sunt în pas cu frecvența rețelei. Sigur că nu observați fluctuații pentru că și neonul și motorul sunt sincronizate la frecvența rețelei.
Domnule DorinD, ați măsurat vreodată frecvența rețelei naționale? Este cât se poate de oscilantă în raport cu pretențiile unui audiofil. |
Domnule BV, am intalnit numeroase pick-up-uri cu quartz, care aveau becul cu neon alimentat de la reteaua de 220V. Poate va amintiti modele de la inceputul anilor '80 care aveau pe laterala platanului 4 randuri de striatii - pe 50Hz si pt. 60Hz - cu toate ca unele erau quartz drive.
A fost si ramane una din aberatiile [magariile] impuse de marketing.
O solutie simpla, imediata si eleganta la aceasta este utilizarea luminii televizorului in locul lampii cu neon - aceea are precis 50Hz.
Iar frecventa retelei am masurat-o cu mai multi ani in urma cu un frecventmetru digital cu tuburi Nixxie, arata 3 sau 4 zecimale parca.
(La laboratoare laborantii ne atentionau mereu sa nu bagam freventmetrul in priza )
later edit - vad ca si Momolo a scris cam acelasi lucru (... mie mi-a luat mai mult sa postez) |
|
Sus |
|
|
bzfcocon

|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 2:40 pm Titlul subiectului: |
|
|
DorinD a scris: | Momolo, am stricat topicul omului |
Stati linistiti, ca n-ati stricat nimic - este in spiritul forumului
Anyway, si pe mine ma intereseaza discutii in general despre vinil, asa ca ..sa continuam.
Deoarece inca nu am gasit ce greutate se pune pe anti-skating, va intreb: cum iti dai seama daca e bine reglat ? Respectiv, ce simptome apar daca NU e bine reglat ?
Cum ziceam, in manualul de la Radiotehnica scrie ca pentru ace sferice trebuie pusa aceeasi val. ca pt apasarea pe brat, in timp ce pt ace eliptice trebuie data greutatea la ZERO. Intre timp, m-am prins ca sferic si eliptic se refera la forma in care este slefuit varful acului. Asta inseamna ca acele sferice sunt mai sensibile la skating decat cele eliptice, care stau mai bine in santuri. _________________ Don't believe in audiophile believings. |
|
Sus |
|
|
BV
|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 3:34 pm Titlul subiectului: |
|
|
Sunt pick-up – uri de toate felurile dar ce v-am spus eu este adevărat. Acum am două pick-up – uri, unul AKAI AP 206c și altul SONY PS – X6, ambele DD. Primul nu are stabilizator pe cuarț, are stroboscop pe marginea platanului, patru șiruri de semne, două pentru 33 rpm și alte două pentru 45 rpm. Pentru fiecare viteză sunt două șiruri, unul pentru frecvența rețelei de 50 Hz și celălalt pentru 60 Hz; 50 Hz pentru Europa și 60 Hz pentru Statele Unite, Are un stabilizator electronic dar se poate aplica o corecție +/-.Viteza platanului „trage” spre viteza de rotație corectă așa că, dacă frecvența rețelei e proastă, ușor – ușor se vede cum stroboscopul alunecă spre înainte și rămâne așa. Dacă frecvența rețelei este 50 Hz sau foarte aproape de această valoare, stroboscopul nu mișcă. La pick-up – ul SONY nu mai este nici o problemă. Are două rânduri de semne pe stroboscop, un rând pentru 33 rpm și unul pentru 45 rpm. Are cuplu foarte puternic. Este Full Automatic, se atinge un senzor, brațul se ridică de pe furcă, se deplasează deasupra discului, coboară, parcurge discul, se ridică și se reașează pe furcă. Atingând alt senzor poate face operația asta la infinit, pe aceeași față de disc. Stroboscopul arată că totul este perfect sincronizat și chiar nu se simte la ureche nici o fluctuație, cât de mică. Ambele pick-up – uri nu au rumble; în căști nu se aude nimic altceva, în pauza dintre melodii, decât un ușor hârâit al acului în șanțul spiralat al discului. Am avut mai multe pick-up – uri cehoslovace, inclusiv NC 430, și toate aveau rumble. Unele mai mult și altele mai puțin. Stroboscopul pe un pick-up, dacă frecvența rețelei este fluctuantă, nu-ți provoacă decât nervi. Vezi cu ochii că n-ai ce-i face. Frecvența rețelei se măsoară ușor dacă aduci tensiunea la una tolerată de un frecvențmetru și o măsori. Se vede cum oscilează si cum nu vrea sa atingă 50 Hz cu nici un chip. Dacă dvs. aveți alte convingeri nu mă împotrivesc acestora. V-am comunicat o realitate.
Ultima modificare efectuata de catre BV la Dum Feb 12, 2006 7:20 pm, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
|
bzfcocon

|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 7:20 pm Titlul subiectului: |
|
|
Io nu inteleg: frecventa retelei fluctueaza pe perioade lungi de timp (minute, ore, zile) sau scurte (secunde, adica este vizibila/audibila) ? _________________ Don't believe in audiophile believings. |
|
Sus |
|
|
BV
|
Trimis: Dum Feb 12, 2006 7:26 pm Titlul subiectului: |
|
|
Frecvența rețelei fluctuează și pe perioade lungi și pe perioade scurte. Pe perioade scurte nu cu mult dar rămâne mai mult timp pe câte o frecvență scăzută; puțin peste 49 Hz. |
|
Sus |
|
|
|